Csak keveseknek éri meg a nagy állami földárverés

Hétfőn kezdődött az állami földterületek sokat vitatott értékesítése, de az érdeklődés gyér volt: vagy senki nem jelentkezett, vagy csak egyetlen licitáló akadt az adott táblára. A föld egyrészt drága, másrészt komoly jogi védelmet kapnak a bérlők, akik most birtokon belül vannak. Persze így is van, akinek megéri vásárolni.

Körülbelül ötven szék áll az érdi ipartestület ’80-as éveket idéző tanácstermében, de hétfőn délután csak egy öltönyös férfi ül az első sorban. Annak az egyetlen embernek a jogi képviselője, aki regisztrálta magát egy XXIII. kerületi, 4,2 hektáros földterület árverésére. Mivel más nem jelentkezett, az árverés gyorsan zajlik, a hivatalos formaságok felolvasása után az ügyvéd tartja a kikiáltási árat, majd a bizottság elnöke háromszor megismétli, hogy 22 700 000 forint, végül leüti a licitet. A hallgatóság soraiban egy ősz hajú úr tapsol egy kicsit.


Hétfőn kezdődtek meg az állami földek értékesítésére kiírt árverések, amelyeknek hivatalosan az a célja, hogy földhöz juttassák a magyar gazdákat. A kormányzat olyannyira komolyan veszi a dolgot, hogy hétfő délután Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott is megtisztelte jelenlétével az árverést: elbeszélgetett kicsit az azt lebonyolító hivatalnokokkal, majd elégedett mosollyal távozott az egyszemélyes licit után, látva, hogy minden a legnagyobb rendben.


Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

Földárverés, illusztráció

Árverésre kiírt földterületek Érden


Persze a ellenzék vitatja, hogy a magyar gazdák javát szolgálná a földértékesítés, szerintük inkább a kormánypártokhoz közel állóknak akarják átjátszani a földeket, illetve attól tartanak, hogy külföldiek is vásárolhatnak majd (korábban írtunk arról, mennyire valószínűtlen, hogy ez tömeges lehet). Egerben LMP-s aktivisták meg is zavarták az árverést, de Érden, a Pest megyei földek árverésén nemhogy tüntetők nem voltak, de több területre nem is jelentkezett senki, így az ipartestület székházában sürgölődő hivatalnokok is várakozásra kényszerültek.


A gyér érdeklődést egyikük azzal magyarázta, hogy a föld drága, vannak olyan, nagyobb területek, amelyeknek a kikiáltási ára száz- vagy kétszázmillió forint, már a tízszázalékos árverési biztosíték is jelentős összeget tesz ki. Persze a győztesnek nem kell azonnal kifizetnie a teljes összeget, csak húsz százalékát, a többire pedig kedvezményes hitelt ígért a Magyar Fejlesztési Bank. Persze lehet – súgják meg –, hogy a jövő héten nagyobb lesz az érdeklődés, mert hétfőn többen is betértek megkérdezni, hogy egy-egy konkrét tábla mikor kerül kalapács alá.


Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

Földárverés, illusztráció

Molinó hirdeti a kormányzati szándékot az érdi ipartestület székházán


Nem könnyíti meg a licitre jogosult „helyben lakó földművesek” dolgát, hogy a földek többségét haszonbérleti jog terheli, a hétfőn délután árverésre bocsátott területet például 2033-ig használhatja valaki. Valószínű, hogy az egyetlen licitáló Érden is maga a bérlő volt, de ez nem derült ki, hiszen a győztes nevét nem olvasták fel, az ügyvéd pedig az árverés után nem kívánt nyilatkozni. Valószínűsíthető ügyfele, a leütést megtapsoló úr sem állt szóba velünk, szó nélkül szállt be fehér Mercedes terepjárójába.


Pedig voltak, akik az állami földek árverése mögött épp azt a szándékot sejtették, hogy a kormány így akar kitúrni bizonyos érdekköröket az általuk használt földekről. A Fideszhez korábban közel álló Simicska Lajos üzletember és köre például jelentős állami földterületeket használ, amelyekhez részben még az első Orbán-kormány idején jutott, és nagyon kedvezményes bérleti díjat fizet azokért. Most ezek a földek is kalapács alá kerülnek, de az Index beszámolója szerint Győrben is gyér volt az érdeklődés irántuk.


Ennek oka, hogy a földbérlőket erős jogi garanciák védik, gyakorlatilag lehetetlen felbontani a szerződéseket vagy megemelni a bérleti díjat. Márpedig az alacsony bérleti díj nem lesz elég a megvásárlásra felvett hitel törlesztésére, vagyis nem éri meg megvenni ezeket a földeket. A Fidesz már érzékelte a problémát, és szeretné módosítani a földtörvényt, de ehhez kétharmados többségre lenne szükség, amit egyes ellenzéki pártok – a Jobbik és az LMP – csak saját feltételeik teljesülése esetén hajlandók biztosítani.


A jövő héten mindenesetre folytatódik az árverés, az érdi ipartestület előtti hirdetőtáblán már ki is függesztették azoknak a meghirdetett területeknek az adatait, amelyeket december közepéig vernek dobra. Néhány embernek biztosan megéri vásárolni, erre utal az is, hogy a hétfőn egyedül árverező, nyilatkozni egyébként nem akaró ügyvéd is elárult annyit az épületből kifelé menet, hogy december 8-án visszatérnek.

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?