Még nem született döntés az állami földek értékesítéséről

Még nincs kormánydöntés arról, hogy a jelenleg haszonbérletben lévő állami földeket hogyan értékesítik – nyilatkozta a Hír TV-nek a földművelésügyi miniszter a jászapátiban megrendezett aratóversenyen. A gazdák idén átlagos termésre számítanak búzából, a kukoricát és a napraforgót azonban megtizedelte a hőség.

A magyar nép kötődik a gazdálkodáshoz, lelkében él a földművelő ember tisztelete – mondta a Jászapátiban rendezett aratóversenyen a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor sikeresnek tartja a Földet a gazdáknak programot, ugyanakkor azt mondja, arról még nincs döntés, hogy a jelenleg haszonbérletben lévő állami földeket hogyan értékesítik.

„Vannak kezdeményezések arra is, hogy az állami földekből a Nemzeti Földalap értékesítsen. Jelenleg is zajlik a három hektárnál kisebb területek eladása, ez évente több ezer gazdának számára jelent könnyebbséget, hiszen a beékelődött, a területek határán lévő kisebb állami földek a gazdák tulajdonába kerülnek. Az, hogy a jövőben milyen döntés születik, a kormány elé fog kerülni. Jelenleg nincs kormánydöntés ebben a kérdésben” – mondta a tárcavezető.


Az idei búzatermés a gazdák szerint átlagos, de a kukoricával és a napraforgóval gondok lehetnek a hőség miatt. Azok, akik nem sietik el az értékesítést még profitálhatnak is.


„Úgy néz ki, hogy a kukorica meg fog sülni, innentől kezdve a takarmánygabona értéke lesz meghatározó, azaz emelkedni fog. Én biztatok minden gazdát arra, hogy ne adja most a takarmánybúzáját, mert kevesebb kukorica fog teremni” – mondta a Jászteleki Gazdakör vezetője, Ivanics Balázs.


Vannak, akik a hőség idején éjszaka is öntözték a kukoricát – igaz, ők nem takarmánynak termelik a növényt. „A drága párocskám már hajnalban fölkel, feltöltjük a kukoricát, árasztjuk. Örökké vizet kap, permetezve is van, hogy ne lepje el a bogár, semmi, tiszta maradjon a csuhé, hogy gyönyörű munkát tudjon belőle készíteni” – mondta egy kézműves mester, Dósa Györgyné a Hír TV-nek.


Őszi búzát országszerte 1 millió hektáron vetettek, melyből 5 millió tonnát takarítottak be. A földművelésügyi miniszter szerint az ország 1,2-1,3 millió tonnás kenyérgabona-, illetve takarmányszükséglete, valamint az export is biztosítva van.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 25.
Cikk forrása

2015. július

© 2013 Kié legyen a föld?