Falugazdászok az agrárkamarákhoz: megtörtént az átvétel Békésben, Vas Megyében, és Tolnában is

hirdetésA kormányhivataloktól a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarához került a falugazdász-hálózat 2014. január elsejétől. A Tolna Megyei Kormányhivatal és a megyei agrárkamara az átadással kapcsolatos részletkérdésekről szóló megállapodást az óév utolsó napján írta alá. Egy nappal később pedig Békés Megyében Erdős Norbert megyei kormánymegbízott és dr. Kulcsár László, a kamara megyei elnöke egyezett meg. Január 2-án sajtótájékoztatót is tartottak a gazdálkodókat érintő fejleményekkel kapcsolatban. Így értesítette a termelőket Tolna Megyében László-Varga Zsuzsanna, a kormányhivatal főigazgatója és Dr. Hadházy Árpád kamarai elnök is. A korábban Vas Megyei Kormányhivatal állományába tartozó tizenkét falugazdászt is a Vas Megyei Agrárkamarához helyezték át.


Itt az átadás során a Kormányhivatal folyamatosan együttműködött azAgrárkamarával annak érdekében, hogy az átvett feladatokhoz tartozó ingó- és ingatlan-eszközállomány az átadást követően a falugazdászok rendelkezésére álljon, és így munkájukat változatlan feltételek mellett tudják az ügyfelek minél teljesebb körű kiszolgálása érdekében végezni - írta közleményében a megyei kormányhivatal. Az itteni falugazdászok - a Vas Megyei Agrárkamarával egyeztetve - változatlan helyszínen és időpontban folytatják tovább a munkájukat.

dr. Hadházy Árpád, László-Varga Zsuzsanna és Palásti Barbara közösen jelentette be a falugazdászokat érintő változásokat

kép: kormanyhivatal.hu

László-Varga Zsuzsanna a tolnai kormányhivatal főigazgatója továbbá elmondta: az országos szinten 467 fős falugazdász hálózatot tekintve, Tolna megyében 23 falugazdász került át az Agrárkamarához. A megállapodásról, valamint az átadás folyamatáról elmondható, hogy teljesen zökkenőmentesen történt. A közös megállapodás értelmében a kormányhivatal továbbra is biztosítja a falugazdászok számára szükséges irodákat és eszközállományt. A falugazdászok továbbra is változatlanul elérhetőek eddigi irodáikban, feladataik többnyire ugyanazok maradtak - tájékoztatott a főigazgató. Céljuk a gazdálkodók segítése, tájékoztatásuk az őket érintő információkról, valamint értesítésük az agrártámogatási lehetőségekről.

A Tolna Megyei Agrárkamara elnöke, Dr. Hadházy Árpád a falugazdász-hálózat integrációjával kapcsolatosan kifejtette: továbbra is a hatékony szolgáltatói rendszer működtetése a cél. A kamara tanácsadói a falugazdászokkal együttesen egységes gazdatámogató bázist képeznek. Az egységesítés országos szinten komoly megtakarításokat eredményez, emellett a körzetek szolgáltatói lefedettsége jelentős mértékben javul. Tolna megyében is hatékonyabb agrártanácsadói tevékenység valósulhat meg - jelentette ki. A hatósági feladatok mintegy nyolcvan százaléka kerül át a kormányhivataloktól az agrárkamarákhoz, mely ezekkel a hatáskörökkel teljesedik ki. Dr. Hadházy Árpád elmondta, az Agrárkamara szakreferensei főként három területen látják el feladataikat: vidékfejlesztési,-élelmiszergazdasággal és szakképzéssel kapcsolatos feladatok.

Palásti Barbara igazgató a Földművelésügyi Igazgatóság feladatairól adott tájékoztatást, melyből kiderült, hogy a máktermesztéssel kapcsolatos hatósági feladatokat, az őstermelők ellenőrzését, valamint a családi gazdaságok nyilvántartását továbbra is az igazgatóság végzi.

A cél az egységes gazdatámogató hálózat

" A falugazdászok áthelyezésével az volt a cél, hogy egy egységes gazdatámogató hálózat jöjjön létre - mondta el a TEOL-nak dr. Hadházy Árpád. A falugazdászok helye nem változott, Szekszárdon továbbra is az állategészségügyi állomás területén (Tormay Béla u. 18.) tartózkodnak. Az őstermelői igazolványokat március 20-ig kell érvényesíteni ahhoz, hogy egész évre (januárig visszamenőleg is) érvényesek legyenek. Három évre is ki lehet váltani az igazolványokat, ekkor csak az adatváltozást kell soron kívül bejelenteni. Az őstermelői igazolvány kiváltása kamarai tagsághoz kötött, és nem kerül pénzbe idén január 1-től. Az igazolványban lévő betétlapon van feltüntetve minden termék, amit az őstermelő előállít, illetve a földterület, melyen ezeket megtermeli.

" Az eddig is jól működő falugazdász-hálózat még jobb teljesítményre lesz képes a változás révén, mely Békés Megyében harminchárom szakembert érint. A falugazdászok visznek minden technikai eszközt, mellyel eddig dolgoztak - fogalmazott a BEOL-nak Erdős Norbert, kormánymegbízott. Mint emlékeztetett, az 1990-es évek közepén már volt olyan időszak, amikor a kamarákhoz került a rendszer. Úgy véli, a mostani lépéssel még inkább erősödik a kamara.

Erdős Norbert (j) és dr. Kulcsár László, Kép: hír6.hu

A hír6.hu tudósítása szerint Békés Megyei Könyvtár földszinti előadótermében csütörtök délután látta el kézjegyével sajtónyilvánosság előtt az utolsó dokumentumok átadását-átvételét tanúsító hivatalos okiratot Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Megyei Igazgatóságának elnöke. Dr. Bak Péter, a NAK megyei igazgatójának bevezető gondolait követően az átadás-átvétel zökkenőmentességére, a technikai felszereltség folyamatosságának biztosítására utaló Erdős Norbert elmondta, hogy a legutóbbi szervezeti átalakítás beváltja a hozzáfűzött reményeket, a köztestületi formában működő érdekvédelmi szervezet NAK Békés Megyei Igazgatósága a meglévő szaktanácsadóiból és az átvett 33 falugazdászból olyan új segítő falugazdász-hálózatot hoz létre, amely a lehető legnagyobb mértékben biztosítja a mezőgazdaságban termelő gazdálkodók, gazdák támogatását.

Nemcsak szaktanácsadás, hanem hivatali szolgálat is

Az állományértekezlet előtt dr. Kulcsár László hozzátette, hogy aVidékfejlesztési Minisztérium szakértőivel is erősödött falugazdászok nemcsak tanácsadók, hanem közigazgatási feladatokat ellátó, például őstermelői igazolványokat kiadó mezőgazdasági szakemberek. A december 18-i kormányülésen hozott határozat fontos jogosítványokkal ruházta fel őket, mégpedig olyan kedvező gazdasági helyzetben, amelyben a mezőgazdaságteljesítménye 2013-ban közel 30 százalékkal nőtt az elmúlt évihez képest.

Állományértekezlet követte a sajtótájékoztatót a Békés Megyei Könyvtárban

A múlt

A hír6.hu cikke felidézte, hogy kalandos utat járt be a működését kormányhatározat alapján 1994. március elsején, a nemzeti-konzervatív Boross-kormány (MDF-FKgP-KDNP) idején megkezdett falugazdász-hálózat, amely kezdetben a megyei földművelésügyi hivatalok keretein belül látta el információkkal és segítette tanácsaival - a települési önkormányzatokkal együttműködve - a mezőgazdasági termelőket.

A területi agrárkamarákhoz áthelyezett, az őstermelői igazolványok kiállításával már hatósági feladatokat is ellátó falugazdászok 1998-ban visszakerültek a megyei földművelésügyi hivatalokhoz, kiterjedt hatósági feladatkörrel ruházták fel őket, 2007-től a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal jogutód földművelésügyi igazgatóságai látták el a falugazdász-hálózat irányítását. Három év múlva átszervezés során kerültek a falugazdászok a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságokhoz, majd a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei lettek, végül 2013. január elsejétől a falugazdászok az újjáalakult járások szakigazgatási, állategészségügyi hivatalaihoz tartoztak. A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról (rövidítve: Nemzeti Agrárgazdasági Kamaráról) szóló törvény értelmében 2014. január elsejétől átkerültek a megyei kormányhivatalok járási állategészségügyi hivatalainak falugazdászai aNemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságaihoz.





Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 01. 02.
Cikk forrása

2014. január

© 2013 Kié legyen a föld?