Győztünk: kiadják a földbérlők titkolt listáját

BUDAPEST – Győzött a Blikk! Úgy tűnik, nemsokára megtudhatjuk, hogy kik használhatják azokat az állami földeket, amelyeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályáztatás nélkül adott ki művelésre eddig ismeretlen személyeknek és cégeknek. Hatalmas területről, 34 ezer hektár földről van szó.

– Hamarosan közzétesszük valamennyi hatályos megbízási szerződés azon adatait, amelyek a jogszabályi előírások következtében közérdekből nyilvánosak – tájékoztatta a Blikket az NFA, miután figyelmeztettük az állami szervet, hogy lejárt a törvény által előírt 15 napos határidő, és mégsem válaszoltak arra az egyszerű közérdekű kérdésre, hogy kivel kötöttek szerződést a 091-es helyrajzi számú lepsényi földterületre.

Földbérlés pályáztatás nélkül

A borsodi Csincse község határában összességében 6 Margitszigetnyi területre hiába pályáztak. Nincs nyertes, csak szerencsés kijelöltek


Két dolog miatt kérdeztünk rá erre a konkrét földbirtokra. Egyrészt, hogy megtudjuk, valós volt-e az NFA érvelése az ellenük indított perünk során, amely szerint egy konkrét földbirtokra vonatkozó kérés teljesítésének semmi akadálya, azonban a 34 ezer hektárnyi állami földterületre vonatkozó teljes lista odaadása nemcsak jogszabályilag, hanem technikailag is lehetetlen. Mint ismert, első fokon nyertünk, ám az ítéletet követően Sebestyén Róbert NFA-elnök jelezte, hogy fellebbeznek.


A másik ok pedig az volt, hogy erről a 240 hektáros birtokról tudtuk, kinek adták oda hasznosítás céljából két évvel korábban. Akkor a Dél-balatoni Agro Kft. kapta meg művelésre, amely több cégen keresztül Nyerges Zsolt kormány közeli ügyvéd és vállalkozó érdekeltségébe tartozik. A megbízási szerződéseket csak egy évre köthetik a földalapról szóló törvény szerint, azonban a helybeli gazdák szerint ezt úgy tudják kijátszani, ha minden évben újrakötik. Ez szerintük itt is így történhetett, mivel ugyanazok a traktorok és emberek művelik a területet, mint két éve.


Ha a jogi csatározások után az NFA ígéretéhez híven közzéteszi az adatokat, akkor településre és helyrajzi számokra lebontva tudhatjuk meg, hogy kik művelhetik az állami földeket, és a Kovács Jánosok sem bújhatnak el a tucatnevükkel, mert a trafikpályázattal ellentétben a lakcímük is közérdekből nyilvános adatnak számít, ahogy a földhasználatért fizetendő ellenszolgáltatás is. 


Azt, hogy pontosan mikor hozzák nyilvánosságra ezeket, a földalapkezelő nem tudta megmondani.


Kozák Dániel






Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 10. 06.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?