A Greenpeace meghekkelte a kishantosi földeladást


Nagy-nagy köszönet a Greenpeace nagyszerű csapatának!

A JÖVŐ A TIÉTEK!

Megérdemlitek!

Zöldaktivisták szállták meg Székesfehérváron a kishantosi földárverésnek helyt adó épületet. A házat teletapétázták és hozzáláncolták magukat a bútorokhoz.

Behúzott függönyök és zárt ajtók mögött, egy ablakon belógatott zöldaktivista lábának és megafonjának jelenlétében fejeződött be szerdán Székesfehérváron az a földárverés, ahol a kishantosi biogazdaság egykor bérelt földjeire lehetett licitálni. A Greenpeace azért igyekezett megakadályozni az árverést, mert az érintett földek bérleti joga egyelőre perek tárgya.

Fotó: Greenpeace


A zöldek első lépésben az árverezés helyszínéül szolgáló terem különböző tereptárgyaihoz láncolták magukat, egyiküket, aki a radiátorhoz rögzítette a derekát, órákig nem tudták eltávolítani.


Fotó: Greenpeace


Ezután az aktivisták felmásztak a Türr István Képző és Kutató Intézet tetejére, ahol az árverések zajlottak, és 25 méteres „FÖLDRABLÁS" feliratot festettek rá biológiailag lebomló festékkel. Az egyik civilt kötélen lógatták le az épület tetejéről; ő a lábával megakadályozta a terem egyik ablakának bezárását és besötétítését, az árverés alatt folyamatosan megafonba mondta a szervezet tiltakozó szövegét.


Az árverést végül több órás késéssel, zárt ajtók mögött tartották meg.


A nemzetközi hírű Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Magyarország legnagyobb alapterületű, 452 hektárnyi biogazdasága. Kishantos 21 éven át termelt vegyszermentesen az ország egyik legértékesebb földjén, és másfél évtizede – Magyarországon egyetlenként – ingyenes elméleti és gyakorlati oktatással is segíti az ökológiai gazdálkodás elterjedését.


A kishantosi központ a gazdálkodáshoz a magyar államtól bérelt szántóföldet, egészen 2013-ig. Mindenki megdöbbenésére azonban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ekkor úgy döntött, hogy hiába a társadalmi hasznosság és a nemzetközi ismertség, nem hosszabbítja meg újra Kishantos bérleti jogát, hanem a földeket egy vitatott, jogsértő pályázat során másoknak ítélte. Kishantos a döntést bíróságon támadta meg.


Fotó: Greenpeace


Az ügyben érintett 452 hektáros terület mindig is a magyar állam tulajdonában állt. Az állami földek kezelése a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) feladata. A Greenpeace szerint minden racionális szemponttal szembemegy, hogy 21 évnyi zavartalan működés után 2013-ban az NFA úgy döntött, nem hosszabbítja meg újra Kishantos bérleti jogát, hanem egy vitatott, jogsértő pályázat során szétszabdalta, és másoknak ítélte a földeket.


A pályázat tartalmát a Greenpeace és a kishantosiak is kifogásolták, mivel a kiírás nem tartalmazta a további biogazdálkodás kikötését., majd a pályázat eredményhirdetését követően a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ jogorvoslattal élt a pályázat ellen.


Fotó: Greenpeace


A földművelésügyi tárca által „helyieknek" és „gazdáknak" minősített új bérlők között bálásruha-kereskedők, építési vállalkozók is vannak. A jogi eljárások jelenleg is zajlanak, ennek azonban nincs nyoma azokban az iratokban, amelyek alapján most árverésre bocsátották a vitatott jogállású földeket.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 12. 08.
Cikk forrása

További aktualitások

Gazdatüntetés - 2005

Klikkeljen ide a galériához!

Zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez - Veszprém megye

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.) II. Megyei zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez Veszprém megye ajánlás letöltése teljes jelentés letöltése Időkeresztmetszet: 2016. szeptember 1. Összeállította:

Zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez - Bács megye

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.) II. Megyei zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez Bács megye ajánlás letöltése teljes jelentés letöltése Időkeresztmetszet: 2016. szeptember 1. Összeállította:

Zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez - Hajdú-Bihar megye

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.) II. Megyei zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez Hajdú-Bihar megye ajánlás letöltése teljes jelentés letöltése Időkeresztmetszet: 2016. szeptember 1. Összeállította:

Zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez - Pest megye

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.) II. Megyei zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez Pest megye és Budapest     teljes jelentés letöltése     Időkeresztmetszet: 2016. szeptember 1. Összeállította: Ángyán József[1] Készült: a Greenpeace Magyarország Egyesület támogatásával[2] Mert:„Megismeritek az

Zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez - Csongrád megye

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.) II. Megyei zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez Csongrád megye   teljes jelentés letöltése Időkeresztmetszet: 2016. szeptember 1. Összeállította: Ángyán József[1] Készült: a Greenpeace Magyarország Egyesület támogatásával[2] Mert:„Megismeritek az

Zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez - Somogy megye

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.) II. Megyei zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez Somogy megye Jelentés letöltése Időkeresztmetszet: 2016. szeptember 1. Összeállította: Ángyán József[1] Készült: a Greenpeace Magyarország Egyesület támogatásával[2] Mert:„Megismeritek

Zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez - Győr-Moson-Sopron megye

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.) II. Megyei zárójelentések (letöltés) az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez Győr – Moson – Sopron megye Időkeresztmetszet: 2016.

Zárójelentések az állami földprivatizációs rendszer valós értékeléséhez - Fejér megye

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.)  II. Megyei zárójelentésekJELENTÉS LETÖLTÉSE az

FÖLDET A GAZDÁKNAK...

Hogyan került "több gazdához" az állami földnéhány példa

Az Élőlánc Magyarországért közleménye

Budapest, 2016. október 26., szerda (OS) - Méltatlanná váltak az állampolgárok képviseletére azok a kormánypárti képviselők, akik 2016. október 25-én megszavazták az állami

Az Orbán-kormány hazaárulása

Ma a parlament fideszes többsége elfogadta a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítását. Így hazánk természeti erőforrásainak kiárusításából származó, több mint

FELFOGHATATLAN VESZTESÉG ÉRTE KISHANTOST

Halálával megkongatja a vészharangot... Mélységes megrendüléssel tudatom mindenkivel, hogy Kishantos hőse, Bolye Ferenc kollégám ma délután elhagyott minket. Halála felfoghatatlan veszteség

Állami földprivatizáció - intézményesített földrablás (2015-2016.)

A sorozat jelen "II. Megyei esettanulmányok" részében az állami földprivatizáció - 2015. október 15-el, a hirdetmények kifüggesztésével indított, és november15.

ELKÉSZÜLT DR. ÁNGYÁN JÓZSEF ELSŐ TANULMÁNYA A FÖLDÁRVERÉSEKRŐL

"A nemzetek modernkori biztonsága ma már nem csak a honvédelem állapotától, sokkal inkább attól függ, hogy kinek a kezében vannak

© 2013 Kié legyen a föld?