Már több mint 20 ezer hektár állami földnek a seggére vertek

A földárverések keretében már több mint 20 ezer hektár állami földet értékesítettek – mondta el a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában, csütörtökön

Bitay Márton Örs kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarországon a termőföld ára nagyon magas, ezért is volt fontos, hogy a kormány a földértékesítési program mögé tegyen egy hitelprogramot, amelynek segítségével minden természetes személy maximum 300 millió forintig vehet fel közel 2 százalékos kamatozású hitelt. Újabb hitelkereteket kell majd biztosítani a gazdák számára, ugyanis jelentős az érdeklődés az említett hitelkonstrukció iránt – tette hozzá.


Az államtitkár arra is rámutatott, hogy a földértékesítésbe bevont állami szántóföldek nagy része olyan terület, ahol a korábban kötött haszonbérleti szerződés egy, kettő vagy 5-10 éven belül lejár. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdák több olyan földterületre is sikeresen licitáltak, amelyeknek a haszonbérleti szerződése csak 2051-ben jár le.


A külföldiek esetleges földvásárlási lehetősége miatt hangsúlyozta: a földforgalmi törvény pontosan szabályozza, hogy csak helyben lakó földművesek tudnak földet vásárolni.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?