Közélet Célegyenesben a földmutyi

Az utóbbi évek egyik legnagyobb haszonnal kecsegtető üzletének bizonyult az állami tulajdonú termőföldek magánkézbe játszása. A folyamat betetőzésének előkészítése már javában zajlik, amivel valaki megint nagyon jól fog járni.Az ügy az állami földbirtokok bérbeadásával vette kezdetét. A helyi gazdák már akkor is tiltakozásukat fejezték ki, amikor a pályázatok elbírálásánál háttérbe szorultak és a termőföldek művelésének lehetőségét nem a helybeli gazdák, hanem a mezőgazdasággal sosem foglalkozó cégek, gazdasági társaságok nyerték el. Tehát a bérleti pályázatok legenyhébben szólva is irányított elbírálásával a hagyományosan mezőgazdasággal foglalkozó családokat hozták nehéz helyzetbe.


Az állami földekkel való visszaélés újabb szakaszába akkor lépett, amikor a fenti cégek már nem elégedtek meg a bérlés lehetőségével és az állami földek feletti tulajdonjog kedvezményes áron történő megvásárlásában váltak érdekeltté. Erre azonban a törvény csak három évnyi bérlés után ad lehetőséget, ráadásul cégeknek erre egyáltalán nincs módja, csak magánszemélyeknek. A jogszabály módosításával természetesen áthidalható a probléma, de erre sem az MSZP, sem a Jobbik, sem az LMP nem kíván asszisztálni. A Fidesz közeli Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), sőt már a Nemzeti Agrárkamara viszont mér jelezte, hogy egyetért a kormány nemes szándékával.


Ugyanakkor az ügyben érdekelt kormányzati szervek már számos alkalommal tettek tanúbizonyságot kreativitásukról hasonló kérdésekben, nem tartunk attól, hogy nem fognak megoldást találni az ügyben.


Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 23.
Cikk forrása

2015. július

© 2013 Kié legyen a föld?