Visszaperelné földjeit Kishantos

Pert indított a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nemzeti Földalapkezelő döntése ellen, amellyel másoknak adták a 21 évig kezelt földeket. Álláspontjuk szerint az új haszonbérleti szerződések jogellenesek.

Perli a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet döntését a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ. Mint ismert, a kishantosi biogazdaság 21 éve kezelt biomódon 452 hektárnyi földet, amelynek bérleti jogát a mostani földpályázaton új, nem helyi és nem biogazdálkodóknak adták át. A Greenpeace a területet 24 órás őrszolgálattal és jogi segítségnyújtással támogatja.

A biogazdaság és a Greenpeace szerint a pályázati eljárás és a megkötött haszonbérleti szerződések is jogellenesek. A Greenpeace emlékezetet: az alaptörvény szerint mindenki jogosult jogorvoslatra, a földalapkezelő pályázatai, illetve a döntést megalapozó egyéb jogszabályok erre nem adnak lehetőséget. Szerintük a földalapkezelő eljárásainak, a pályázatok elbírálási szempontjainak, valamint a benyújtott pályázatoknak átláthatónak és nyilvánosnak kellett volna lenniük, ezek alapján a szerződések szerintük semmisek.






Cikk megjelenésének dátuma: 2013. 12. 19.
Cikk forrása

Régebbi hírek

© 2013 Kié legyen a föld?