Zavaros földprivatizáció - Tiltakozással, rendőrséggel




Az öt meghirdetett mezőhegyesi földrészlet közül mindössze egyre akadt jelentkező a keddi, békéscsabai árverésen. Egy mezőgazdasági pilóta vette meg az 54,5 hektáros területet, amelyet korábban bérlőként művelt. Kedden még öt, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. haszonbérletében álló földterületet hirdetettek meg Békéscsabán, egyetlen megvételére sem regisztrált senki. Mondhatnánk sikerre vitték az ellenzéki pártok közös tiltakozásukat, amit a mezőhegyesi földárverések kezdetére szerveztek.


Ám a jelenség általános: alig van jelentkező, leginkább a kis parcellákat viszik. Az agrártárca azt tervezi, hogy azokat a nagy darab földeket, amik nem kelnek el, feldarabolják és úgy árverezik el. Gőgös Zoltán szocialista politikus szerint "ez a szakmának az alja", mert a mezőgazdaság modernizálásához éppen hogy tömbösíteni kellene a parcellákat. Az LMP, az Együtt, a PM, az MSZP, a Munkáspárt, a DK, és a Liberálisok közös megmozdulásán a felszólalók egybehangzóan elítélték a a termőföld-privatizációt, mert ezzel a kormánypárt a vidéki foglalkoztatást teszi tönkre és nem segít a kis gazdákon.


Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő, Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, Bodnár Zoltán, a Liberálisok ügyvivője, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja az El a kezekkel Mezőhegyestől! elnevezésű tüntetésen FOTÓ: MTI/ROSTA TIBOR

Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő, Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, Bodnár Zoltán, a Liberálisok ügyvivője, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja az El a kezekkel Mezőhegyestől! elnevezésű tüntetésen FOTÓ: MTI/ROSTA TIBOR


Mitykó Zsolt (független), Mezőhegyes polgármestere is felszólalt a körülbelül ötven tüntető előtt. Elmondta: október végéig 145 millió forint adóbevételt tudtak a településen begyűjteni, ebből 80 milliót a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. fizetett be. Mezőhegyesen 50 vállalkozás tud adót fizetni, 490 csak a túlélésért küzd. Hogy miből lesz a ménesbirtok feldarabolása után a településnek bevétele, arra nem kapott választ a politikusoktól - tette hozzá. A beszédek után a résztvevők egy percig tartó dudálással próbálták megzavarni az árverést. Ezután néhányan bementek a licitre is, de rendbontás nem történt.


Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. - meg nem hirdetett - földjeit is felhasználva az állam mintagazdaságot kíván létrehozni, Mezőhegyesi Állami Ménes néven - írta közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.


A kishantosi biogazdaság által korábban bérelt földek Székesfehérváron zajló árverése ellen a Greenpeace aktivistái tiltakoztak az árverésnek helyt adó épületben. Az aktivisták felmásztak az árverésnek helyt adó székesfehérvári, Seregélyesi úti épület tetejére, ahova 25 méteres "Földrablás" feliratot festettek lemosható festékkel, valamint egy "El a kezekkel Kishantostól!" feliratú transzparenset lógattak le az árverés termének ablakába. Az aktivisták az egyik árverés termébe is bejutottak, ahol magukat a berendezési tárgyakhoz láncolták. Ám hiába, a meghirdetett amúgy per alatt álló négy parcella kikiáltási áron gazdára talált, de a vevő személyét homály fedi.


Büntetőeljárást indított a rendőrség


Sikeresen elárverezték az előre meghirdetett földrészleteket kedden Székesfehérváron - közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kedd este írásban közölte, hogy egy be nem jelentett rendezvény kapcsán több embert igazoltattak kedden Székesfehérváron a Seregélyesi úton. Az ügyben a Székesfehérvári Rendőrkapitányság rongálás vétség elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indított.















Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 12. 08.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?