Orbán Viktor miniszterelnök levele a Professzorok Batthyány Köre elnökéhez

Lovas Rezső úr,
a Professzorok Batthyány Körének elnöke részére
Budapest

    Tisztelt Elnök Úr! 
     
    A kereszténydemokrata-polgári politikai világ mindig is nagyra értékelte az Önök munkáját. Nagyra értékelte azt a segítséget, amit a választást megelőző nehéz ellenzéki években kaphatott Önöktől. Az Önök által készített Szent István Terv meggyőződésem szerint a később megírandó politikatörténeti munkákban kiemelt helyen szerepel majd. Éppen ezért nagyrabecsülésünk okán mindig is megtisztelőnek éreztük, és kiemelt figyelmet fordítottunk az Önök nyilvánosság előtt megfogalmazott véleményeire. Ezért mezőgazdasági kormányzásunk tényeiből kiindulva a következőkről szeretném Önöket tájékoztatni. 

    A Nemzeti Földalap bérbeadási pályázatait a közvélemény érdeklődésére tekintettel megvizsgáltattam. Megállapítható, hogy a földterületek helyben lakó gazdáknak, elsősorban kis- és középbirtokosoknak jutottak. Megállapítható továbbá, hogy helyes volt az a kormányzati döntés, amely a pályázati versenyből kizárta a bérletidíj-versenyt, mert az a tőkefölénnyel rendelkezőknek nyitott volna teret. A kemény és egyértelmű kritérium kizárása azonban magával hozta - ahogy Önök fogalmaznak - a puhább, vagyis a szakmai kritériumok térnyerését. 

Tekintettel a kereszténydemokrata-polgári kormány által támogatni kívánt kis- és középbirtokos réteg tőkeszegény helyzetére, hacsak bevethető javaslatot nem kapunk, nem tudunk változtatni a bírálati szempontokon és módszereken. Minden tiszteletünk mellett engedjék meg, hogy vitatkozzunk azzal az állítással, miszerint az állattartás megkövetelése a tőkeerős birtokosoknak adna előnyt. Ugyanis mindenki számára elérhetővé tettük azokat a pénzügyi hitelkonstrukciókat, amelyek a mezőgazdasággal foglalkozók számára lehetővé teszik az állatállomány beállítását. 

    Egyúttal engedjék meg, hogy kifejezzem határozott elkötelezettségünket, amellyel meg kívánjuk akadályozni, hogy az állami földek bérlését kizárólag a földalapú támogatások megszerzése motiválja. Egyetértve Önökkel, miszerint az állatállomány növelésének célja és a birtokszempontok egyszerre nehezen érvényesíthetőek, nekünk ezt a nehéz feladatot kell megoldanunk. 

    Egyúttal tisztelettel kérem Önöket, hogy vegyenek részt a hamarosan elkészülő új földtörvény társadalmi vitájában, amely törvénytől azt reméljük, hogy a XXI. századi Magyarország birtokpolitikájának biztos alapjait veti meg. 

    Kérem, a jövőben is osszák meg velünk észrevételeiket. További munkájukhoz sok sikert, jó egészséget kívánok!

    Budapest, 2012. május 11.

    Tisztelettel:

    Orbán Viktor






Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 05. 15.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?