Hétfőn már a földeket is viszik

A sertéságazat fellélegezhet, azonban az állami földekre lassan már bárki licitálhat – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

Drágultak a növények, sokkal olcsóbbak az állati termékek


svédasztal


Két éve először emelkedtek a mezőgazdasági felvásárlási árak szeptemberben. Minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett: legkisebb mértékben (0,7 százalékkal) a burgonya, a legnagyobb mértékben (22,8 százalékkal) a gyümölcsök drágultak.


A sertésstratégia feltúrta a piacot


sertés


A rendszerváltás előtt Magyarországon tízmillió felett is volt a sertések száma, ez a mainak durván a háromszorosa, de az elmúlt időszakban, ha szerény mértékben is, ismét nőtt a tartási kedv. Sokat segít a nemzeti forrásokból finanszírozott, 8,5 milliárd forintos állatjóléti támogatás, valamint a hasonló keretösszegű anyakoca-támogatás is.


Indul a LEADER, 1 milliárd áll rendelkezésre


pályázók


A felhívás célja, hogy egy olyan, társadalmi egyeztetésen alapuló helyi fejlesztési stratégia szülessen meg, amelynek köszönhetően a 2014-2020 közötti uniós támogatási időszakban a helyi igényeknek megfelelő projektek, fejlesztések valósuljanak meg.


Még több hitelhez segítenék a gazdákat


gazda


Az agrárvállalkozásokat hitelekhez segítő ösztönző csomagon dolgozik a kormány úgy, hogy az megfeleljen az uniós pénzügyi előírásoknak is. A mezőgazdaság teljesítménye és hozzáadott értéke is nőtt az elmúlt években.


Hétfőn indulnak a nyilvános földárverések


A földvásárlás lehetősége 105 ezer ember előtt nyílik meg, ehhez a jogszabályok alapján helyben lakó földművesnek kell lenni. 222 nem magyar állampolgár is beszállhat a licitbe.

"Meglepő" fordulat: már a külföldiek is vehetnek a magyar termőföldből


pénz és föld


Külföldiek kezébe is kerülhetnek állami területek – ismerte el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki egyben kormánypárti képviselő is. A politikusnak kétszázhuszonkettő olyan emberről van tudomása, aki külföldiként bejegyzett földműves, így a most induló liciteken állami földterületre pályázhat

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 15.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?