Támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek

Kiegészítő nemzeti támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek - közölte ma a Földművelésügyi Minisztérium.


A közlemény szerint a bizottság maximum 4,9 millió euró - mintegy 1,5 milliárd forint - összegű nemzeti támogatás nyújtását hagyta jóvá. A támogatásban azok a termelői szervezetek részesülhetnek, amelyek a közösségi jogszabályok alapján elfogadott működési programmal rendelkeznek, és programjukban támogatható intézkedéseket hajtanak végre. Ma Magyarországon 38 termelői szervezet hajt végre működési programot - közölték.


A tájékoztatás szerint a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek kiegészítő nemzeti támogatásáról szóló FM rendeletet ennek értelmében módosították. A tárca meghirdette a termelők számára az idei évre nyújtandó kiegészítő nemzeti támogatást.

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek közösségi, és ugyancsak a közösségi jogszabályok által meghatározott feltételekkel nemzeti támogatást kaphatnak - mindkettőt kizárólag működési programjuk finanszírozásához használhatják fel.


Ezen felül kiegészítő nemzeti támogatásként ugyancsak a működési alapot egészíti ki a szakmaközi szervezet közreműködésével vagy szakmaközi szervezet tagjaként végzett marketing tevékenység ellátására biztosított - a forrásból összesen 150 millió forint keretösszegig kérelmezhető - támogatás, valamint az új tárolókapacitások létrehozásához - összesen 350 millió forint összegig - vehető igénybe támogatás.


A támogatott tevékenység célja a belső és külső piacon a termékek fogyasztásának előmozdítása és a termékkel kapcsolatos információk nyújtása, de ide tartozik a külföldi szakkiállításokon való részvétel biztosítása is.


A közlemény szerint ezzel ösztönözni és erősíteni kívánják a termelői szervezetek termelőinek koncentrációját, közös piaci fellépését, a közös termékmarketing akciók megvalósítását, ideértve a termékek külföldi kiállításokon való megjelenését is. A megnövekvő árualap okozta értékesítési problémák enyhítése érdekében szükséges a tárolókapacitások növelése, erre külön keretet biztosít a jogszabály.


Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 23.
Cikk forrása

2015. július

© 2013 Kié legyen a föld?