Lázár: emeljék meg a földvásárlási hitelkeretet!

Az állami földek megvásárlásához biztosított fejlesztési banki hitelkeret megemelésére kéri Matolcsy György jegybankelnököt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a paksi erőműbővítés ügye is téma volt, ezzel kapcsolatban arról beszélt: az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot.


Az állami földek értékesítésével összefüggésben Lázár János közölte: azt kezdeményezi a nemzeti banknál, hogy a 150 milliárd forintos fejlesztési banki hitelkeretet duplázzák meg. Indoklásul elmondta, hogy eddig már 125 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a gazdák, akik állami termőföldet akarnak venni, így két napon belül kimerülhet a keret.


Matolcsy


Tudatta, hogy a meghirdetett 25 ezerből eddig mintegy 18 ezer hektár állami földet értékesítettek.
A miniszter szólt a mezőhegyesi ménesbirtokról is, amellyel kapcsolatban a kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy – mint fogalmazott – az ellenzéki pártok félrevezették és megzsarolták az ott dolgozókat.


Hangsúlyozta: a kormány nem akar konfliktust a mezőhegyesi önkormányzattal. A kabinet mind a 400 dolgozó munkaviszonyáról gondoskodni fog az újjáalapított mezőhegyesi mintagazdaságban – közölte Lázár János. Azt ígérte, a napokban felkeresi majd a település polgármesterét, aki adóbevételkieséstől tart. A kormány kész megvizsgálni ennek kompenzálását – mondta a tárcavezető.


A Miniszterelnökség vezetője szerint az ügyben az MSZP “egy nyolcezer hektáros nagybirtok mellett teszi le a voksot”.


Azt is közölte, hogy a kormány támogatja Győrffy Balázs fideszes képviselő, agrárkamarai elnök törvényjavaslatát, amellyel a föld tulajdonosa a hosszú távra kötött haszonbérleti szerződés megkötése után öt évvel, majd később rendszeresen felülvizsgálhatná a bérleti díjat.


A paksi beruházással összefüggésben úgy fogalmazott: az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot azzal, hogy minden ügyben, ami az asztalán volt, eljárásokat indított. Mind mondta, bízik abban, hogy akik kudarcot vallottak a bevándorláspolitikában, leszerepeltek a bevándorlás megállításában, azok most nem állnak bosszút és nem a sértődöttség és düh beszél belőlük, de nehéz a tucatnyi vizsgálatot ettől függetleníteni.
Paks “köszöni jól van és megy előre” – jelentette ki, hozzátéve, hogy folyamatosan konzultálnak a bizottsággal és készek a kompromisszumra.


Lázár János a gazdaság és a megfizethető lakossági áram szempontjából is létfontosságúnak nevezte az atomerőmű kapacitásnak fenntartását és azt, hogy az tartósan állami kézben maradjon.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?