14 milliót követel a kishantosiaktól a földalapkezelő

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 26.
Cikk forrása

A kishantosi biogazdságtól és a Greenpeace-től is 14 milió forintot követel az NFA. A földhaszonbérleti pályázatokon vitatott körölmények között új bérlőkhöz került földterületek őrzése, és a vita miatt kiesett bérleti díjat vernék le rajtuk.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



LMP: elfogadhatatlan a kishantosi biogazdasággal szemben indított kártérítési követelés

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 26.
Cikk forrása

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) be akarja hajtani a “barbár módon elpusztított” kishantosi biogazdaságtól a bérleti jogvita időtartama alatt elmaradt bérleti díjat és az igénybe vett őrzővédő szolgáltatások árát.


Ezt Sallai R. Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke közölte csütörtökön az MTI-vel. Az ellenzéki politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy az NFA 14 millió forintot követel a Kishantosi Nonprofit kft.-től és a Greenpeace Magyarország Egyesülettől, amiért a “kisemmizett kishantosi gazdák megakadályozták, hogy az új tulajdonosok a jogerős döntés előtt birtokba vegyék a termőföldet”.

A több évtizedes múltú, nemzetközileg is elismert kishantosi biogazdaság gazdálkodóival 2013 őszén nem hosszabbították meg a bérleti szerződést, a területet felparcellázták, majd “fideszes politikai körökhöz tartozó nagygazdáknak játszották át” – fejti ki Sallai R. Benedek, hozzátéve a kishantosiak és a Greenpeace bírósági úton próbálta megvédeni a területet, mialatt az új bérlők megkezdték a terület kitárcsázását és műtrágyázását, meg sem



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Elképesztő, hogy még az NFA követel pénzt Kishantostól - LMP

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 26.
Cikk forrása

Az LMP megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ügyvédi felszólítás útján összesen 14 millió forintot követel a Kishantosi Nonprofit kft-től és a Greenpeace Magyarország Egyesülettől, mert az NFA szerint a kisemmizett kishantosi gazdák megakadályozták, hogy az új tulajdonosok a jogerős döntés előtt birtokba vegyék a termőföldet.

2013 őszén a több évtizedes múltú, nemzetközileg is elismert Kishantosi Biogazdaság gazdálkodóival nem hosszabbították meg a bérleti szerződést, a területet felparcellázták, majd fideszes politikai körökhöz tartozó nagygazdáknak játszották át. A kishantosiak és a Greenpeace a bírósági úton próbálta megvédeni a területet, mialatt az új bérlők – meg sem várva az elsőfokú birtokvédelmi eljárás végét – megkezdték a terület kitárcsázását és műtrágyázását. Az NFA most pont a folyamatban lévő jogvita időtartama alatt elmaradt bérleti díjat és az igénybe vett őrző-védő szolgáltatások árát akarja behajtani az


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kilencmillió forintot követel a Nemzeti Földalapkezelő a kishantosiaktól és a Greenpeace-től, mert biztonsági őrökkel kellett őrizniük a biogazdaság földjét

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 26.
Cikk forrása

2013. november 4-én döntöttek úgy a Kishantosi Biogazdaság vezetői, hogy a 452 hektáron elterülő, 21 éve működő, nemzetközileg is ismert biogazdaság területét nem engedik át az új kirendelt tulajdonosnak, hanem bírósághoz fordulnak. Aznap mi is a helyszínen jártunk, részletes riportunkat itt lehet elolvasni.


A biogazdaság végét az hozta el, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatán a tíz parcellára szabdalt terület egyikét sem nyerték meg a kishantosiak. A biogazdaság vezetői szerint politikailag motivált döntés született, az új nyertesek között akadtak olyanok is, akik korábban nem is foglalkoztak gazdálkodással. Bíróságon támadták meg a döntést, és mindkét fél birtokvédelmet kért.


Fotó: GreenpeaceAz egyik új bérlő ront rá a Greenpeace Magyarország tiltakozó aktivistáira (Fotó: Greenpeace)


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



“Elmehettem volna mindenki cselédjének” – juhászok legelő nélkül

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 25.
Cikk forrása

A birkák már érzik a zöld gyep szagát, mégsem mehetnek ki a legelőre. Állattartó gazdák tucatjai maradtak legelő nékül a Bihari-síkságon és a Hortobágyon. A gazdák az állatok éhen halása miatt kongatták a vészharangot a múlt héten, hogy felhívják a figyelmet a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében álló földhaszonbérletek megpályáztatása körüli visszásságokra, és az ellehetetlenült gazdák helyzetére.  


“Ha el kell adni… Hát én meghalok, hogyha viszik” – Dúró Kálmánt nagyon elkeseríti, hogy elveszítheti juhai nagy részét.  Úgy tűnik azonban, mégis erre kényszerül a 87 éves zsákai gazdálkodó, pedig 42 év munkája fekszik a jelenleg 17oo állatban. Hétfőn többször is utal arra, mekkora lelki teher számára az ezer juh eladásáról szóló, elkerülhetetlennek tűnő döntés. Meg hogy emiatt  kénytelen lesz elbocsátani két juhászt is a neki doglozó négy közül. Ezzel két másik család megélhetése kerül veszélybe.


“Nézd, nemrég lettek felújtva ezek a hodályok” – int a néhány gázkút szomszédságában



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az Élőlánc megkongatja a vészharangot a nemzeti parkokért!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 24.


Magyarország nemzeti vagyonának szerves részét, a mai és a jövő nemzedékek létalapját alkotják hazánk természeti erőforrásai és természeti öröksége. Védett természeti területeink ezért nem hasznosításra váró földterületek, hanem természeti örökségünk megőrzésének és fenntartásának színterei. A fenntartás és kezelés terén a szakértelem mellett a vagyonkezelői jog gyakorlása kulcskérdés. Az országgyűlés által elfogadott IV. Nemzeti Természetvédelmi Alapterv szerint "A természetvédelmi érdekek érvényesítése leghatékonyabban a vagyonkezelői jogok gyakorlása útján valósítható meg…” (29. old.).

Teljesen elhibázott és végzetes következményekkel fenyeget az a kormányzati koncepció, amely védett természeti területeinket az egyéb állami földterületekkel összevonva egységes elvek alapján kívánja hasznosítani, ezért most a szakértelménél fogva a fenntartásra és kezelésre hivatott nemzeti parki igazgatóságokat vagyonkezelői jogosítványuktól megfosztja. Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarországnak nem érdeke, hogy a közpénzekből létrehozott és fenntartott védett természeti területeinket gazdasági érdekeknek szolgáltassák ki, a haszonszerzés színterévé tegyék, kezelésük és fenntartásuk ellehetetlenítésével természeti örökségünket végveszélybe sodorják. A T/3788 számú törvényjavaslat az állami földvagyon kezelésével


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az Élõlánc megkongatja a vészharangot a nemzeti parkokért!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 24.
Cikk forrása

Magyarország nemzeti vagyonának szerves részét, a mai és a jövő nemzedékek létalapját alkotják hazánk természeti erőforrásai és természeti öröksége. Védett természeti területeink ezért nem hasznosításra váró földterületek, hanem természeti örökségünk megőrzésének és fenntartásának színterei.

A fenntartás és kezelés terén a szakértelem mellett a vagyonkezelői jog gyakorlása kulcskérdés. Az országgyűlés által elfogadott IV. Nemzeti Természetvédelmi Alapterv szerint "A természetvédelmi érdekek érvényesítése leghatékonyabban a vagyonkezelői jogok gyakorlása útján valósítható meg…” (29. old.).


Teljesen elhibázott és végzetes következményekkel fenyeget az a kormányzati koncepció, amely védett természeti területeinket az egyéb állami földterületekkel összevonva egységes elvek alapján kívánja hasznosítani, ezért most a szakértelménél fogva a fenntartásra és kezelésre hivatott nemzeti parki igazgatóságokat vagyonkezelői jogosítványuktól megfosztja. Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarországnak nem érdeke, hogy a közpénzekből létrehozott és fenntartott védett természeti területeinket gazdasági érdekeknek szolgáltassák ki, a haszonszerzés színterévé tegyék, kezelésük és fenntartásuk ellehetetlenítésével


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Még van remény a nemzeti parkoknak Még van remény a nemzeti parkoknak

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 24.
Cikk forrása

Elbukott a parlamenti bizottságban az a javaslat, amely a Nemzeti Földalapkezelőnek adta volna a védett területek hasznosítási jogát. A természetvédők szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a kormány eredeti javaslata sérti a természeti erőforrások védelmét.


Kép: SXC


Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága támogatta az állami vagyonról szóló törvény tervezetéhez benyújtott, természetvédelmi szempontból kedvező módosító javaslatokat. A módosító javaslatokról történt szavazáskor a kormánypárti képviselők is a jelenlegi helyzet fennmaradása mellett döntöttek, mivel a jelenlegi természetvédelmi intézményrendszert tartották megfelelőnek. (A jogszabálytervezet benyújtásáról itt olvashat!)




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Mégsem lesz változás a nemzeti parkok kezelésében

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 23.
Cikk forrása

Az állami földvagyon kezelője ne kizárólag a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) legyen, hanem a nemzeti parkok maradjanak meg azok igazgatóságainak a kezelésében - ezt javasolta a parlament fenntartható fejlődés bizottsága hétfői ülésén Budapesten.

  A módosító javaslatokról történt szavazáskor a kormánypárti képviselők is a jelenlegi helyzet fennmaradása mellett döntöttek, mivel a jelenlegi természetvédelmi intézményrendszert tartották megfelelőnek.


Manninger Jenő (Fidesz) a törvényjavaslat célját úgy határozta meg, hogy az állami földek egységes tulajdonosi joggyakorlás alá kerüljenek és egységes elvek szerint történjen a hasznosítás is.


Ezzel szemben Sallai R. Benedek (LMP) bizottsági elnök úgy vélte, az NFA kizárólagos joggyakorlása alaptörvény ellenes, emellett "szétveri a természetvédelmi intézményrendszert", továbbá veszélyezteti a nemzeti parkok létét is.


A vitában Ugron Ákos, az agrártárca helyettes államtitkára kiemelte, hogy nem szűnik meg a nemzeti parkok vagyonkezelése. Mint mondta, a javaslat azt célozza, hogy az NFA vásárolja meg a természetvédelmi területeken lévő földeket, amelyeket


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



OGY - Az állami föld kezelésének változatlanul hagyását javasolta a fenntartható fejlődés bizottsága

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 23.
Cikk forrása

Az ál­la­mi föld­va­gyon ke­ze­lő­je ne ki­zá­ró­lag a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) le­gyen, ha­nem a nem­ze­ti par­kok ma­rad­ja­nak meg azok igaz­ga­tó­sá­ga­i­nak a ke­ze­lé­sé­ben - ezt ja­va­sol­ta a par­la­ment fenn­tart­ha­tó fej­lő­dés bi­zott­sá­ga hét­fői ülé­sén Budapesten.


A mó­do­sí­tó ja­vas­la­tok­ról tör­tént sza­va­zás­kor a kor­mány­pár­ti kép­vi­se­lők is a je­len­le­gi hely­zet fenn­ma­ra­dá­sa mel­lett dön­töt­tek, mi­vel a je­len­le­gi ter­mé­szet­vé­del­mi in­téz­mény­rend­szert tar­tot­ták meg­fe­le­lő­nek.



Manninger Jenő (Fidesz) a tör­vény­ja­vas­lat cél­ját úgy ha­tá­roz­ta meg, hogy az ál­la­mi föl­dek egy­sé­ges tu­laj­do­no­si jog­gya­kor­lás alá ke­rül­je­nek és egy­sé­ges el­vek sze­rint tör­tén­jen a hasz­no­sí­tás is.



Ezzel szem­ben Sallai R. Benedek (LMP) bi­zott­sá­gi el­nök úgy vél­te, az NFA ki­zá­ró­la­gos jog­gya­kor­lá­sa alap­tör­vény el­le­nes, emel­lett "szét­ve­ri a ter­mé­szet­vé­del­mi in­téz­mény­rend­szert", to­váb­bá ve­szé­lyez­te­ti a nem­ze­ti par­kok lé­tét is. 



A vi­tá­ban Ugron Ákos, az ag­rár­tár­ca he­lyet­tes ál­lam­tit­ká­ra ki­emel­te, hogy nem szű­nik meg a nem­ze­ti par­kok va­gyon­ke­ze­lé­se. Mint mond­ta, a ja­vas­lat azt cé­loz­za, hogy az



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Mi lesz a földvagyon sorsa...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 23.
Cikk forrása

Az állami földvagyon kezelője ne kizárólag a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) legyen, hanem a nemzeti parkok maradjanak meg azok igazgatóságainak a kezelésében – ezt javasolta a parlament fenntartható fejlődés bizottsága hétfői ülésén Budapesten.

A módosító javaslatokról történt szavazáskor a kormánypárti képviselők is a jelenlegi helyzet fennmaradása mellett döntöttek, mivel a jelenlegi természetvédelmi intézményrendszert tartották megfelelőnek.


Manninger Jenő (Fidesz) a törvényjavaslat célját úgy határozta meg, hogy az állami földek egységes tulajdonosi joggyakorlás alá kerüljenek és egységes elvek szerint történjen a hasznosítás is. Ezzel szemben Sallai R. Benedek (LMP) bizottsági elnök úgy vélte, az NFA kizárólagos joggyakorlása alaptörvény ellenes, emellett “szétveri a természetvédelmi intézményrendszert”, továbbá veszélyezteti a nemzeti parkok létét is.


Vagyonkezelésbe kerülnének a földek


A vitában Ugron Ákos, az agrártárca helyettes államtitkára kiemelte, hogy nem szűnik meg a nemzeti parkok vagyonkezelése.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nemzeti Parkok: Alaptörvény-ellenes a miniszter javaslata...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 23.
Cikk forrása

Ahogy korábban írtuk, hétfőn az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága lefolytatta a részletes vitát az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról, amelynek értelmében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) vagyonkezelésébe kerülne minden állami föld, függetlenül attól, hogy az védett területnek minősül-e.

Kezdjük rögtön a jó hírekkel, a bizottság - ellenszavazat nélkül - minden törvényjavaslattal kapcsolatos módosítót elfogadott. A beterjesztők egyébként Sallai R. Benedek és Ikotity István (LMP), valamint Bencsik János (Fidesz) országgyűlési képviselők voltak. A beszámolóhoz tartozik még, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) delegáltjai a beérkező javaslatokat egyébként nem támogatták.


A



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Tiltakozó levél a miniszternek - Veszélyben a parkok...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 22.
Cikk forrása

TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS RÉVÉN a nemzeti parkok kezelésében lévő akár összes földterület vagyonkezelése átkerülhet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez. A természetvédők tiltakoznak.

Természetvédelem, nemzeti parkok - illusztráció
Fotó: Kállai Márton


Semmi sem indokolja, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló állami földek a nemzeti parkoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) vagyonkezelésébe kerüljenek, nyilatkozta lapunknak Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke, aki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország vezetőivel közösen jegyez egy Fazekas Sándor miniszternek írt tiltakozó levelet. A nemzeti parkok vagyonkezelése ellen ugyanis semmiféle szakmai vagy gazdálkodási kifogás nem ismert. A gazdák és a nemzeti parkok között a szakmai együttműködés egyébként is folyamatos. A kezelőváltással ez



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ide a nemzeti parkokat!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 19.
Cikk forrása

Egy törvényjavaslat szerint főszabályként a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülnek át az eddig a nemzeti parkokhoz tartozó állami földek is. 2016. április 1-ig a régi vagyonkezelői szerződések megszűnnek, a meglévő haszonbérleti szerződések december 31-ig felmondhatók. Ezt Farkas István a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezetője nyilatkozta. Mintegy 300 000 hektárnyi védett területről van szó, melyből csak annyit tarthatnának meg a nemzeti parkok, amennyit az NFA indokoltnak tart. A természetvédők attól tartanak, hogy a központosítás rugalmatlanabb ügyintézéssel és mérsékelt szakmai hozzáértéssel jár majd.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A nemzeti parkok jogkörvesztése hosszútávon káros lehet

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 19.
Cikk forrása

Várhatóan a jövő héten alakítja ki állásfoglalását a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács arról a jogszabálytervezetről, amely 50 ezer hektárnyi földterületet vonna ki a nemzeti parkok kezeléséből - mondta az InfoRádiónak a szervezet titkára. A Bartus Gáborral készített interjút teljes terjedelmében meghallgathatják az InfoRádió hétvégi adásában.

  "A tanács álláspontját az úgynevezett szakmai egyeztető munkabizottságunk fogja kialakítani március 24-i ülésén. Egyelőre még csak szakértői álláspontok állnak rendelkezésre" - mondta a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára.


Bartus Gábor hozzátette: "az látszik, hogy annak, az egyébként teljesen méltányolható kormányzati elképzelésnek, hogy az állami földterületek vagyonkezelői joga egy kézben legyen, tehát minden ilyen tulajdonosi joggyakorlást a Nemzeti Földalap intézzen, egy rövid távon teljesen értelmes elképzelés, ugyanakkor lehetnek hosszútávú káros természetvédelmi hatásai. Nevezetesen, hogy ha a nemzeti parkok területén lévő és alapvetően természetvédelmi célokat szolgáló részektől a döntési jogosultság távol kerül és olyan ügyintézők foglalkoznak


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Biológiai katasztrófa a Hortobágyon...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 17.
Cikk forrása

40 000 anyajuh (az országos anyajuhlétszám 5 százaléka) és mintegy 4000-5000 szarvasmarha halhat éhen a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázatainak elmutyizása miatt, írta levelében Rezes Gábor, a károsult gazda. Rezes szerint a nagy létszámú állatállomány pusztulása biológiai katasztrófát eredményezhet.


A pályáztatás végeredményének köszönhetően nagy állatlétszámmal rendelkező, legelőre alapozott állattartást végző gazdák nem nyertek legelőterületet.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Tömeges éhhalál jöhet a hortobágyi földmutyi miatt

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 17.
Cikk forrása

40 000 anyajuh és mintegy 4000-5000 szarvasmarha halhat éhen a Hortobágyi Nemzeti Park legelő pályázatainak elmutyizása miatt, írta levelében Rezes Gábor károsult gazda. Szétverik Magyarország nemzeti parkjait és a hazai természetvédelmet.


Rezes szerint a nagy létszámú állatállomány pusztulása biológiai katasztrófát eredményezhet.


A pályáztatás végeredményének köszönhetően nagy állatlétszámmal rendelkező, legelőre alapozott állattartást végző gazdák nem nyertek legelőterületet.  Ennek következtében anyajuhok ( a 40 000 anyajuh az országos anyajuhlétszám 5 %-a) és a szarvasmarhák ezrei maradtak legelőterület nélkül a 2015-ös áprilisi kihajtás idejére. A téli takarmány minden gazdának fogytán, így áprilistól a fenti állatlétszámnak nincs takarmányozási lehetőség, ilyen nagyságrendű élőállatot vágásra nem lehet leadni, ami komoly állatelhulláshoz vezet, írta a gazda.  Keressük az ügyben a Földművelésügyi Minisztériumot- írta az index.hu.


Szétverik Magyarország nemzeti parkjait és a hazai természetvédelmet


Az LMP szerint mintegy 300 ezer hektárnyi földterületet "húz ki" a nemzeti parkok alól - veszélyeztetve azok



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Szabad az állami földrablás

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 17.
Cikk forrása

A nemzeti parkokra nincs szüksége a kormánynak, a földjüket viszont elveszi – ezt tartalmazza az állami földek kezeléséről szóló törvényjavaslat. A védett földek az országos földbérletmutyiban kulcsszerepet játszó Nemzeti Földalapkezelőhöz kerülnek, ez a szervezet intézheti a bérbeadást vagy az eladást.

Fazekas Sándor mezőgazdaságért felelős miniszter idén januárban írásba adta: „nincs olyan kormányzati szándék, amely mintegy 50 ezer hektár védett természeti területet csoportosítana át a nemzeti parkoktól a Nemzeti Földalaphoz” (NFA). Ehhez képest a parlament ezen a héten egy olyan kormányoldali törvénymódosító javaslatot tárgyal, amely a természetvédelmi intézmények teljes földvagyonának vagyonkezelői jogait az NFA-ra bízná.

A környezet- és természetvédelmi intézményrendszer kivéreztetésében e mostani lépés már csak a végjáték. A korábban névleg független környezet- és természetvédelmi hatóságokat ugyanis januártól a kormányhivatalokba integrálták, vagyis politikai irányítás alá helyezték. Annak az intézkedésnek pedig, amely szerint az 1200 hektárnál nagyobb birtokok esetében az 1200 hektár fölötti részre nem jár az


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Mit követel az Élőlánc Magyarországért 2015. március 15-én...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 15.





>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Vissza a földet a falun élőknek!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 13.
Cikk forrása

A magyar nép 1848. március 15-én tudta, hogy mit akar, és ezt kifejezésre is juttatta. Ezt szellemiségét képviselve az Élőlánc Magyarországért megalkotta 12 pontját. Ebben összefoglalta azokat a kiemelt, legsúlyosabb ügyeket, jelenségeket, melyek a legnagyobb veszélyt jelentik ma hazánk és a magyar nép jelenére és jövőjére, és ezek alapján fogalmaztuk meg követeléseinket.

Az Élőlánc Magyarországért ökopárt a mai naptól a legszélesebb nyilvánosság előtt és a legkülönbözőbb formában fogja hallatni hangját, a hazánkat tudatosan súlyos és veszélyes helyzetbe sodró politikai és gazdasági intézkedések, állapotok miatt.


Az Élőlánc Magyarországért 12 pontját itt nézheti meg!




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Legalább 14 szerződést kell felbontani a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 09.
Cikk forrása

Legalább 14 földbérleti szerződést kell felbontani a Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata után - idézte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a miniszterelnök válaszát az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Ellenőrző albizottságának hétfői ülésén.

Nagy István beszámolt az albizottság tagjainak a HNP földbérleti pályázataival kapcsolatban készült Kehi-vizsgálatról. Az államtitkár a miniszterelnöknek a témával kapcsolatban korábban adott válaszára utalva elmondta, hogy a Kehi a kormány utasítására lefolytatta vizsgálatát, ennek alapján az FM módosította a földbérletek pályázati eljárását.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Biokertész leszek - 2015. március 22. 10 óra

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 08.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Amit a sikerpropaganda és a botránypolitizálás elfed

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 04.


A MAGYAROK SZÉPEN CSÖNDBEN ELVESZÍTIK ORSZÁGUKAT
a 2013. június 21-én elfogadott Földforgalmi törvény eredményeképpen!


Ángyán József beszéde a földtörvény elfogadása, és a frakcióból való kilépése után



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



2015. március

© 2013 Kié legyen a föld?