Megjelent Ángyán József elemzése a Borsodi Mezőség földpályázatairól – az LMP a Legfőbb Ügyészhez fordul

Az LMP a volt államtitkár friss elemzéséből is látható visszaélések kapcsán a Legfőbb Ügyészhez fordul. A párt tudni akarja, történt-e bűncselekmény a földpályázatok esetében, történt-e visszaélés a pontozási rendszerrel és megvalósult-e bűnszervezetben elkövetett vesztegetés, befolyással való üzérkedés. A most Borsodban bérbe adott összes állami föld több mint fele a Fideszhez, illetve Tállai András államtitkár családjához és ismerőséhez köthető vállalkozáshoz került.


Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár újabb megdöbbentő elemzése jelent meg a kielegyenafold.hu honlapon, amely ezúttal a Borsodi Mezőség területén lezajlott állami földbérlet pályázatok eredményeinek tanulságát vonja le. Ez röviden úgy fogalmazható meg, hogy a Fidesz Borsodban ott folytatta az állami földek szétosztogatását, ahol Fejér megyében abbahagyta, és egy pillanatig nem érdekli, hogy ezeknek a földeknek nem saját holdudvara, hanem a kis- és közepes családi gazdálkodók megélhetését, fejlődését kellene biztosítani.   A helyzetet súlyosbítja, hogy a borsodi mezőségi állami földekre korábban született egy pályázati kiírás, aminek bírálati szempontjait több körben egyeztették a helyi gazdákkal, és ami tekintetbe vette a nemzeti park szempontjait is, hiszen többnyire speciális természetvédelmi kezelést igénylő földterületekről van szó.


Ezt a kiírást a gazdálkodók felháborodására a határidő lejártakor visszavonták, és az újabb pályázatot szinte teljesen az LMP által már sokszor bírált általános, szubjektív pontrendszerrel írták ki. Ennek eredménye lett az, hogy az összes bérbe adott föld több mint  fele a Fideszhez, illetve Tállai András államtitkár családjához és ismerőséhez köthető vállalkozáshoz került.    

Az LMP felháborítónak találja az Ángyán József elemzéséből is látható visszaéléseket és a Legfőbb Ügyészhez fordul. A párt tudni akarja, történt-e bűncselekmény a földpályázatok esetében, történt-e visszaélés a pontozási rendszerrel és megvalósult-e bűnszervezetben elkövetett vesztegetés, befolyással való üzérkedés.     Emellett egyetértünk a volt államtitkár javaslataival, hiszen az LMP is rengetegszer követelte már, hogy mind a pályázatokat, mind azok bírálatát haladéktalanul hozzák nyilvánosságra, és állítsák le a további szerződéskötéseket mindaddig, amíg egy teljesen új, átlátható, objektív bírálati kritériumokra támaszkodó pályázati rendszert nem hoznak létre.

Csak egy ilyen, új pályázati kiírás érheti el valóban azt az eddig csak hangoztatott célt, hogy földhöz és megélhetéshez juttassa a helyben élő családi gazdálkodókat.   Budapest, 2012. június 2.  Szabó Rebeka országgyűlési képviselő a Mezőgazdasági bizottság tagja 

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)


Cikk megjelenésének dátuma: 2012. 06. 01.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?