Per Kishantosért

Az alaptörvénnyel, de még a hatályos jogszabályokkal is ütközik a Nemzeti Földalapkezelo Szervezet (NFA) döntése, amellyel elvették a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kht. által másfél évtizede bérelt 452 hektáros állami földet. Az ökogazdaságot és népfőiskolát is működtető társaság most pert indított a földalapkezelő ellen. Azt is elfogadhattlannak tartják, hogy sem az NFA által kiírt pályázatok sem az NFA döntését megalapozó egyéb jogszabályok nem tartalmaznak jogorvoslati lehetőséget.

A perrel szeretnék elérni, hogy az illetékes bíróság nyilvánítsa semmissé az NFA pályázatát és vonják vissza a határozatait. A bíróság feladata lesz eldönteni, hogy törvényesen nyerhetett-e egy budapesti ruhabála-kereskedő vagy egy salgótarjáni építési vállalkozó, illetve egy 2900 hektáros gazdaság tulajdonosi családi köréhez tartozó személy a biogazdaság területeiből.

Földhitelajándék karácsonyra"
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) újra elindítja a 3 évvel ezelőtt felfüggesztett földvásárlási hitelprogramot. Az erről szóló jogszabály hamarosan megjelenik. Az MSZP követeli, hogy a tárca tegye közzé a hitel kedvezményezettjeinek név szerinti listáját - írta közleményében Gőgös Zoltán. Arra is fölhívta a figyelmet, hogy a hitelt a VM december 17-én megjelent közleménye szerint 2013. december 31-ig lehet felvenni. Decemberben tehát mindössze 10 nap maradt a hitel igénylésére, ebből 5 munkaszüneti nap lesz. Ez a hitelakció vagy provokáció, vagy a jól értesült barátok gyors megsegítése. Ezért követeljük, hogy nevezzék meg a kölcsön kedvezmnyezetteit - fogalmazott a szocialista szakpolitikus.

Székely László, az alapvető jogok biztosa és környezetvédelemért felelos helyettese, Szabó Marcel vizsgálódásaikat követően a kishantosi ökogazdaság igazát támasztották alá.

A jogi és erkölcsi támogatás mellett a Greenpeace 6-8 aktivistája éjjel-nappal őrzi a kishantosi területeket, hogy a szerintük is törvénytelen pályázat nyertesei ne tehessenek kárt a biogazdaság vegyszermentesen művelt földjeiben. A fiatalok két óránként járőröznek.

Kishantos ügye már "átlépte" a határokat és nemzetközi fórumok is foglalkoznak vele. A Greenpeace nemzetközi hálózatán kívül az IFOAM, a biogazdálkodók nemzetközi szervezete is csatlakozott ahhoz a 309 civilszervezethez, céghez, párthoz és a majd 22 ezer magánszemélyhez, aki Kishantost támogató levelet írt alá. Szerintem azonban Kishantos ügyét nekünk, itt Magyarországon kell megvédenünk, a hazai és a nemzetközi közvélemény mozgósításával, az ökogazdaság fizikai védelmével és jogi lépésekkel - mondta Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse.

Bihari Tamás


Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 12. 20.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?