Az új parlamentben is vitatná az LMP a földtörvényt

Újabb vita a földtörvény kapcsán. Az LMP a jövő héten megalakuló parlamentnek ismét beadja javaslatát, a Jobbik pedig a földtörvény hatályba lépésének elhalasztását kéri. A Fidesz szerint nem indokolt a földtörvény módosítása.

Április közepén jelentette be az LMP, hogy a független Ángyán Józseffel közösen kétnapos rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a magyar termőföld védelmének érdekében. A kezdeményezést - amelynek teljesüléséhez a képviselők egyötödének támogatása szükséges - támogatásáról biztosította az Együtt-PM, a Jobbik és az MSZP is.

A Fidesz szerint a jogi feltétel sem adott ahhoz, hogy az LMP kezdeményezésére összehívják az Országgyűlést a földtörvény módosítása miatt, a jogszabály megváltoztatása pedig nem indokolt. Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese a házbizottság keddi rendkívüli ülését követően kijelentette: a földtörvényt nagyon fontos nemzeti ügynek tartják, és az előző ciklusban olyan jogszabályt fogadtak el, amely a magyar termőföldet az Európai Unió szabályaival összhangban magyar kézben tartja, nem teszi lehetővé a spekulációs célzatú külföldi földtulajdonszerzést. Ilyen értelemben a földtörvény módosítása nem indokolt - szögezte le.

A fideszes politikus politikai akciónak minősítette, hogy az LMP kezdeményezte a házbizottság összehívását, mert szavai szerint a jogi feltétele sem állt fenn annak, hogy az Országgyűlést össze lehessen hívni. Jelezte: az LMP frakciója kedden délelőtt nyújtotta be módosító javaslatát a parlamentnek, és miután 72 órának el kell telni az Országgyűlés összehívása és a rendkívüli ülés megtartása között, akkor sem lehetne jogszerűen ülést tartani, ha egyébként indokolt lenne.

Gulyás Gergely úgy vélte: különösen komolytalan az akció annak fényében, hogy az LMP a következő Országgyűlésnek is tagja, így semmi akadálya, hogy bármilyen kezdeményezést, javaslatot benyújtsanak a május 6-át követően. "Politikai látványszínház áldozatai lettünk az LMP hibája miatt" - fogalmazott.

A politikus kérdésre szólt arról is: álláspontjuk szerint nincs oka kötelezettségszegési eljárást indítani az Európai Bizottságnak a földtörvény miatt, de ha eljárás indulna és az eredménye szerint módosítani kellene a jogszabályt, akkor is úgy fogják tenni, hogy Magyarországon kizárólag itt élő és gazdálkodó magyar ember vehessen földtulajdont.

A Jobbik eközben a földtörvény hatályba lépésének elhalasztását akarta elérni. A párt arra használta volna fel a földtörvény ügyében kezdeményezett parlamenti ülésnapot, hogy a jogszabály hatályba lépésének elhalasztására tegyen javaslatot - mondta Balczó Zoltán, az Országgyűlés jobbikos alelnöke a házbizottság keddi rendkívüli ülése után.

A politikus jelezte, hogy minden elérhető képviselőjük aláírta azt az ívet, amelyen az LMP a rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, s a Jobbik egyértelműen amellett volt, hogy a benyújtott törvényjavaslatot tárgyalják meg. Nem azért, mert azt tartják az igazi megoldásnak - tette hozzá -, hanem arra használták volna az ülést, hogy a földtörvény hatályba lépésének elhalasztására adjanak be módosító indítványt. Ez gyakorlatilag azt jelentette volna, hogy fennmarad a külföldiek földvásárlási moratóriuma - mutatott rá.

A Jobbik alelnöke kifejtette: nemcsak a spekuláns tőkével szemben akarják megvédeni a magyar földet, hanem a külföldiek földvásárlásától is. Erre másik fontos lehetőségként Magyarország Európai Uniós csatlakozási szerződésének felülvizsgálatát nevezte meg, s szavai szerint megszüntetné az országot diszkrimináló helyzetet. Felidézte, hogy a vonatkozó javaslatukat az Országgyűlés nem fogadta el, népszavazási kezdeményezésük pedig a Kúria előtt van.

Balczó Zoltán kérdésre szólt arról is: nem árul el nagy titkot, hogy a Jobbik frakcióvezetője várhatóan Vona Gábor pártelnök lesz, de mint mondta, minden személyi kérdésről jövő hétfőn döntenek majd az alakuló frakcióülésen.

Az LMP nem adja fel a földtörvénnyel kapcsolatos küzdelmet. A jövő héten megalakuló parlamentnek ismét benyújtja a földtörvénnyel kapcsolatos javaslatát. Ezt Szél Bernadett, a párt társelnöke közölte a házbizottság keddi ülése után tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az ellenzéki politikus véleménye szerint ha lett volna akarat és szándék, akkor akár kormánypárti segítséggel, akár ellenzéki együttműködéssel megakadályozható lett volna, hogy a május 1-jén lejáró földmoratórium ne teljesen felkészületlenül érje a magyar embereket.

Szél Bernadett közölte, az a céljuk, a hogy a vidéken élő magyar emberek ne maradjanak védelem nélkül. Elmondta, az LMP azt javasolta, hogy a magyar föld azé legyen, aki ott él és meg tudja, meg akarja művelni, ne lehessen változatos cselekkel külföldieknek vagy magyar spekulánsoknak átjátszani. A társelnök felidézte, hogy a témában rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezték, amelyhez segítséget kértek az ellenzéki pártoktól. Megjegyezte 78 aláírás kellett volna, még tíz hiányzik.

Szél Bernadett véleménye szerint "ez a meccs az ellenzéken ment el", nem adták össze a szükséges számú aláírásokat. Közölte, azt is kérték, hogy rendes ülés keretében tárgyalják javaslatukat, Schiffer András frakcióvezető kérte a házbizottság összehívását, arról nem tehetnek, hogy ezt 11 nappal később hívták össze.

Arra a kérdésre, miért csak a nap folyamán nyújtották be javaslatukat a parlamentnek, a politikus elmondta, hogy már április 15-én elküldték az előterjesztést a többi frakciónak, annak benyújtása pedig nem feltétele a házbizottság összehívásának, amelyet az LMP-s kérés után 11 nappal hívtak össze. A házbizottságnak úgy kellett volna döntenie, hogy az LMP javaslatai a plenáris ülés elé kerülnek, ahol szakmapolitikai vita folyhatott volna - tette hozzá. Ezért a felelősség a kormányoldalé abban, hogy kicsúsztak a 72 órás határidőből, ugyanis ennyi idővel hamarabb kell az előterjesztéseket a képviselőnek megkapniuk - hangsúlyozta.





Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 29.
Cikk forrása

2014. április

© 2013 Kié legyen a föld?