Új földosztás jöhet Magyarországon...

Segítse földtulajdonhoz jutni a kormány azokat a gazdálkodókat, akik jelenleg bérelt földeket művelnek – javasolja a Magosz. A földvásárláshoz egy kedvezményes hitelprogramon keresztül vezethet az út, amelynek nyomán a magyar gazdák majdhogynem ingyen lehetnének birtokosok.

Növelni kell a kisgazdaságok tőkeerejét ahhoz, hogy elő tudják teremteni a pályázatokhoz szükséges önrészt – hívta fel a figyelmet nemrégiben Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és az agrártárca közelmúltbeli stratégiai megállapodásával kapcsolatban beszélt arról, hogy a területalapú támogatások 1200 hektárnál nagyobb területek után nem járnak, s a nagyüzemeknél felszabaduló 20 milliárd forintot pályázati úton osztják el a kisgazdaságok között. Ezek után a Magosz legutóbbi elnökségi ülésén megfogalmazódott a javaslat, hogy a kormány teremtse meg a földvásárlás lehetőségét a gazdálkodók számára – annak érdekében, hogy a földeket a magyar gazdák ne csak bérlőként, hanem tulajdonosként művelhessék. Mint hozzátették, a vásárláshoz megfelelő finanszírozási, hitelezési lehetőségek is szükségesek. A Magyar Nemzet számításai szerint ez félmillió hektár állami föld esetében 500 milliárd forintos ügyletet jelentene – egymillió forintos hektáronkénti vételárral számolva. Az állam persze – a birtokpolitikai irányelvekre hivatkozva – olcsóbban, sőt, akár ingyen is odaadhatja a földeket – vélik szakértők.

A tőkeerős külföldiek előtt kell lépni

Az elnökségi ülésen élesen vetődött fel az a követelés, miszerint a kormány határozottan álljon ki a termőföld védelme mellett. Amennyiben Brüsszel a termőföldek forgalmáról szóló törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indít – miközben hazánk kész a bíróságon is megvédeni a törvényt –, nagy a veszélye annak, hogy „a magyar gazdák később már hátrányba kerülnek”. Ezért kellene a kormánynak most megteremtenie a tulajdonszerzés lehetőségét, mert „az a biztos, amikor a föld a gazda tulajdonában van” – mondta a Magosz elnöke. Jakab István szerint a javaslat a forgalomképes állami vagy magánföldek megvásárlására vonatkozik, céljuk, hogy a gazda versenyképesen tudjon dolgozni, művelhető táblaméreteket kialakítani. Kiemelte: fontos, hogy minél előbb meg tudják vásárolni a földeket, mivel az idő előrehaladtával egyre inkább megjelenik a „migrációs tőke”, a tőkeerős vevők a piacon. „Ebben a hat évben még meglesznek a területalapú támogatások, most tud a gazda felhalmozni annyit, hogy beindítsa a vásárlást, le tudja tenni a saját erőt, amihez megfelelő hitelkonstrukció kell” – érvelt a Magosz elnöke.

Borús forgatókönyv

A gazdák tulajdonában lévő termőföld nemcsak termelőeszköz, hanem a fent említett pályázatokhoz akár saját erő is lehet, amennyiben a jogszabályi környezetet úgy alakítják – vélekednek megfigyelők. Emlékeztetnek arra, hogy ha a gazdálkodáshoz rendelkezésre álló tőkét egy gazda fejlesztés helyett földvásárlásra fordítja, romlik a versenyképessége. Az is igaz – teszik hozzá –, hogy a Magosz javaslata afféle előremenekülést is jelentene azoknak a gazdálkodóknak, akik jelenleg földet bérelnek, s a földalapú támogatás kvázi ellensúlyozza számukra a bérleti díjat. A támogatás 2020 után megszűnhet, a bérelt földön gazdálkodónak a haszonbérleti díj már a tényleges üzemi költségeit tetézi, ami nagyban befolyásolhatja a nyereségességet. Ez a borús forgatókönyv a magyar gazdákat eddig nem ösztönözte eléggé a földvásárlásra. A pályázati pénzek elnyerési lehetősége egy jó hitelprogrammal megfejelve azonban már akár elég motivációs erőt adhat számukra ahhoz, hogy a földtulajdont részesítsék előnyben a földbérleti szerződések helyett. Más kérdés, hogy a bankok számára is elfogadható konstrukcióval kell előállni – szakértők szerint ez még akkor is igaz, ha az állami bankok gyarapodásával a kormány „házon belül is” megoldhatja a kedvezményes finanszírozást. Ez esetben azonban biztosan drágább lenne az ügylet, ráadásul a termőföldet a bankok fedezetként nem igazán fogadják el, így az állami garanciavállalás elkerülhetetlen lenne – szögezik le a szakértők.

A szocialisták óvnak a fideszes műkörmösöktől

A szocialisták féltik a vagyont. Az MSZP a Magosz javaslatával kapcsolatban arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy mondja ki: nem adják „haverjaik” tulajdonába a most még csak bérelt földeket, nem osztják szét egymás közt „Magyarország legértékesebb vagyonát” – közölte Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese. Szerinte ez azt jelentené, hogy „a magyar földeket örökre megkapnák a mészároslőrincek, a magoszos haverok, a fideszes benzinkutasok, masszőrök, ügyvédek, műkörmösök és egyéb kormányzati csókosok”.


Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 07.
Cikk forrása

2015. július

© 2013 Kié legyen a föld?