Tizennégymillió forintra perli az állam a Greenpeace-t és Kishantost

Tizennégymillió forintra perli az állam a Greenpeace-t és Kishantost

Holnap lesz az első tárgyalása annak a pernek, amelyet a magyar állam nevében eljáró Nemzeti Földalap-kezelő Szervezet (NFA) kezdeményezett a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen. A perben az NFA egyebek közt annak a privát őrző-védő cégnek a költségeit akarja megfizettetni a két szervezettel, amelyet a vitatott kishantosi földbérleti pályázatok elleni békés és törvényes tiltakozások megelőzésére fogadott fel.


Miként az Infovilág is hírt adott róla, tavaly áprilisban a Greenpeace jogkövetően és békésen demonstrált Kishantos földjeinek elpusztítása ellen. A folyamatban lévő birtokvédelmi perek ellenére az „új bérlők” művelésbe vétel címszó alatt beszántották Kishantos akkor már aratás előtt lévő, több mint 100 millió forint értékű bionövényeit.


A tiltakozás elenére az NFA nemhogy megakadályozta volna az öncélú pusztítást, de privát, fegyveres őrző-védő szolgálatot bérelt fel, amely a gazdasághoz vezető közutakat is lezárta.


(Az erről készült fotók ITT láthatók.)


Az NFA a többi között ennek a biztonsági szolgálatnak a díját, valamint a 14 millió forint késedelmi kamatait, és a teljes perköltséget akarja megfizettetni a két szervezettel. A per első tárgyalása november 10-én 10 órakor kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (Budapest, II., Varsányi Irén utca 40–44.).


A Greenpeace 8,30-tól 9,30-ig békés, demonstrációt szervez a bíróság épülete elé, melyre máris számos szervezet jelezte részvételét. A demonstráción kihajtatott búzából kirakjáuk a „BÁTORSÁG” feliratot, amelynek egy-egy darabkáját a résztvevők haza vihetik. A csatlakozó szervezetek logóit egy-egy élőkép céljából a résztvevők egy-egy táblán a magasba tartják. 


Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 09.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?