Egyelőre csak a magyar gazdáktól védi meg a földet a Fidesz

Sajtóértesülések szerint jókora kiskapuk tátongnak a május elsejével teljesen életbe lépett új földtörvényben. A Fidesz arról beszél, hogy megvédik a földet a külföldiektől, de egy EU-s polgár most ugyanúgy vásárolhat földet, mint magyar társa. Mindeközben a szabályozás több pontja nem a helyi gazdákat segíti.

Május elsejével lépett életbe teljesen az új földtörvény: az ellenzék (Ángyán József és az LMP) készített hozzá több módosító indítványt is, ám azokat végül a még regnáló 2010-14-es Fidesz-kormány végül nem vette napirendre, mert az előzetesen meghirdetett rendkívüli ülésnapot végül a kormányzati oldal elbliccelte.

A Fidesz hangzatos szlogenje ("megvédjük a magyar földet") a Népszabadság cikke szerint nem fedi le túlzottan a valóságot, ugyanis ugyanolyan szabályok vonatkoznak az Európai Uniós polgárok földvásárlására, mint a magyar állampolgárokra. (2014. április 30-ig tartott a külföldiek magyarországi földvásárlását tiltó moratórium hatálya.)

"Mostantól az EU állampolgárai a magyar polgárokkal azonos feltételekkel (földművelőként történő bejelentkezés, a helyben lakás formális dokumentálása stb.) vásárolhatnak egy hektárnál nagyobb termőföldet, a korábbi bérlők pedig elővásárlási jogot élveznek, ami - tekintve, hogy a zsebszerződések többségét formailag bérletnek igyekeztek álcázni - jókora kiskapu az eddig illegálisnak minősülő külföldi tulajdonlás legalizálására" - olvasható a cikkben.

A földtörvényhez szervesen hozzátartozik a helyi földbizottságok felállítása, amelyek azonban egy nagy valószínűséggel már elkészített, ám a közvélemény számára ki nem adott végrehajtási rendelet miatt nem tudtak összeállni. A bizottságok léte azonban fontos a földvásárlásnál, ugyanis helyi erőként ők mondanak áment egy-egy üzletre. Ha nem tetszik nekik a vevő, akkor megvétózhatják az adásvételt, ami ellen nem lehet fellebbezni.

Mivel végrehajtási rendelet hiányában a bizottságok még nem álltak fel, így a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK, Agrárkamara) megyei szervezeteire hárul a véleményezés lehetősége. Az Agrárkamarát 2013 elején hozta létre a Fidesz, a gazdatársadalom nagy többségének bojkottja mellett, így borítékolható a hozzáállásuk. (A törvény hatálya alá suttyomban a zártkertek - más elnevezéssel: hobbikertek - is bekerültek, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.)

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért képviselője szerint az, hogy a földbizottságok döntése ellen nem lehet fellebbezni és panaszt tenni, az nem éppen demokratikus törvénykezésre utal - a hosszú távú földbérleti szerződésekre a bizottságoknak pedig nincs ráhatása a grémiumoknak. Szabó Rebeka szerint "hasznos lenne, ha a testületek összeállításánál érvényesülnének bizonyos előre lefektetett arányok, például az állattartók vagy a biogazdák részvételével kapcsolatban. Az is fontos lenne, hogy a testület valóban helyben élő (és ne csak helyi földeket használó) tagokból álljanak."

Az Ángyán József-Schiffer András-Szél Bernadett-féle módosító indítvány többek közt ezekre a problémákra és anomáliákra is kínál megoldást, ám a Fidesz által elbliccelt rendkívüli ülésnap miatt az új kormány összeülése után, valamikor májusban kerülhet terítékre az ellenzéki indítvány.

"A javaslat többek között ötéves tényleges helyben lakást ír elő, és behozza a szabályozásba a helyi birtokmaximum fogalmát, megtiltva, hogy egy gazdálkodó, család vagy érdekkör egy-egy település határában a termőföldek egyötödénél többet megszerezhessen. A módosítás megtárgyalására szánt ülés megtartásához" a Népszabadság szerint 78 aláírás kellene, ebből az LMP 68 szignót már megszerzett. Az MSZP a módosító indítványban szereplő 1800 hektáros birtokmaximumot kevesli, mert álláspontjuk szerint ennyi nem elég az állattartó nagygazdaságnak, a Jobbik pedig élből elutasítja a külföldiek földszerzését.

"Az érvényes szabályok szerint termőföld tulajdonosa csak természetes személy lehet, vállalkozás nem. Amennyiben bármilyen jogcímen 30 hektárnál több van a tulajdonos kezében, akkor legalább középfokú mezőgazdasági végzettséggel és ötéves gyakorlattal kell rendelkeznie (ami a fiatal gazdákat eleve kizárja a földszerzésből). 100 hektár felett ezen felül csak főfoglalkozásban lehet földet birtokolni és bérelni" - olvasható a cikkben.

A jelenlegi szabályozás szerint a meglévő birtokközpont, vagy telephely, illetve székhely szerinti település közigazgatási határától számított maximum 20 kilométeres távon belül lehet termőföldet szerezni - a 20 kilométer közúton értendő, vagyis nincs a tényleges helyben lakáshoz kötve a földszerzés. A kitétel azonban a takarmánytermelésre, vagy földrajzi eredetvédett termékek előállítására szolgáló földeknél, illetve halastavak üzemeltetésének esetében nem érvényesül.





Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 06.
Cikk forrása

2014. május

© 2013 Kié legyen a föld?