Ezt még Kókáék sem merték megtenni...

Egyelőre nem gondolkodik a 2/3-os földtörvény módosításán a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor azt mondta, a tárca egyelőre vizsgálja az agrárkamara elnökének törvénymódosító javaslatát, amely piaci bérleti díjat engedélyezne a privatizálandó állami földek új tulajdonosainak. A parlamentben földlopásnak nevezte az állami földek eladását az LMP. A földművelésügyi államtitkár szerint a kormány csak meghallotta a földéhségtől szenvedő gazdák hangját.

„A hungarikumok a magyarság identitásának a kifejezői, és bárki jön ide széles e világból, akkor láthatja azt, hogy ez a nemzet mire képes. És hogyha ilyen dolgokra vagyunk képesek, akkor nem csak a múlt és a jelen, hanem a jövő is sikeres lehet a magyarság számára” – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Vörösmarty téren található Hungarikum bolt átadóünnepségén mondott beszédében.


A ceremónián arról kérdezte a Hír TV Fazekas Sándort, hogy támogatja-e az agrárkamarai elnök törvénymódosító javaslatát, de a miniszter erre nem adott választ. Mint ismert, Győrffy Balázs fideszes honatyaként, önálló képviselői indítványban szabályozná, hogy a privatizálandó állami földek új tulajdonosa piaci bérleti díjat kérhessen a bérlőtől.


- A tárca támogatja az agrárkamarai elnöknek a javaslatát, illetve önöknek van-e esetleg saját javaslatuk erre"


- Hát erről a javaslatról a kamara elnöke jogosult nyilatkozni, tanulmányozzuk a javaslatot, csakúgy, mint az összes képviselői indítványt.

- Egyébként hogyha ez nem menne át, a földtörvényhez hozzá tudnak nyúlni, ugye sokan azt mondják, hogy ez a javaslat nem teljesen felel meg a 2/3-os földtörvénynek"


- Nem vizsgáltam ezeket az összefüggéseket.


A miniszter arra a kérdésre sem felelt, hogy a Csányi Sándor érdekeltségei által bérelt állami földeket miért nem hirdette meg a Nemzeti Földalap.


A legkókásabb sem merte volna...


Közben a parlamentben a földprivatizációról kérdezte napirend előtt az LMP a minisztert. „Az önök kormányzásának a létjogosultságát abban keresik, már mióta én itt vagyok, de korábban is, hogy volt rosszabb, volt, aki többet lopott. Mintha ez önöket feljogosítaná bármire. De kérem szépen, legyen tény, volt dolog, amiben nem volt rosszabb önöknél: idáig 25 év alatt a legkókásabb, liberális gazdaságpolitika sem mert volna hozzányúlni az állami tulajdonhoz. Ilyen még nem volt, ebben önök a legrosszabbak, és ebben önök viszik a prímet” – mondta Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője.


Fazekas Sándor helyett államtitkára válaszolt. Nagy István emlékeztetett rá, hogy a kormány csak a gazdák hangját hallotta meg, akik szeretnének földhöz jutni. „Azt mondja, hogy számos visszaélés és bármi körüllengi ezt. Hadd kérdezzem – kedves képviselőtársam –, van-e átláthatóbb, tisztább folyamat, mint az, ami most a földárverésekre meghirdetésre került" Természetes személyek vehetnek részt rajta, nyilvános árverésen lehet részt venni, az állam nem elpazarolja ezeket a területeket, hanem az értéke fölött 10 százalékkal, tehát igazából drágán fogja értékesíteni. Pontosan azért, mert az állami vagyonnal felelősen gazdálkodik” – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.


A földárverések jövő héten kezdődnek a kormányhivatalokban.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 09.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?