Statáriális módon, indoklás nélkül megszüntetik Dr. Ángyán József egyetemi intézetét

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 09. 27.


Orbán Viktor 3. kormánya, Balog Zoltán felügyelő minisztersége, Tőzsér János rektorsága, Gyuricza Csaba dékánsága és Urbányi Béla mb. intézetigazgatósága idején megszüntetik a Szent István Egyetem Környezet és Tájgazdálkodási Intézetét.


A  Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Tanácsa ülésén a KTI nevű intézet indoklás nélküli megszüntetéséről és tanszékei feloszlatásáról döntött. A döntést a Szenátus 2014. szeptember 24-i ülésén megerősítette, ezzel véglegessé tette, hogy a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete, a SZIE-KTI 2014. szeptember 30-án megszűnik, 24 éves története véget ér.

A megszüntetésre vonatkozó javaslatot előterjesztő Dr. Gyuricza Csaba dékán maga is ebben az intézetben (SZIE KTI) szerezte diplomáját... azt a közösséget számolja fel, melynek maga is tagja volt, ahonnan elindult pályája.

A külső kényszereknek engedelmeskedő egyetemi vezetők, a kari tanács és a szenátus tagjai gondolkodás nélkül keresztül gázoltak kollégáikon, és a KTI diákjain, valamint az egyetem érdekein - hiszen


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Vegyszerrel permetezik a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 09. 25.




Minden csepp vegyszer, ami  Kishantos földjeire hullott, örök jelképe marad a pusztításnak, a haszonlesésnek, az esztelenségnek és az embertelenségnek.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos 2" Megszüntetik a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetet

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 09. 25.
Cikk forrása

"Ezúton tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy alapításának és sikeres működésének 24. évében, „hosszan tartó, súlyos” támadások után, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Tanácsának indoklás nélküli döntése és a Szent István Egyetem Szenátusának ezt megerősítő határozata alapján, Orbán Viktor 3. kormánya, Balog Zoltán felügyelő minisztersége, Tőzsér János rektorsága, Gyuricza Csaba dékánsága és Urbányi Béla mb. intézetigazgatósága idején, 2014. szeptember 30-án megszűnik a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete (KTI), a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés egyetemi képzési programjának hazai kidolgozója, gondozója, a határokon innen és túl ismert és elismert SZIE KTI" – olvasható a Greenfo-portálon..

Az információ Ángyán József alábbi írásával folytatódik:


Intézetünk Magyarország és benne a felsőoktatás remélt megújulása jegyében fogant, az 1990-es „rendszerváltó reménységek” egyik szülötte volt. Felsőoktatási értelmiségi műhely, egyúttal emberi-szakmai közösség, amely közel negyedszázadon át a páratlan magyar természeti értékek megőrzésén, agráriumunk és vidékünk megújításán,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Permetezés Kishantoson

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 09. 25.
Cikk forrása

Múlt csütörtök óta a kishantosi ökológiai mintagazdaság 290 hektárja veszítette el Euro Bio és Biosuisse minősítését - közölte a Kishantosi Nonprofit Kft.

Azt állítják, hogy a folyamatban levő bírósági eljárások ellenére a biogazdálkodásban tiltott szerekkel műtrágyázták és vegyszerezték a „nyertesek” a 22 éve vegyszermentesen művelt területeket. Ha Kishantos holnap visszakapná a földeket, és azonnal elkezdené visszaállítani azokat biogazdálkodásra, akkor 3 év alatt érhetné el újra az Euro Bio, 5 év alatt Biosuisse minősítést. Azt a biológiai állapotot pedig, amit múlt csütörtök óta megsemmisítettek a „nyertesek”, csak újabb 22 év alatt lehet elérni.

Tegnap a parlamentben az LMP képviselője, Ikotity István azt mondta, a saját szemével látta a permetezés okozta károkat Kishantoson. Nagy István államtitkár szerint nem volt vegyszerhasználat, továbbá az ökogazdálkodás nem egyenlő Kishantossal. Beszéltek arról is, hogy az új bérlők nem vállaltak hosszú távon biogazdálkodást, a szerződések szerint csak egy évig kellett így művelniük a földeket. Ikotity szerint az egy


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A minisztérium nem látott műtrágyát Kishantoson

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 09. 23.
Cikk forrása

A Párbeszéd Magyarországért Párt valótlanságokat állít, mikor vegyszerezéssel vádolja a kishantosi gazdálkodókat, az agrár-környezetgazdálkodási programban foglalt kötelezettségeknek minden új családi gazdálkodó is maradéktalanul eleget tett - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja arról tájékoztatta az MTI-t, hogy két talicskányi marhatrágyát öntött az FM egyik kapuja elé az Együtt-PM. Szabó Rebeka elmondta, arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a korábban a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola által fenntartott biogazdaság földjein az új bérlők vegyszereket használnak. Kijelentette: a korábban húsz évig vegyszermentesen művelt földek "tönkretétele zajlik"; ha most abbahagynák a vegyszerezést, akkor is legalább öt év kellene, hogy ezek a területek újra elnyerhessék a bio minősítést.

A tárca közleménye szerint a tavaly októberben megkötött haszonbérleti szerződések értelmében az első gazdasági évben biogazdálkodtak a pályázat nyertesei. Az új haszonbérlők önkéntes nyilatkozatban


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Hogyan etessék a jószágot legelő nélkül" Sír a puszta

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 09. 08.
Cikk forrása

Biharban jártunk és Hortobágyon. Elkeseredett gazdákkal találkoztunk, akik nem értik, mi történik velük és miért. Legelőik egy részét, egészét, amelyeket évtizedek óta béreltek az államtól, pályázatra hirdette a Hortobágyi Nemzeti Park – ám sokuk egyetlen hektárt sem nyert.

– Az unokáimat támogatom az itteni keresményemből – hallgatom Győrfi Lajos juhászt a Hajdú-Bihar megyei Váncsod határában. – Aztán most lehet, hogy mennem kell.


NEM VONULTAK LE. Mavranyi Zsigmond családi gazdálkodó mintegy 300 birkájával teljes szélességében lezárta a 42. számú főút egy szakaszát Berettyóújfalunál augusztus utolsó péntekén reggel. Az elégedetlen gazda azért választotta a tiltakozásnak ezt a formáját, mert nem nyert az állami földbérletpályázaton, és szeptember elsején át kellett volna adnia az eddig legelőként használt földjét. Nem tette meg. A határidő hétfőn eljött. Több hortobágyi állattartó nem vonult le az állataival, mert képtelenek etetni a legelő nélkül maradt jószágot...




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



© 2013 Kié legyen a föld?