"Bátorság napját" tartott a Greenpeace - felfüggesztették a kishantosi pert

A Greenpeace-en és a Kishantosi Nonprofit Kft.-n akarja behajtani az állam egyebek mellett annak a biztonságiőr-brigádnak a költségeit is, amelyet arra szerződtettek, hogy a föld korábbi használóit távol tartsák a területtől. A bíróság előtt kedden csendes demonstráció volt, a testület egyelőre felfüggesztette a kártérítési pert.

Felfüggesztették az állam 14 millió forintos kártérítési keresetét Kishantos és a Greenpeace ellen az ügy első tárgyalásán – közölte a szervezet kedd délelőtt. A keddi döntés annyit jelent, hogy a bíróság a folyamatban lévő egyéb perek lezártáig arrébb pakolta az ügyet.


A 14 millió forintos kártérítési pert a magyar állam indította Kishantos és a Greenpeace ellen. "Az állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) törvényes véleménynyilvánító demonstrációi miatt akarja kártérítésre kötelezni a Greenpeace-t. A perben egyebek mellett annak a privát, fegyveres őrző-védő cégnek a költségeit is meg akarják fizettetni, amelyet azért fogadtak fel, hogy az akkor már birtokvédelem alatt álló kishantosi földeket az "új bérlők" zavartalanul elpusztíthassák" – állt a Greenpeace közleményében.


Kishantost őrizteti az állam, a Greenpeace-szel fizettetnék meg az árát

A szervezet álláspontja szerint 2014 áprilisában jogkövetően és békésen demonstráltak Kishantos földjeinek elpusztítása ellen. Mint arról a hvg.hu is beszámolt, a folyamatban lévő birtokvédelmi perek dacára az új bérlők művelésbe vétel címszó alatt aratás előtt beszántották a gazdaság több mint 100 millió forint értékű bionövényeit. Az akció biztosításához az NFA adófizetői pénzből privát, fegyveres őrző-védő szolgálatot bérelt fel. "Az állam most éppen azokra akarja hárítani ennek költségét, akik a pusztítás elleni tiltakozásukkal a közérdeket szolgálva a környezetet védték volna" – írta a Greenpeace.


A tavaly áprilisi demonstrációt a szervezet a gyülekezési jog szabályai szerint szervezte meg. A tüntetéssel kapcsolatban sem az NFA részéről nem történt büntetőjogi feljelentés, sem a rendőrség nem jelezte, hogy a rendezvények jogsértők lettek volna. Az előbbiek miatt a Greenpeace arra kérte a bíróságot, hogy az NFA keresetét utasítsa el.


"A bátorság napja"


"Bízunk a független bíróság elfogulatlan ítéletében, amely hitünk szerint nem adhat helyt egy ilyen abszurd kártérítési igénynek" – idézte a közlemény Rodics Katalint, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelősét. Rodics azt mondta, ha kell, perről perre nyerik vissza a kishantosi ökológiai mintagazdaságot, és mozgósítják a társadalmat az ökológiai gazdálkodásért és a szabad véleménynyilvánításért való bátor kiállásra.


A keddi napot a Greenpeace a bátorság napjának hirdette meg, így a per kezdete előtt több mint harminc szervezet száz tagja fejezte ki szolidaritását a bíróság előtt.


A föld használatával kapcsolatos párhuzamos perben idén nyáron a másodfokon eljáró bíróság a Kishantosi Nonprofit Kft.-nek adott igazat, és jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 10.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?