Kisajátítás a magyar földtörvény az osztrák agrárminiszter szerint

A magyar földtörvény "kisajátítás..., így ellentétes az uniós joggal - nyilatkozta a berlini Grünen Woche (Zöld Hetek) mezőgazdasági kiállítás nyitónapján Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter az osztrák Wirtschaftsblatt portálnak.

A magyar földtörvény "kisajátítás..., így ellentétes az uniós joggal - nyilatkozta a berlini Grünen Woche (Zöld Hetek) mezőgazdasági kiállítás nyitónapján Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter az osztrák Wirtschaftsblatt portálnak. A politikus szerint ezért a törvény az osztrák gazdák számára elfogadhatatlan. Elmondta, hogy szívesen egyeztetett volna Fazekas Sándor magyar agrárminiszterrelBécsben vagy Budapesten, sőt az előzetes egyeztetések szerint a berlini kiállításon is találkozott volna a két politikus. A találkozó végül elmaradt, ugyanis Fazekas nem vesz részt a rendezvényen.


RUPPRECHTER

Rupprechter szerint számítások szerint körülbelül 200 osztrák bérlőt érint az új magyar földtörvény, akik összességében mintegy 200 ezer hektáron gazdálkodnak. A miniszter szerint Magyarország idén lesz 10 éve EU-tag, és mint minden tagnak, meg kell felelnie az EU-s vállalásoknak, ezek betartatása pedig az Európai Bizottság feladata. A miniszter szavaiból úgy tűnik, hogy ha nem sikerül megegyezésre jutni, akkor az osztrák fél az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.


Előzmény


Andrä Rupprechter korábban már írt levelet Fazekas Sándornak, ebben azt kifogásolta, hogy az új földtörvény május elsejei életbelépésével megszűnnek a termőföldre szerzett haszonélvezeti jogok. Megfogalmazása szerint érthetetlen, miért fosztják meg honfitársait a legálisan megszerzett haszonélvezeti jogoktól, "amelyekért a kedvezményezettek előre fizettek.... Ezt követően kezdődött meg a miniszteri tárgyalás megszervezése, ami a jelek szerint egyelőre elmaradt.







Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 01. 17.
Cikk forrása

2014. január

© 2013 Kié legyen a föld?