A FÖLDÜGYEK KULCSFIGURÁJA

Most, hogy néhány héten belül megindul az állami földek elárverezése, ahol mi vagyunk az eladók és mi fizetjük a vételárat „kedvezményes hitel” fedőnév alatt – ideje megismerni a földprivatizáció egyik kulcsemberét Zászlós Tibort, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egész magyar mezőgazdaságért felelős alelnökét, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt vezérigazgatóját. Ő az az ember, aki törvényhozási trükkök százainak eredményeképpen akár egy személyben is dönthet minden (!) magyar föld adás-vételről. *

Nemrég egy nagy interjú jelent meg vele a Kossuth Rádión http://www.mediaklikk.hu/…/arcvonasok-zaszlos-tibor-agrarm…/ ami egyesek szerint azt is jelentheti, hogy még az eddiginél is fontosabb pozíció várományosa.

Aki az interjút meghallgatja, szinte látja maga előtt a kis Tibort, ahogy eteti a nyulakat… de aztán keményedik a vonal, mert magunk előtt láthatjuk a vezérigazgatót, aki megregulázza a gazdaság kiváló szakembereit, mert nem hoztak magukkal ceruzát az értekezletre… Aztán látjuk magunk előtt az összeomlás szélén tántorgó mezőfalvi állami gazdaságot, és a hős megmentőt, Zászlós Tibort.


Itt azonban hézagossá válik a történet, mert valahogy kimaradt belőle, hogy a csőd széléig tántorgó cég egyik felelős vezetője, az igazgatóság elnöke éppen Zászlós Tibor volt…

Kimaradt a történet és a magyar történelem fontos eleme: a Mezőfalvai Zrt 2001-es „kedvezményes” privatizációja – amit a köznyelv azóta is csak „piszkos” privatizációnak nevez. 12 állami gazdaságot vittek el akkor ilyen „kedvezményesen”. És mit tesz Isten – a „nagyon kedvezményes” – „kvázi ingyenes” tulajdonszerzés egyik kedvezményezettje, vagyis a 9000 hektáros cég egyik tulajdonosa éppen Zászlós Tibor lett… a másik Glattfelder Béla akkori és jelenlegi államtitkár nagybátyja - Jármy Pál, a harmadik a Gödöllői Agrártudományi Egyetem valamikori MSZMP szervező titkára – Villányi László, a negyedik pedig egy klasszikus stróman József Csaba személyében, akiről addig Mezőfalván senki sem hallott. Sok nevesített találgatás volt akkoriban közszájon, hogy melyik vezető  fideszes politikust képviseli József Csaba – de ez megmaradt a mendemondák szintjén. A hírek szerint azonban az illető éppen mostanában – a földprivatizáció küszöbén - megjelent egy zártkörű rendezvényen a Mezőfalvai Zrt-nél. A kvázi „ingyen” megszerzett milliárdos vagyont aztán ez a négyes 2006-ban piaci áron eladta egy német érdekeltségnek… de Zászlós Tibor a mai napig vezérigazgatója a Mezőfalvai Zrt-nek – a tulajdonos cég vezérigazgatója, Zászlós Tibor közvetlen főnöke pedig Helmut Gsuk német állampolgár.

Mindazok, akik átélték és ismerik ezt a történetet, melyben több, mint 1000 ember vesztette el a munkahelyét, mélységes megdöbbenéssel fogadták Zászlós Tibor kamarai alelnökké jelölését. Már akkor rosszat sejtettünk. És most sejtéseink valóra válnak – a privatizáció professzora fogja a háttérből irányítani a folyamatokat az állami földek „kedvezményes” eladásában. Ez akár magyarázattal is szolgálhat arra, hogy a módszer miért hasonlít annyira a 2001-es privatizációra.

Az arcvonások közé kívánkozik még az a történet is, amikor a kishantosi földeket lerohanták, a 407 hektárnyi növényállományt elpusztították a „nyertesek” - 2014. április 12-én, a Fidesz választási győzelme utáni szombaton – Zászlós Tibor volt az, aki lezáratta a 2001-es privatizációval a  Mezőfalvai Zrt tulajodnába került Hantos településhez tartozó dűlőutakat, hogy nyugodtan lehessen pusztítani a növényeket - a kishantosiak és támogatóik még csak az úton se lehessenek. Egy civil ruhás rendőrrel küldte ki a levelet – melynek alapján országgyűlési képviselőket, a sajtó munkatársait és minden jelenlévőt vagyonőrök lökdöstek ki a területről. Ezt a nemes, szép gondolatot, hogy ezt így kell csinálni, Zászlós Tibor alighanem  még a baracskai éveiből hozhatta – mert pályája első felében a Baracskai Rabgazdaság párttitkára, később igazgatója volt – ami azt is jelenti, hogy kiváló BM-es kapcsolatai voltak a régi rendszer belügyi hálózataival.

A magát kereszténynek és nemzetinek valló kormány éppen ezt az embert találja alkalmasnak az összes magyar föld (nem csak az állami földek) ügyében való végső döntés meghozatalára. Ami azt jelenti, hogy amire a kormány a földek ügyében készül, arra Zászlós Tibor a legalkalmasabb.

Mezőfalva, 2015. szeptember 16.
Ács Sándorné agrármérnök

*A 2/3-os, sarkalatos Földtörvény úgy rendelkezett, hogy a helyi jegyzők által lebonyolított választáson megválasztott helyi földbizottságok véleménye alapján az állami hivatal dönt arról, hogy ki vehet meg egy-egy darab földet. Ezeknek a bizottságoknak a létrehozatala azonban sohasem történt meg… A sarkalatos Földtörvény rendelkezését a kormány elszabotálta, és helyette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát bízta meg a helyi földbizottságok feladatainak ellátásával. A kamarának alakultak is helyi bizottságai, melyek véleményezik az adás-vételt – de egy saláta törvényben elrejtve elfogadta a parlament azt a törvénymódosítást, miszerint ha a kamara ilyen feladatot kap, akkor a megyei és az országos szint dönt… A megyei elnököknek Zászlós Tibor a főnöke. Zászlós Tibornak meg Helmut Gsuk.






Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 09. 29.

2015. szeptember

© 2013 Kié legyen a föld?