Földárverés: 616 millióért kelt el egy decsi szántó

Szekszárd | Botrányoktól mentesen zajlott szerdán Szekszárdon, az állami földek árverése. Kilenc földterületet hirdettek meg értékesítésre – Decs, Harc, Kistormás, Kölesd – határában van. Az érdeklődés visszafogott volt.

Két nagyobb értékű és hét kisebb méretű földrészlet került árverésre Szekszárdon, a megyei kormányhivatalhoz tartozó Tormay Béla úti épületben. A regisztrációnál már látszott nagy tülekedés nem lesz. Sőt azt is mondhatnánk, a biztonsági személyzet száma jóval nagyobb volt, mint az érdeklődőké. Elsőként egy decsi szántó került kalapács alá, mely jó eséllyel rekorder lesz méretével és kikiáltási árával egyaránt. A terület nagysága 222 hektár 9210 négyzetméter, 8916 aranykoronás föld, melynek kikiáltási ára 616 millió 750 ezer forint volt. Egy pesti ügyvéd, mint jogi képviselő, regisztrálta az általa képviselt gazdálkodót, akinek a nevét nem árulta el. Befizette a 30 ezer forintos regisztrációs díjat, majd igazolta a bizottság felé, hogy a kikiáltási ár 10 százalékát befizette. Rajta kívül erre a területre senki nem jelentkezett. Az árverés pár percig tartott.


Regisztrációval kezdődött a földárverés Szekszárdon is, a gazdák egy része az elővásárlási jogban bízik (Fotó: Makovics K.) Regisztrációval kezdődött a földárverés Szekszárdon is, a gazdák egy része az elővásárlási jogban bízik (Fotó: Makovics K.)

 
Annyit sikerült megtudnunk, a megbízója az a termelő, aki eddig is földhasználóként volt erre a területre bejelentve. Budapesti ügyvédként nem először járt Szekszárdon, az árverés vezetője is úgy jelezte felé a kezdési szándékot, hogy megkérte, szíveskedjen a szokott helyét elfoglalni. A másodpercre pontosan kezdődő árverésen egyébként részt vett a Nemzeti Földalap képviselője, egy közjegyző, a Szekszárdi Járási Hivatal vezetője és a jegyzőkönyvvezető. Ismertették a feltételeket, majd a licitálásra kiírt földterület adatait. Mivel az árverés nyilvános, a licitálókon kívül az érdeklődők is bemehettek. Ennek ellenére a sajtó munkatársain kívül, senki nem volt jelen.

Az elővásárlási jog 60 napig él


Pontban 10 órakor kezdődött a következő árverés. Egy Harc határában lévő 4 hektár 2432 négyzetméternyi szántó, legelő területre lehetett licitálni. A kiáltási ár 4 millió 550 ezer forint volt. Erre is egyetlen gazdálkodó jelentkezett be, aki személyesen vett részt az árverésen, jogi képviselőjével együtt. A férfi elmondta, ő maga is gazdálkodó Harcon, ám ezt a területet nem ő használja. Pár napja megkereste az érintett gazdát, akitől érdeklődött, van-e vásárlási szándéka. A gazda annyit mondott, attól függ, mennyire verik föl az árat. A harci férfi volt az egyetlen, aki a területre licitált, ennek ellenére 50 ezer forintonként egyre magasabbra tette a licitet, míg végül 9 millió forintnál állt meg. Azt tudni kell, az árverés során hiába van egy nyertes, elővásárlási jogával élhet a földterület használója, a szomszéd, vagy más helyben lakó földműves. Nekik meg sem kell jelenniük az árverésen. Az elővásárlási jog az árverést követő 60 napig érvényes, ez az idő az, amíg ki kell függeszteni az árverés eredményét, a vételi ajánlattal együtt, az adott önkormányzatnál. Az elővásárlási joggal csak az élhet ugyanis, aki az árverésen meghatározott összeget ki is fizeti.


A feltételek


Tolna megyében első körben december 22-ig szinte naponta tartanak az állami földek árverései. Később azokat a területeket, amelyeket nem tudtak eladni, újból kiírják árverésre. Az árverésen való részvételnek vannak feltételei: a földvásárlónak földművesként kell szerepelnie a földhivatali nyilvántartásban, erről igazolást is kell vinnie. A jegyzőnek igazolnia kell, hogy a gazdálkodó életvitelszerűen az adott településen él. Az árverési biztosítékot (a 30 ezer forintos regisztrációs díjon felül) a földrészlet kikiáltási árának 10 százalékát legkésőbb az árverést megelőző munkanapig a megadott pénzintézet számlájára be kell fizetnie.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 25.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?