Az állami földek miatt is feljelentették Orbánékat Brüsszelben

Az állami tulajdonú termőföldek bérbeadási gyakorlata miatt is feljelentések érkeztek Magyarország ellen az Európai Bizottsághoz (EB), amely egyelőre csak tájékozódik az újabb ügyben. A tavaly május elseje óta hatályos magyar földforgalmi törvény miatt az EB már két földügyi kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen.


Hivatalos panaszokat kapott az Európai Bizottság az állami tulajdonú magyar földek bérbeadása kapcsán – értesült a bruxinfo.hu. A portál információi szerint a panaszosok között van legalább egy közelebbről nem megnevezett brit európai parlamenti képviselő is, aki az állami tulajdonban lévő földek bérbeadásának módja késztetett a panaszos levél megírására.


Az eddigi híradásokból nem derül ki, hogy a panaszosok konkrétan milyen intézkedéseket kifogásolnak az állami földek bérbeadási gyakorlatában, amely idehaza is időről-időre politikai viharokat kavar. A testület első körben csak tájékozódik, és a bruxinfo.hu szerint egyelőre olyan gyanúról sem lehet beszélni, amely előrevetíthetne egy esetleges későbbi előzetes (nem hivatalos) eljárást.


Ismert ugyanakkor, hogy Brüsszel már két földügyekkel összefüggő kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen az új földforgalmi törvény tavaly május elsejei hatálybalépése óta. Az első procedúra annak nyomán kezdődött, hogy az osztrák kormány az EB-hez fordult a termőföldekre korábban bejegyzett haszonélvezeti jogok megszüntetése miatt. Később Brüsszel egy másik eljárást is kezdeményezett, amely a földforgalmi törvény generális átvilágításához kötődött. Korábbi nyilatkozatok szerint az valószínűsíthető, hogy mindkét eljárás az Európai Bíróságon köt majd ki.





Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 29.
Cikk forrása

2015. július

© 2013 Kié legyen a föld?