ÁngyĂĄn JĂłzsef V. jelentĂŠse a fĂśldről

'Uram, adj tĂźrelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok vĂĄltoztatni,
Adj bĂĄtorsĂĄgot, hogy megvĂĄltoztassam, amit lehet, ĂŠs
Adj bĂślcsessĂŠget, hogy a kettő kĂśzĂśtt kĂźlĂśnbsĂŠget tudjak tenni.'
(Assisi Szent Ferenc: Uram, adj tĂźrelmet...)[1]
 
 
Kedves BarĂĄtaim!

Hosszas munkĂĄval ĂŠs sokak Ăśnzetlen segĂ­tsĂŠgĂŠvel - melyĂŠrt ezĂşton is hĂĄlĂĄs kĂśszĂśnetet mondok - elkĂŠszĂźltem az ĂĄllami fĂśldbĂŠrleti pĂĄlyĂĄzatok 2013. szeptember 1-i ĂĄllapot szerinti, immĂĄr teljes kĂśrű feldolgozĂĄsĂĄval.

Mint tĂĄn emlĂŠkezetes, az előző, negyedik elemzĂŠst a 2012. december 15-ei időkeresztmetszetre kĂŠszĂ­tettem. Ebben teljeskĂśrűen feldolgoztam illetve aktualizĂĄltam nyolc - Baranya, BĂŠkĂŠs, Borsod, CsongrĂĄd, FejĂŠr, Heves, JĂĄsz-Nagykun-Szolnok ĂŠs VeszprĂŠm - megye adatait. Ez a vizsgĂĄlat az Ăşj ĂĄllami fĂśldbĂŠrleti pĂĄlyĂĄzati rendszer alkalmazĂĄsĂĄnak első ĂŠve vĂŠgĂŠig orszĂĄgosan bĂŠrbe adott ĂśsszterĂźlet 85 %-ĂĄra, tĂśbb mint 18.600 ha-ra terjedtek ki, tehĂĄt az ĂĄllami fĂśldbĂŠrleti pĂĄlyĂĄzatok eredmĂŠnyeinek csaknem teljes kĂśrű feldolgozĂĄsĂĄt adta. Az elemzĂŠs eredmĂŠnyeit "IV. jelentĂŠs a fĂśldről" cĂ­mmel, tanulmĂĄny formĂĄjĂĄban 2013. ĂĄprilis 22-ĂŠn, a FĂśld NapjĂĄn a ?KiĂŠ legyen a fĂśld?? honlapon tettem kĂśzzĂŠ, amit - a korĂĄbbi hĂĄromhoz hasonlĂłan - igen ĂŠlĂŠnk tĂĄrsadalmi, politikai ĂŠs sajtĂłvita kĂ­sĂŠrte.vvvvv

A kormĂĄnyzat azonban - az elemzĂŠsek tĂŠnyeinek valamint az NFA Ellenőrző BizottsĂĄga sĂşlyos gondokat jelző vizsgĂĄlata ĂŠs 2012 oktĂłberĂŠben kĂŠszĂźlt, ĂĄm mindezidĂĄig nyilvĂĄnossĂĄgra nem hozott jelentĂŠse ellenĂŠre, azok cĂĄfolata nĂŠlkĂźl - vĂĄltig azt ĂĄllĂ­tja, hogy a helyben lakĂł, gazdĂĄlkodĂł csalĂĄdokat, a kis, kĂśzepes egyĂŠni gazdasĂĄgokat rĂŠszesĂ­ti előnyben, a kritikĂĄkkal kapcsolatban pedig visszautasĂ­tĂł, magabiztos nyilatkozatokat tesz. Mindezeken tĂşl a IV. jelentĂŠs megjelenĂŠse Ăłta a fĂśld- ĂŠs birtokpolitika terĂźletĂŠt ĂŠrintő tĂśrvĂŠnyhozĂĄs is vĂŠsztjĂłslĂł, a Nemzeti VidĂŠkstratĂŠgĂĄban meghatĂĄrozottĂłl egyre inkĂĄbb eltĂŠrő irĂĄnyba tart, amely szoros ĂśsszefĂźggĂŠst mutat a fĂśldbĂŠrleti rendszer ĂĄltal jelzett stratĂŠgia-vĂĄltĂĄssal.

Éppen ezĂŠrt az elemző munkĂĄt folytatva, azt kiszĂŠlesĂ­tve megkĂ­sĂŠreltem az agrĂĄriumot ĂŠs a vidĂŠket kĂśrĂźlvevő folyamatok ĂŠrtelmezĂŠsĂŠt, tovĂĄbbĂĄ ĂĄttekintettem a fĂśldĂźgyi tĂśrvĂŠnyalkotĂĄs helyzetĂŠt is, ĂŠs a 2013. szeptember 1-i időkeresztmetszetre teljes kĂśrűen feldolgoztam az ĂĄllami fĂśldbĂŠrleti pĂĄlyĂĄzatok adatait.  Az "V. jelentĂŠs a fĂśldről" cĂ­met viselő, jelen ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄsban e gazdasĂĄgi, tĂĄrsadalmi ĂŠs tĂśrvĂŠnyalkotĂĄsi folyamatĂŠrtĂŠkelĂŠs, helyzetelemzĂŠs, valamint az Ăşj pĂĄlyĂĄzati rendszerben eddig bĂŠrbe adott valamennyi ĂĄllami terĂźlet aktualizĂĄlt hivatalos adatai feldolgozĂĄsĂĄnak, megyĂŠnkĂŠnti valamint kĂśzĂśs elemzĂŠsĂŠnek eredmĂŠnyeit, az azokbĂłl levonhatĂł, ĂĄltalĂĄnosĂ­thatĂł tanulsĂĄgokat adom kĂśzre.

A tovĂĄbbiakban a fĂśldĂźgyi tĂśrvĂŠnyalkotĂĄs nyomonkĂśvetĂŠse mellett folyamatosan feldolgozom az ĂĄllami fĂśldbĂŠrleti rendszer alkalmazĂĄsĂĄnak eredmĂŠnyeit. Feltett szĂĄndĂŠkom, hogy a fĂśldĂźgy tĂśrvĂŠnyhozĂĄsi ĂŠs az ĂĄllami fĂśldek bĂŠrbeadĂĄsi folyamatĂĄban kibontakozĂł kĂŠpet teljes kĂśrűen a nyilvĂĄnossĂĄg elĂŠ tĂĄrom, az elemzĂŠseim eredmĂŠnyeit negyedĂŠvente kĂśzzĂŠteszem, ĂŠs a meghirdetett birtokpolitikai elvekkel szembesĂ­tem.

A teljes kĂŠp megrajzolĂĄsĂĄhoz szĂźksĂŠges - eddig is tĂśmegĂŠvel kapott - helyi informĂĄciĂłkat ĂŠs Ăśnzetlen segĂ­tsĂŠget hĂĄlĂĄsan megkĂśszĂśnĂśm. TovĂĄbbra is kĂŠrem a helyi kĂśzĂśssĂŠgek, csalĂĄdok, gazdĂĄk, mindazok segĂ­tsĂŠgĂŠt, akik tudnak ĂŠs akarnak is tenni egy ĂŠrtĂŠk alapĂş Ăşj vilĂĄg lĂŠtrejĂśttĂŠĂŠrt.

Szeretettel ajĂĄnlom a jelen ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄst kortĂĄrsaimnak ĂŠppen Ăşgy, mint tanulsĂĄgul az utĂłkornak, a jĂśvő nemzedĂŠkek tagjainak, kĂśztĂźk HannĂĄnak, tegnap szĂźletett kis unokĂĄmnak.

"A vilĂĄg fĂślĂśtt őrkĂśdő Rendben", az igazsĂĄg, a nyilvĂĄnossĂĄg valamint a jĂł szĂĄndĂŠkĂş emberek ĂśsszefogĂĄsĂĄnak, a tisztessĂŠg ĂŠs embersĂŠg szĂśvetsĂŠgĂŠnek erejĂŠben tĂśretlenĂźl bĂ­zva, adventi vĂĄrakozĂĄssal[2] ĂŠs barĂĄti szeretettel:
 GĂśdĂśllő, 2013. december 22. - Advent 4. vasĂĄrnapja
Ángyån József
[1]Assisi Szent Ferenc: Uram, adj tĂźrelmet - http://issuu.com/szasz_andras/docs/kepes_imadsagos_konyv
[2]Adventi csillagszilĂĄnkok (4): Tedd a jĂłt, s a tĂśbbit bĂ­zd a Rend UrĂĄra!
  http://ujember.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=17778:tedd-a-jĂłt-s-a-tĂśbbit-bĂ­zd-a-rend-

V. jelentĂŠs megtekintĂŠse

© 2013 Kié legyen a föld?