Földárverés: kedvező hitellel is hozzá lehet jutni az állami földekhez300:400
Egy kormánydöntés alapján idén év végégi mintegy 380 ezer hektárnyi állami földterületet fognak nyilvános árverések keretében értékesíteni. Kovács Zoltán szerint a termőföldek értékesítése jobb befektetés, mint a bérlet, hiszen a tulajdonosi szemlélet elősegíti ezeknek a földeknek a minél jobb megművelését. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a Rádió Orienten kiemelte: az esélyegyenlőség garantálása érdekében kedvezményes hitelhez jutási lehetőséget is biztosítanak.


Korszerűsödött a járási hivatalok informatikai rendszere


Az állam még 2013-ban indított el a járási informatikai rendszer fejlesztését célzó két projektet, amelyek záró rendezvényére október közepén került sor. Mint azt Kovács Zoltán elmondta, ezek célja az volt, hogy az új járási hivatalokban megfelelő infrastruktúrát biztosítsanak a feladatok ellátása érdekében. A korszerű informatikai háttér biztosításához 18 ezer új számítógépet és a hozzájuk tartozó kiszolgáló egységeket kellett beszerezni. Másik fejlesztési terület a tudástár, amelyet az intézhető ügyek számának változásával napról napra bővítenek – emelte ki az államtitkár. „Ma már mintegy 450 ügytípust kell a kollégáknak ismerniük, ehhez nagy segítséget jelent a tudástár” – tette hozzá.


Emellett folytatódik a kormányablak-hálózat bővítése, amelyekből jelenleg 185 van az országban. Mint arra Kovács Zoltán emlékeztetett, eredetileg 350 integrált kormányzati ügyféliroda nyitását tűzte ki célul a kormány, de részben az elektronikus kártya bevezetésével és az otthonról intézhető ügyek számának növekedésével véleménye szerint ennél kevesebb kormányablak is elég az állampolgárok ügyeinek elintézésére. „Az uniós forrásból megvalósuló helyszíneket év végéig át kell adni, néhány – hazai forrásból megvalósuló – kormányablak megnyitása azonban át csúszik a következő évre.”


Januártól jön az állami rezsicsökkentés


Nyáron országosan lezajlott a konzultáció az állami rezsicsökkentésről, amelynek során az államtitkár elmondása szerint közel 400 000 nyilvánították ki véleményüket. Az ügyfajták közül – amelyek díjának csökkentését vagy eltörlését szeretnék az állampolgárok – a legnépszerűbben az erkölcsi bizonyítvány kiváltása és az ellopott okmányok pótlása. Mint arra Kovács Zoltán felhívta a figyelmet, évente mintegy 350 ezren kérnek erkölcsi bizonyítványt, így ennek a költségnek a megspórolása jelentős összegeket hagyhat az állampolgárok zsebében. Véleménye szerint ugyanakkor az lenne a legszerencsésebb, ha ingyenessé tétele mellett ki sem kellene azt kérni, hanem a munkáltató – természetesen előzetes beleegyezést követően - maga tudna utána nézni a munkavállaló múltjának.


A témában a parlamentben az általános vita már lezajlott, így már csak a módosító indítványok tárgyalása és a törvényjavaslat elfogadása van hátra, amelynek ezt követően január elsején életbe kell lépnie.


Kibővült a hadiárvák és hadiözvegyek ellátása


Nem anyagi, mintsem inkább erkölcsi támogatásnak szánja a kormány a havi 8550 forintos összeget, amelyet egykori hadiárvák és hadiözvegyek igényelhetnek, akiknek hozzátartozójuk a világháború idején vesztette életét. Mint arra Kovács Zoltán rámutatott, sokuktól a korábban megállapított támogatást 1945-49 között elvették, így egészen idáig ellátás nélkül maradtak. A jelentkezés feltétele a bizonyított rokonsági fok, a magyar állampolgárság, valamint a halál okának bizonyítása. Ez utóbbit ugyanakkor papír hiányában tanuk beszámolói alapján is elfogadják. „Eredetileg 18-20 ezer fővel számoltunk, de mára a 40 ezret is meghaladta a kérelmek száma” – mondta az államtitkár. Hozzátette: az igény benyújtására a kormányablakokban és a járási hivatalokban van lehetőség.


Elárverezik az állami földeket


Kormánydöntés szerint december végéig mintegy 380 ezer hektár termőföldet értékesít az állam, ennek lebonyolítása a járási hivatalok feladata, ami Kovács Zoltán szerint komoly terhet jelent az érintetteknek. „A termőföldek értékesítése jobb befektetés, mint a bérlet, hiszen a tulajdonosi szemlélet elősegíti ezeknek a földeknek a minél jobb megművelését” – mondta az államtitkár. Hozzátette: az árverések hivatalos formában és nyilvánosan fognak zajlani, ráadásul az esélyegyenlőség garantálása érdekében kedvező hitelfelvételei lehetőség biztosításával a kevésbé tehetősek is hozzájuthatnak a földterületekhez.

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 10.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?