LMP: a földtörvénynek csak negatív hatásai vannak

Az LMP álláspontja szerint egyértelműen kedvezőtlenek a földforgalmi törvény hatályba lépése óta eltelt időszak tapasztalatai.


 Ezért az ellenzéki párt több ponton átalakításokat szorgalmaz.


Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján visszautasította a Magosz és a kormányzat által mondottakat, miszerint a kedvező hatások már érezhetők. Kijelentette: a törvénynek csak negatív hatásai vannak, a jogszabály lelassította például a földforgalmat és lehetetlenné tette, hogy a kistermelők földhöz jussanak. Ha bárki hobbikertet szeretne, nem tudna fél hektár földet sem vásárolni mezőgazdasági termelési regisztráció nélkül – tette hozzá.


A legnagyobb problémának azt tartotta, hogy a törvény kifejezetten segíti a nagybirtokszerkezet növekedését. A nagybirtoknak a mai napig lépéselőnye van bárkivel szemben, akinek pedig egy-egy település közigazgatási határán belül sok helyen van földje, annak sok lehetősége van újabbhoz jutni – jegyezte meg.


Sallai R. Benedek úgy véli: a földtörvény erősített és javított a régi szabályozáson, de a mai napig rossz.


Szerinte három komoly veszély van: a rossz állami termőföldhasználat, a külföldiek földhöz jutása és a nagybirtokstruktúra erősödése. Az LMP úgy látja, a földhasználati lehetőségek, az abból származó jövedelmek egyre kevesebbekhez jutnak el.


A folyamatban lévő uniós vizsgálatra utalva Sallai R. Benedek azt mondta: nemcsak a helyi földbizottságok működésében szükségesek átalakítások, hanem sok más ponton is, hogy a törvény szolgálni tudja a preambulumban megfogalmazott célokat.






Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 08.
Cikk forrása

2014. július

© 2013 Kié legyen a föld?