Háromszázmilliárd forint juthat földhitelre

Teljes egészében lejegyezték az állami földek megvásárlásához biztosított 150 milliárd forintos hitelkeretet a gazdálkodók – jelentette be tegnap Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint ezért azt kezdeményezte Matolcsy György jegybankelnöknél, hogy duplázzák meg a hitelkeretet. Mint mondta, a Földet a gazdáknak program sikerességét jelzi, hogy a helyben lakó földművesek eddig 125 milliárd forintnyi hiteligényt jelentettek be, s előreláthatóan a korábban megállapított keret egy-két napon belül kiürül. A hitelt húsz évre lehet igényelni, kamatozása az első tíz évben 1,95 százalék. Ezt követően pedig az akkor elérhető legmagasabb kamattámogatás kaphatják meg a program résztvevői.


– A várakozásokat felülmúló gazdálkodói érdeklődés egyúttal válasz is az ellenzéki kritikákra, s azt bizonyítja, a nagybirtokosokat támogató szocialistáknak a gazdálkodókkal, s nem a kormánnyal van vitájuk – mutatott rá a miniszter. Kitért arra is, hogy az ellenzék által felkapott „külföldi” földvásárló, aki valamivel több mint nyolcvan hektár állami földet vásárolhat, valójában egy magyar származású, magyar családot fenntartó, helyben gazdálkodó ember. Elmondása szerint eddig 25 ezer hektárt hirdettek meg, amiből mintegy 18 ezer hektár talált vevőre. Leszögezte: a kormány támogatja Győrffy Balázs, az agrárgazdasági kamara elnöke, egyben fideszes képviselő törvénymódosító indítványát, amely lehetővé teszi az új tulajdonosoknak a bérleti díjak piaci árakhoz való közelítését. Emlékeztetett arra, míg az átlagos piaci árak hektáronként 60 ezer forint körül mozognak, addig egyes cégek 15-20 ezer forintért bérelnek állami földeket.


A miniszter szólt a mezőhegyesi ménesbirtokról is, amellyel kapcsolatban a kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy – mint fogalmazott – az ellenzéki pártok félrevezették és megzsarolták az ott dolgozókat. Hangsúlyozta: a kormány nem akar konfliktust a mezőhegyesi önkormányzattal. A kabinet mind a 400 dolgozó munkaviszonyáról gondoskodni fog az újjáalapított mezőhegyesi mintagazdaságban – közölte, s egyben rámutatott: Európában az MSZP az egyetlen olyan baloldali párt, amely a nagybirtokosok érdekében lép fel.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 27.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?