A földárverések azonnali felfüggesztését követeli a Jobbik

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet


A földárverések azonnali felfüggesztését követeli a Jobbik, mert „a föld nem lehet ilyen módon privatizált és külföldiek kezébe átjátszott árucikk” – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke az M1 műsorában péntek reggel. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára csütörtökön közölte: már több mint 20 ezer hektár állami földet értékesítettek.

Z. Kárpát Dániel szerint „teljesen egyértelmű, hogy visszaélések, elképesztő aránytalanságok sorozata kíséri azt az elkapkodott és kicsit a jó ismerősökre kiírt döntési rendszert, amit a Fidesz–KDNP keresztülvitt” – írta az MTI.


A minapi hír, hogy külföldi állampolgár legálisan földet vásárolhatott Magyarországon, a magyar történelemben példa nélküli – fogalmazott. Mint mondta, a kormányzat tekintheti ezt rendszerhibának, a Jobbik szerint azonban ez „nagyon súlyos hazaáruló lépés”, és amíg megvizsgálják, hogy „mit rontottak el ebben a rendszerben”, haladéktalanul fel kell függeszteni az árveréseket.


Saját magára licitált


Százmilliókért találtak gazdára állami földek Debrecenben. Az egyik árverésen tíz, nagy értékű parcella került kalapács alá. Egy 390 millió forintról induló terület árát 413 millióra tornázta fel a nyertes úgy, hogy nem volt ellenfele az árverésen. Minden bizonnyal azért licitált rá saját magára, hogy megnehezítse a bérlő dolgát – közölte a Hír TV. A bérlőt elővásárlási jog illeti meg, azaz licit nélkül elviheti a földet, de csak akkor, ha leteszi az árverésen kialakult árat.


Több mint 20 ezer hektár állami földet értékesítettek


A földárverések keretében már több mint 20 ezer hektár állami földet értékesítettek – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára csütörtökön az M1-en.


Bitay Márton Örs kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarországon a termőföld ára nagyon magas, ezért is volt fontos, hogy a kormány a földértékesítési program mögé tegyen egy hitelprogramot, amelynek segítségével minden természetes személy maximum 300 millió forintig vehet fel csaknem 2 százalékos kamatozású hitelt – írja az MTI. Újabb hitelkereteket kell majd biztosítani a gazdák számára, ugyanis jelentős az érdeklődés az említett hitelkonstrukció iránt – tette hozzá.


Kiskaput keresett a kormányMost a polgári törvénykönyvet módosítanák úgy, hogy ha az állam eladja a földeket, az új tulajdonos azonnal felemelhetné a hosszú távú bérleti szerződések díját. Ha ezt a régi bérlők nem fogadnák el, le kellene mondaniuk a területről. A 2013 decembere előtt kötött szerződéseken csak akkor lehetne változtatni, ha a földforgalmi törvényt módosítják, de az erre vonatkozó passzus múlt héten elbukott a parlamentben. A Ptk. változtatása ugyanakkor csak feles többséget igényel.
Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 27.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?