Megjelent az agrártámogatások átalakításáról szóló rendelet

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 31.
Cikk forrása

Megjelent az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás felső szintjének megállapításáról és a mezőgazdasági munkahelyteremtés elősegítéséről szóló határozat csütörtökön a Magyar Közlönyben.
A határozat szerint a kormány úgy döntött, hogy olyan mezőgazdasági rendszert kell kialakítani, amely a jövőben több embernek biztosít megélhetést. Ezért kiemelten kívánják támogatni az állattenyésztést, a zöldség- és gyümölcstermesztést, valamint a vetőmag-előállítást. A kormány rögzítette, hogy ezt a célkitűzést figyelembe véve kell felhasználni az európai uniós és a hazai mezőgazdasági támogatásokat, továbbá az agráriumból forráskivonásra nem kerülhet sor.

A megvalósítás érdekében a kormány felhívja a földművelésügyi minisztert, hogy az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás kifizetését 2015-2020 között úgy hajtsa végre és jelentse be az Európai Bizottságnak, hogy 150 000 euró éves egységes területalapú támogatás felett 5 százalék, 1200 hektárnak megfelelő összeg felett 100 százalék támogatáscsökkentést kell alkalmazni az érintett


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Csányi Sándor: drágulni fognak az élelmiszerek

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 31.
Cikk forrása

Drágulni fognak az élelmiszerek az agrártámogatások elvonása miatt – ezt állítja Csányi Sándor, akinek a mezőgazdasági cégbirodalma körülbelül egymilliárd forinttól esik majd el. Az OTP elnök szerint az ágazat versenyképessége is csökkenni fog. A kormány ennek ellenére nem tervez változást a szabályozásban.

Repcét aratnak a Bonafarm cégcsoporthoz tartozó Bóly Zrt. szántóföldjein. A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó gazdaság nemcsak növénytermesztéssel, hanem állattenyésztéssel és élelmiszer-előállítással is foglalkozik. A cég több ezer hektáron gazdálkodik, a jövőben 1200 hektár fölött azonban a Bonafarm sem kap területalapú támogatást. Emiatt több mint egymilliárdos bevételtől esik el. Csányi Sándor azt mondja: az elvonások emiatt emelkedni fognak az élelmiszerárak. „Gondolják el, hogy Szlovákiába mondjuk egy tízezer hektáros birtokon továbbra is területalapú támogatással együtt termelnek például tejet vagy sertést, Magyarországon ezt hasonló méretű gazdaág ezt EU-s támogatás nélkül tudja megtenni, és majd a tenyésztő a sertés árába próbálja a területalapú támogatás révén


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



„Agrártámogatási reform”: a nagyoknál köt ki a 20 milliárd is...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 31.
Cikk forrása

Nem maradt ötletelés szintjén, hiába bízott ebben néhány hete még Tavaszi József, az ordacsehi Balaton-Agrár Zrt. elnöke: a jövőben 1200 hektáros birtoknagyság fölött nem jár a hektáronként közel hetvenezer forintos uniós területalapú támogatás. Ángyán József exállamtitkár szerint számos kiskapun lehet majd ez alól kibújni, éppen ezért attól tart, hogy az egész csak „kommunikációs trükk, a népnek szóló szájkarate”, ugyanakkor nem zárja ki azt sem, hogy nagybirtokos klientúracsere is lehet a hátterében.

Egy észak-somogyi társaság vezetője úgy nyilatkozott: ha megvonják a támogatást, akkor nem folytatják tovább a gazdálkodást, a több száz földbérleti szerződést is felbontják, hiszen eddig a bérleti díjat a földalapú támogatásból fizették. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) arra hívja fel a figyelmet: 1200 hektár fölött gazdálkodóból 4-500 akad országos szinten, de ez a kör állja a mezőgazdasági termelés harmadát, alkalmazza a szektor foglalkoztatottjainak ötven,


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Naponta érik durva bántalmazások a gyógyítókat - hetilapszemle

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 31.
Cikk forrása

A Heti Válasz arról közöl összeállítást, hogy a kiemelt fontosságú állattenyésztésben okozhat visszafordíthatatlan károkat az uniós agrártámogatások drasztikus leépítése a nagyüzemek körében. A Figyelő arról ír, hogy naponta érik durva bántalmazások a gyógyítókat.

A Heti Válasz arról közöl összeállítást, hogy kiemelt fontosságú állattenyésztésben okozhat visszafordíthatatlan károkat az uniós agrártámogatások drasztikus leépítése a nagyüzemek körében. Évi 55-60 millió forintot veszíthet az egyik 2500 hektáron gazdálkodó 140 tulajdonosnak megélhetést adó társas vállalkozás az agrártámogatások átszabása miatt. A támogatás csökkenés ugyanis elviszi az évi 30 millió forintos nyereséget, sőt veszteségbe fordítja a céget. A kormány ugyan nemzeti forrásból az állattartók kompenzálást ígéri, de ennek hatékonyságát sokan kétségbe vonják.

A Figyelő arról ír, hogy naponta érik durva bántalmazások a gyógyítókat. Minden ötödik kórházi dolgozót bántalmazták már fizikailag munkája során, és alig 5 százalék olyan szerencsés, hogy szóbeli atrocitás sem érte. A felmérést az Ápolás Szakmai Kollégium kezdeményezte. A szervezet szerint fontos lenne megelőzni a bántalmazásokat.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Agrártámogatás lesz, csak nem tudni, miből

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 31.
Cikk forrása

A kormány az ellenzéki pártokkal vívott tegnapi csörtéje során a 400 milliárd forintos területalapú támogatások elvonása ügyében mereven ragaszkodott álláspontjához, de a jóval kevesebb gazdát és kisebb összeget érintő agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG) kérdésében engedékenyebb volt.

Ez utóbbi támogatási formával kapcsolatban a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkársága közleményt adott ki, amelyben leírta, hogy a kormány nem szünteti meg az AKG támogatásokat, hanem hatékonyabban fogja segíteni a magyar gazdák környezetvédelmi tevékenységét.


Az új rendszer életbe lépéséig pedig átmeneti finanszírozás bevezetésére készülnek. Igaz, néhány napja erről még szó sem esett, viszont óriási felháborodást keltett az érintettek körében, hiszen sokan több millió forintot áldoztak, beruháztak csak azért, hogy pályázhassanak az AKG támogatásra.


A Miniszterelnökség néhány nap gondolkodási idő után közölte azt is, cáfolják, hogy a kormány lemondott volna erről az uniós támogatásról. Magyarázatuk szerint az unió által felkínált hosszabbítást csak



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nyerőemberek

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 31.
Cikk forrása

A kép egyre sötétül. Hatodik szövegfolyamához ért Ángyán József egykori vidékfejlesztési államtitkár földpályázatokat elemző sorozata, és csak a hozzáértő számára világos, hogy az aranykoronák, hektárok, földpályázatok dzsungeléből miként bontakozik ki a dél-amerikai latifundiumok, kolumbiai kokainbárók, nagyorosz oligarchák világára emlékeztető magyar falukép. (Persze kicsinyített, torzított változatban.)

A hivatkozásokkal együtt félezer oldalt kitevő, minden szempontból alaposan dokumentált tanulmány a tényfeltáró munka iskolapéldája lehetne, ha azzal az igénnyel készül. De a volt államtitkár ezt inkább mementónak, kordokumentumnak, időbe vésett jelnek, a magyar agrárium napjainkban zajló, legújabb kori elhasalásának, a rendszerváltással kibontakozó remények megfeneklésének látja.


Már a pályáztatás, a rendszer technikája is sokat elárul. A minisztérium által megszabott (célba vett) 20 hektár körüli birtokátlag matematikai értelemben kijön, de mivel a családokon, érdekeltségeken belüli összesítést a minisztérium nem tesz közzé, ez önmagában lehetővé teszi a helyi háttér-megállapodásokat. A számításokat (a hivatal helyett) a volt államtitkár végzi



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Rosszul jár az agrárium derékhada...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 31.
Cikk forrása

Százezer kis és közepes mezőgazdasági vállalkozást lehetetlenít el az 1200 hektár feletti területalapú támogatások teljes megvonása a MOSZ szerint. Ezzel éppen a legfontosabb agrárréteg kerül nehéz helyzetbe.


Bár nem ez volt a cél, a kormánynak a területalapú támogatások (SAPS) ügyében tervezett intézkedése a magyar mezőgazdaság amúgy is gyenge versenyképességének csökkenéséhez fog vezetni – érvelt a támogatások rendszerének várható módosítása ellen a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának tegnapi rendkívüli ülésén. Nagy Tamás kiemelte: a lemaradás nemcsak a fejlett nyugat-európai agrárvállalkozásokhoz, de a régió országainak mezőgazdaságához képest is jelentős. Ezért fontos lenne, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós támogatások segítsék a hátrány eltüntetését.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Pista, komoly sertés-szakember voltál!

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 31.
Cikk forrása

Összevesztek az ellenzéki képviselők a kormánypárti honatyákkal a területalapú támogatások átalakításán, a mezőgazdasági bizottságban. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke szerint nem az oligarcháknak lesz rossz, hanem a több millió mezőgazdaságban dolgozónak. A Fidesz szerint a kormány a családi gazdaságok mellett áll.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem közeledtek az álláspontok a területalapú támogatásokról a mezőgazdasági bizottságban

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 30.
Cikk forrása

Azok akarják megreformálni a mezőgazdaságot, akik a tehén elejét és hátulját sem tudják megkülönböztetni – fakadt ki Gőgös Zoltán.


Továbbra is eltérő a kormánypártok és az ellenzék megítélése a területalapú támogatásokra vonatkozó degressziós intézkedések hatásáról, amelyeket az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának Ellenőrző Albizottsága ülésén vitattak meg a képviselők szerdán, az ellenzéki pártok javaslatára.


Az ülést követően Font Sándor, a Mezőgazdasági Bizottság fideszes elnöke azt mondta: a kormány és a kormányzó oldal pártjai továbbra is a kis- és közepes birtokon gazdálkodó családi gazdaságok és a munkahelyteremtés mellett állnak, miközben az MSZP és a baloldal a tsz-alapú nagybirtokok érdekében próbál fellépni. “A baloldal semmit nem tanult vidékromboló politikájából, ha ma kormányoznának, ugyanezt tennék” – tette hozzá.


Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa ugyanakkor úgy vélte, hogy a kormány intézkedései nyomán a tőkével rendelkező nagyüzemek tönkremennek,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Területalapú pénzek: merevek az álláspontok

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 30.
Cikk forrása

Továbbra is eltérő a kormánypártok és az ellenzék megítélése a területalapú támogatásokra vonatkozó degressziós intézkedések hatásáról, amelyeket az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága ülésén vitattak meg a képviselők szerdán, az ellenzéki pártok javaslatára.


Az ülést követően Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke azt mondta: a kormány és a kormányoldal pártjai továbbra is a kis- és közepes birtokon gazdálkodó családi gazdaságok és a munkahelyteremtés mellett állnak, miközben az MSZP és a baloldal a tsz-alapú nagybirtokok érdekében próbál fellépni. „A baloldal semmit nem tanult vidékromboló politikájából, ha ma kormányoznának, ugyanezt tennék” – tette hozzá.


Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa ugyanakkor úgy vélte, hogy a kormány intézkedései nyomán a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem tudnak majd törleszteni, és újabb hitelt felvenni

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 29.
Cikk forrása

Nem tudnak majd törleszteni és újabb hitelt felvenni a gazdálkodók a következő években a területalapú támogatás megvonása miatt. Korábban azért jutottak könnyen a működésükhöz szükséges kölcsönhöz, mert az agrártámogatás elegendő fedezet volt a bankok részére. A nagyvállalatok nem zárják ki, hogy emiatt majd vissza kell adniuk azokat a területeket, amelyeket béreltek, de már nem jár utánuk uniós pénz. Ez viszont létszámleépítéssel jár.

1040 tulajdonostól bérli a csaknem 2900 hektárnyi földet a kocsi gazdaság. Kukoricát és napraforgót termesztenek, a telepen lévő több ezer marhát és sertést is ezzel etetik. Jövőre azonban ők is csak 1200 hektárnyi földre kapnak agrártámogatást, a maradék területre nem jár pénz. Visszaadhatnák a föld egy részét, de akkor elbukják a már megvalósult fejlesztéseket, és embereket is el kell bocsátaniuk. „Azért nem éri meg visszaadni, mert abban a szent pillanatban a dolgozóknak az egyharmadát el kell küldeni, a


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



EX LEX állapot a helyi földbizottságok ügyében

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 29.


A kishantosi utakat lezáró Zászlós Tibor akár egy személyben dönthet

a meg nem alakult helyi földbizottságok helyett arról,

hogy ki vehet földet Magyarországon

A Parlament 2012. december 17-én a III. Alaptörvény módosítással sarkalatos törvénnyé tette a Földforgalmi törvényt, majd ugyanaz a Kormány, mely ezt beterjesztette – nem egészen egy évvel később elszabotálta a törvény rendelkezését a helyi földbizottságok létrehozásáról.

A II. Orbán kormány nem készítette el, nem adta ki az erre vonatkozó végrehajtási rendeletet, így a jegyzők nem tudtak eleget tenni a sarkalatos törvény alábbi rendelkezésének:

(6)9 A helyi földbizottság tagjainak megválasztása érdekében - az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározottak szerint - a települési önkormányzat jegyzője összehívja a helyi gazdálkodói közösség közgyűlését.

 

A földtörvény 2014 május 1-én hatályba lépett úgy, hogy a helyi földbizottságok nem jöttek



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ángyán: Az agrártámogatási reform csak kommunikációs trükk

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 28.
Cikk forrása

Azt gondolom, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott „agrártámogatási reform” egyszerűen és túlnyomórészt csak kommunikációs trükk, a népnek szóló „szájkarate”, nem több – nyilatkozott Ángyán József a NOL-nak.


Összefoglalva a NOL-nak adott interjúját: az 1200 hektárnál nagyobb területek után járó támogatás elvonásából, nem a kicsik emelt összegű támogatása valósul meg, hanem Lázár bejelentése szerint ezt a 20 milliárd forintot átcsoportosítják az állattartók megsegítésére, és Ángyán szerint ez a trükk.


Ma állatot a faluban, a portákon viszonylag kevesen tartanak. Az állatállomány nagy része – a baromfi 65 százaléka, a sertések háromnegyede, a szarvasmarha-állomány közel 85 százaléka – a hazai, európai léptékben hatalmasnak számító nagybirtokok szakosított állattartó telepein van, amelyektől – véli Ángyán – csak szavakban, kommunikációs megfontolásokból tervez elvonni a kormány. Az állattartás támogatásával ugyanis ezt az összeget épp nekik fogja visszajuttatni.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ha megszűnik az AKG-támogatás: újabb 72 milliárd forintot buknak a gazdák

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 28.
Cikk forrása

hirdetés
Brüsszel engedett volna, mégis megszüntette a kormány az agrár-környezetgazdálkodásii programot. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége szerint a 72 milliárdos támogatás megvonása 13 ezer gazdaságot érint.

A pénzt azok a gazdák kapták, akik zöldebb termelési módszerre váltottak, vagy vállalták a szigorúbb környezetvédelmi előírások betartását. A szervezet szerint az sem igaz, hogy a területalapú támogatás átcsoportosítása csak a nagygazdaságokat érinti, a megvonás a kis- és közepes gazdaságokat is sújtja.


Egy 51 hektáros etyeki földterületen évek óta lucerna nő. A földet környezetbarát technológiával művelik, betartva a legszigorúbb uniós környezetvédelmi előírásokat, ezért hektáronként 155 euró támogatást nyújt az unió. Az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevő gazdákat 2009 óta kiemelten támogatják, idén szeptemberben azonban ez a program lejár. Brüsszel



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Területalapú támogatások elvonásának vesztesei

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 28.
Cikk forrása

1200 hektár terület felett 100 %-os lesz a területalapú támogatás elvonása - ezt hétfőn jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A vesztesek között nemzeti parkok, állami erdőgazdaságok, vadgazdálkodással, természetvédelemmel foglalkozó vállalkozások is akadnak.


Ez az intézkedés a vidék leépülésével, az agrártermelés visszaesésével, az innováció alkalmazásának visszaszorulásával jár.


Az új szabályozással megspórolt forrást többek között az állatjólét támogatására, a koca, a baromfi és a hízott bika tartásának segítésére fordítják, ami a miniszter szerint 50-70 ezer új munkahely létesítését jelenti.  A Napi Gazdaság egy több mint 400-as listát is közzétett, amelyben azok a mezőgazdasági cégek szerepelnek, akiket



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



VI. jelentés a földről

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 24.


"Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövendő az igazaké. Haladj csak bátran a becsület és tisztesség útján, a jövendő az igazakkal van. … Legyetek bátrak és hűségesek egymáshoz és a magyar nemzethez, mert az Úr szereti a bátrakat és a hűségeseket, s megsegíti azokat, akik az igazság útjain járnak.” (Wass Albert: A magyar nemzet hét parancsolata)


Kedves Barátaim!
Bár a második Orbán kormány a „nép-párti” agrár- és vidékstratégiát – amit a Fidesz vezette választási szövetség meghirdetett, és amit az emberek elsöprő többsége támogatott, aminek megvalósítására a választásokon korábban soha nem látott mértékű felhatalmazást adott – kormányhatározatban rögzítette, kormányprogram rangjára emelte, ám a kormányzati ciklus vége felé közeledve egyre világosabbá vált, hogy gyökeresen eltér Nemzeti Vidékstratégiájától.Egyre


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Rosszul járnak a nagygazdaságok

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 24.
Cikk forrása

Csongrád megye - 1200 hektárnál húzott meg egy határt a kormány: az ennél nagyobb földterületen gazdálkodóknak nem jár majd az uniós földalapú támogatás. De ha egyben állattenyésztők is, kompenzációban reménykedhetnek – így alakítja át a kormány a következő 7 évben az agrártámogatási rendszert.


– Csongrád megyében 25 gazdaságot érint az, hogy a kormány hétfői döntése alapján a jövőben nem kaphatják meg az eddig automatikusan járó uniós földalapú támogatást – nyilatkozta Stadler Ferenc, a Mezőgazdasági Termelők Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szövetségének titkára. – Nyilvántartásunk szerint ennyien gazdálkodnak 1200 hektárnál nagyobb területen. Mivel a fele nem foglalkozik állattartással, mintegy 12-13 gazdálkodónál nagyon súlyos gondok lesznek. Az agrártámogatási rendszer átalakítása azt is jelenti, hogy az 1200 hektárt átlépő gazdaságok az egyéb vidékfejlesztési támogatásoknál se rúghatnak labdába.


A kormány azt mondja, azért az elvonás, hogy a támogatások ne az „oligarchákat, zöldbárókat" segítsék. Ugyanakkor támogatás nélkül a hazai állattartásnak vége



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Megvont agrártámogatás: nem csak a nagybirtokosokat sarcolják meg

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 24.
Cikk forrása

A nagybirtokok földalapú támogatásának elvonása akár kisembereket is érinthet, az állami vállalatok és nemzeti parkok ugyanakkor bizonyosan a vesztes oldalon állnak. A Bonafarm egyelőre nem adja fel fejlesztési terveit és dolgozókat sem bocsát el.

A különböző politikai oldalakhoz kötődő gazdasági érdekcsoportok szépen megosztoztak a privatizált, közös nemzeti vagyonelemeken – állítja az első harminc, 2011-ben legnagyobb támogatásban részesült vállalat céghálóit visszabontva Ángyán József. A szakpolitikus megállapította, a támogatási rendszer legnagyobb haszonélvezője hat nagy tőkeérdekeltség volt. Az általuk használt, támogatott földterület meghaladta az 58 ezer hektárt. A közös agrárkasszából 2011-ben közel 14 milliárd forint támogatáshoz jutottak, amelyből a terület alapú támogatások több mint 3,2 milliárd, a fejlesztési források pedig közel 11 milliárd forintot tettek ki.


A hat érdekcsoport


A Bólyi és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. ma már a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm cégcsoport tagja.

 

A Dél-Pest Megyei



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Támogatás-elvétel: csődbe megy a Hortobágyi Nemzeti Park...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 23.
Cikk forrása

Csődbe viheti a Nemzeti Parkokat a földalapú támogatás elvonása - azaz nemcsak a zöldbáróknak gyűlik meg a baja az új szabályozással, aminek módosítását már kilátásba helyezték.


A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint hosszú távú, visszafordíthatatlan, jóvátehetetlen és katasztrofális károkat okoz a mezőgazdaságban a kormány hétfőn bejelentett döntése, amely szerint az 1200 hektár feletti területen gazdálkodókat „megfosztják” az uniós támogatásoktól. Az érdekképviselet szerint ez az intézkedés az elmúlt 20 év legsúlyosabb döntése, aminek következménye a 90-es évek elejei agrártermelés és foglalkoztatás visszaeséséhez hasonlítható.


A szövetség azt mondja, a kormánydöntés éles ellentétben áll a kabinetnek a foglalkoztatás növelésére és az állattenyésztés fejlesztésére irányuló törekvéseivel, nem szolgálja sem az ország, sem az ágazat és különösen nem a vidék fejlődését. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint viszont a rendszer kialakításakor a munkahelyteremtés volt az elsődleges szempont, a nagybirtokok érdekeit nem tudták figyelembe venni.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Saját magát is csődbe viheti az állam" - Jelentett a Telenor

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 23.
Cikk forrása

Csődbe mehetnek a nemzeti parkok a földalapú támogatás átalakítása miatt – A kiemelt sportágak is veszítenek a megszorításon – Jelentett a Telenor: kevesebb az előfizető, nagyon megy a mobilnet.

Elemzők szerint kérdéses, hogy a Nemzeti Bank meddig tudja tartósan alacsonyan tartani az alapkamatot. Kérdéses, hogyan alakul a forint árfolyama. Balatoni András a Privátbankár híradójának úgy nyilatkozott: mindenképpen kedvező, hogy a jegybank az inflációs célokra fog koncentrálni, és ha ez veszélybe kerül, akkor átgondolja a kamatpályát.


Tovább erősödött a forint az euróhoz képest a bankközi devizapiacon. A jegyzés délhez közeledve már a 307-es szint alá bukott. A dollár kurzusa 227,7-ig, a svájci franké 252-ig ereszkedett.


A budapesti értéktőzsde az összességében optimista nemzetközi hangulat ellenére is gyengén teljesít. A hazai nagypapírok közül a leggyengébb teljesítményt a Richter



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem kapnak területalapú támogatást a nagyüzemek

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 23.
Cikk forrása

Több nemzeti park, és egyetemi gazdaságok is érintettek a támogatás megvonásában – mondta Torba Tamás közgazdász. Szerinte ettől nem lesz igazságosabb a rendszer, a mezőgazdaságban „nincs olyan, hogy a kisvállalkozásoknál többen dolgoznak, mert ott nagyobb a jövedelemtermelő képesség, ezt nem is tudom, hogy gondolják”.


A nagyüzemekben elbocsátásokra számít a támogatások elvesztése miatt, de ezen dolgozókat a kisvállalkozások nem fogják átvenni. A modern mezőgazdaságban, főleg az állattartásban kevesen dolgoznak még a nagyüzemekben is, tehát óriási tévedés, ha a kormány ebben a szektorban akar munkahelyeket teremteni – fejtette ki a közgazdász.


Torba azt is leszögezte: nem igaz, hogy a nagyüzemek extra profitot termelnének. Az, hogy egy üzemben nagy a gépesítés, azt jelenti: sok pénzt fektettek be. Ezekről azt várja a vállalkozó, hogy megtérüljenek. Az, hogy az elvárható hasznot egy bizonyos szint



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Több mint 40 ezret buknak egy hektáron a nagybirtokosok

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 22.
Cikk forrása

Összesen 43-45 ezer forinttal csökkenti a kormány az 1200 hektárnál nagyobb mezőgazdasági üzemek hektárra vetített támogatásait 2015-től. Az agrarszektor.hu számításai szerint 500-600 ezer hektárnál vonják el száz százalékban az uniós területalapú alaptámogatásokat (SAPS), és ez a teljes támogatott hazai mezőgazdasági terület 10-12 százalékát képezi. Nem maradnak azonban pénz nélkül a nagyüzemek 1200 hektár felett sem, mivel birtokkorlát nélkül igénybe vehetik az úgynevezett zöldítési forrásokat, amelyek hektáronként 23-24 ezer forintot tehetnek ki. A kormány az eddigi SAPS-támogatási szint megtartása érdekében több mint félmilliárd eurót csoportosított át a területalapú támogatásokhoz a vidékfejlesztési kasszából, az 1200 hektárnál nagyobb birtokok alaptámogatásainak elvonásával viszont hat év alatt körülbelül ugyanennyit helyez vissza. Ez utóbbi pénzmozgást tehát teljes egészében a nagyüzemek fizetik meg.    

Nem nullázza le teljes mértékben a kormány az 1200 hektárnál nagyobb agrárgazdaságok uniós



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ők kapták tavaly a legtöbb területalapú támogatást

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 22.
Cikk forrása

A Napi Gazdaság megszerezte azoknak a cégeknek a listáját, amelyek a legtöbb területalapú támogatást kapták 2013-ban. A listán több mint négyszáz cég szerepel - olvasható a gazdasági napilap online felületén.

A lista első helyén a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. szerepel, amely 15 185,5 hektár után 1057,8 millió forint támogatást kapott, a második helyen a Bóly Zrt. szerepel, a cég 14 274,6 hektár után 994,4 millió forintot kapott, míg a Lajta-Hanság Zrt. 10 298,8 hektár után 717,4 millió forint támogatást vehetett igénybe. A sorban a következők a Dalmand Zrt., amely 609,9 millió forint, az Agroprodukt Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt., amely 586 millió forint és a Körös-Maros Nemzeti Park, amely 585 millió forint támogatást kapott tavaly. A Mezőfalvi Mezőgazdasági Zrt. 547,2 millió, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 541,2 millió, az Enyingi Agrár Zrt. 511 millió, a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. 454 millió, míg


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kellemetlen hírt kaptak a gazdálkodók - Katasztrófa lehet a vége

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 21.
Cikk forrása

A kormány mai döntése alapján az összes támogatást elveszik a nagy szántóföldek művelőitől. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) "támogatott pusztításnak" titulálta a döntést és véleményük szerint a kormány hangoztatott szándékaival pont az ellenkezőjét fogják elérni.

A kormány hétfőn döntött a következő hét évre vonatkozó agrártámogatási rendszer átalakításáról, amelynek értelmében a nagybirtokok - azaz az 1200 hektár feletti területen gazdálkodók - elvesztik az automatikus támogatásokat. A döntést már Orbán Viktor miniszterelnök már a múlt héten belengette. A 444.hu szerint viszont a múlt heti tervekhez képest enyhült a szigor: az állattartók ugyanis egy új támogatási rendszerrel vígasztalódhatnak.


Eddig minden megművelt föld után a terület nagysága alapján egyformán járt az EU-tól érkező támogatás. Minél nagyobb birtokon gazdálkodott valaki, annál több pénzt kapott. Most ez úgy változik



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos nyert, vesztett, és megint nyert

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 18.
Cikk forrása

Kishantos ügyében egymással ellentétes bírói ítéletek születtek a Székesfehérvári Járásbíróságon. A nyolc birtokvédelmi perből eddig hét esetben született elsőfokú bírósági ítélet, négy esetben az új bérlők, három esetben pedig Kishantos kapott birtokvédelmet, és mindegyik perben fellebbeztek az ítélet ellen.

A kishantosi persorozatban birtokvédelmi pert nyert a kishantosi földeken őrjöngő Szabó Zsolt is. „Szabó Zsolt és ügyvédje szerint a kishantosiak és a Greenpeace aktivistái az utak lezárásával akadályozták, illetve paragrafus táblákkal megtámadták őt, amikor dolgozni akart a földterületen. A nyilvánvaló valótlanságokat a kishantosiak ügyvédje természetesen azonnal cáfolta” – derül ki a Greenpeace közleményéből.


Az első két pert birtokvédelmi pert egyazon bírónőnél a kishantosi biogazdaság nyerte és ezt követte négy másik per, másik bíróval és a perekbe becsatlakozó NFA ügyvédekkel, így összesen három, az



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos ismét pert nyert

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 16.
Cikk forrása

Kishantos ismét pert nyert az Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által támogatott egyik „új haszonbérlővel” szemben, egy birtokvédelmi eljárásban.

A Járásbíróság rámutatott, hogy az „új haszonbérlő” nem léphetne addig birtokba, nem kérhetne addig birtokvédelmet, amíg az NFA nem zárta le a jogvitáját Kishantossal szemben. Márpedig Kishantos és az NFA között nemcsak a birtokláshoz való jogcím a vitás, hanem az is, hogy a pályázatok törvényesek-e"

Kishantos álláspontja szerint azok sem az Alaptörvénynek, sem a Nemzeti Földalap működését szabályozó törvénynek nem felelnek meg. Ameddig ezek a számtalan helyről megbírált pályázatok (NFA FB-EB, Ombudsman, stb.), nem állják ki a törvényesség, az igazságszolgáltatás próbáját, addig az NFA hiába hivatkozik arra, hogy a Kishantosnak nincs jogcíme a birtoklásra.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földtörvényt módosítana az LMP

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 11.
Cikk forrása

Kizárólag magyar termékeket, gyümölcsöket és zöldségféléket láttunk az asztalon, amikor Horváth Zoltán bejelentette, hogy a Lehet Más a Politika a földtörvény módosítását kezdeményezte a hobbikertészek érdekében. Az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője a frisss.hu-nak elmondta, hogy a szombathelyi kiskertbérlőket is tömörítő egyesületek jelzései alapján fordultak a parlamenthez.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jogalkotási baki sújthatja a kerttulajdonosokat az MSZP szerint

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 10.
Cikk forrása

Az MSZP szerint több tízezer kiskertművelőt érinthet az a földtörvénybe került baki, amely kizárja a földek nem földműveseknek való bérbeadását -- mondta Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának MSZP-s alelnöke és Ipkovich György, a párt szombathelyi polgármesterjelöltje csütörtökön.

A földtörvény módosítását kezdeményezték a helyzet rendezésére – közölte Bárándy Gergely. Ipkovich György azt mondta, helyre tennék azt a jogalkotási bakit, amely kizárja az egy hektár alatti területek, zömében zárt kertek bérbeadását a nem földtulajdonosok számára.


Hozzátette, jóhiszemű, és nem figyel azokra, akik szerint a törvénymódosítás tudatosan zárta ki az érintetteket a bérletből, ami a földmutyi újabb fordulatait vetíti előre.


A szombathelyi polgármesterjelölt szerint a kérdést őszig kellene rendezni, mert többnyire akkor járnak le a bérleti szerződések. Megjegyezte, Szombathelyen 1500 kiskerttulajdonost érint a törvénymódosítás, ők többnyire lakótelepi munkásemberek, akik zöldség- és



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kerttulajdonosok bánhatják a földtörvényt

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 10.
Cikk forrása

Az MSZP szerint több tízezer kiskertművelőt érinthet az a földtörvénybe került "baki", amely kizárja a földek nem földműveseknek való bérbeadását.
Erről Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának MSZP-s alelnöke és Ipkovich György, a párt szombathelyi polgármesterjelöltje beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Bárándy Gergely közölte, a földtörvény módosítását kezdeményezték a helyzet rendezésére. Ipkovich György kifejtette, helyre tennék azt a "jogalkotási bakit", amely kizárja az egy hektár alatti területek, zömében zárt kertek bérbeadását a nem földtulajdonosok számára.

Hozzátette: jóhiszemű, és nem figyel azokra, akik szerint a törvénymódosítás tudatosan zárta ki az érintetteket a bérletből, ami a "földmutyi" újabb fordulatait vetíti előre.

A szombathelyi polgármesterjelölt szerint a kérdést őszig kellene rendezni, mert többnyire akkor járnak le a bérleti szerződések. Megjegyezte, Szombathelyen 1500 kiskerttulajdonost érint a törvénymódosítás, ők többnyire lakótelepi, munkásemberek, akik zöldség- és gyümölcstermesztésre kereset-kiegészítésként használják ezeket a földeket.

Bárándy Gergely


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A panelproli a krumplin spórol

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 10.
Cikk forrása

Az összecsapott földtörvény elvenné a hobbikerteket a mostani bérlőktől.


– Mérgemben már majdnem nekiestem Stihl fűrésszel ennek a szerencsétlen meggyfának, pedig nem érdemelte volna meg, hogy rajta álljak bosszút – mondja Szombathely oladi városrészében egy hobbikertbérlő. Indulatos keserűségét az váltotta ki, hogy a módosított földtörvény értelmében az önkormányzat nem újíthatja meg a szeptemberben lejáró bérleti szerződéseket. Konyhakertet is csak az bérelhet ugyanis, aki életvitelszerűen földműveléssel foglalkozik, s ehhez valamilyen képzettsége van. A jogszabály Magyarországon legalább félmillió embert érint.


– Elhessegettem magamtól a fakivágás gondolatát, egyébként is távol áll tőlem a gondolat, hogy ha nekem nem lehet, ne legyen másnak sem –higgad le a férfi, aki neve helyett úgy mutatkozik be:


– Klasszikus



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Elveszi a kormány a legszebb tokaji magánbirtokot...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 10.
Cikk forrása

Az új földtörvény megalkotásakor nemigen vette számításba senki a szőlőtermesztés sajátosságait, aminek az az eredménye, hogy van olyan passzus, amivel az egyetlen állami szőlész-borász cég elérheti, hogy az ölébe hulljon az ország egyik legszebb, magánkézben lévő szőlőbirtoka. Tokaj-Hegyalján a nagy nemzeti felemelkedési program mellett a borászok egy témán tanakodnak igazán: mi lesz a Hétszőlő birtokkal"

„Hétszőlő problémája a magyar állam és a földhasználati jogviszony kérdéséről szól. Arról, hogy ki mit írt alá, és azt miként teljesíti. Jelenleg az biztos csak, hogy a terület tulajdonjoga az államé, de hogy a felek most hogy állnak egymással, arról semmiféle információm nincs” – mondja Prácser Miklós, Tokaj-Hegyalja Hegyközségi Tanácsának (HT) elnöke, akinek hivatalból mindenről, ami a borvidéken történik, tudnia kell.


Ha tud is, nem árulja el, mennyit tud valójában arról a borvidéken közbeszéd tárgyaként forgó lehetőségről, miszerint az állam elveheti az egyik legszebb, legújabb nagybirtokot



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lépfene - be kell tartani a szabályokat az államtitkár szerint

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 08.
Cikk forrása

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a lépfenefertőzés fejleményeiről és a földtörvényről is beszélt a Ma reggelnek.


Elképesztő emberi felelőtlenség, a mérhetetlen haszonvágy okozta a tiszafüredi lépfenefertőzést - jelentette ki az M1 Ma reggel című műsorában a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István. Megnyugtatónak tartja viszont, hogy a magyar hatóságok képesek azonnal felderíteni az ehhez hasonló eseteket.

Mint mondta, a szaktárca is képs kezelni ilyen problémákat, ám ezeket a fenyegetéseket csak akkor lehet jól kezelni, ha az érintettek megfelelően együttműködnek a hatóságokkal. "Ahol van együttműködés, ott a hatóság azonnal képes megoldani a problémát" - hangoztatta az államtitkár.


 
Nagy István kérdésre válaszolva kifejtette: Fazekas Sándor tárcavezetőt az ügyben nem terheli személyes felelősség, emellett úgy véli, az állattartás szabályait sem kell szigorítani, hiszen azok megfelelőek, csak épp be kell tartani


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



LMP: a földtörvénynek csak negatív hatásai vannak

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 08.
Cikk forrása

Az LMP álláspontja szerint egyértelműen kedvezőtlenek a földforgalmi törvény hatályba lépése óta eltelt időszak tapasztalatai.


 Ezért az ellenzéki párt több ponton átalakításokat szorgalmaz.


Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján visszautasította a Magosz és a kormányzat által mondottakat, miszerint a kedvező hatások már érezhetők. Kijelentette: a törvénynek csak negatív hatásai vannak, a jogszabály lelassította például a földforgalmat és lehetetlenné tette, hogy a kistermelők földhöz jussanak. Ha bárki hobbikertet szeretne, nem tudna fél hektár földet sem vásárolni mezőgazdasági termelési regisztráció nélkül – tette hozzá.


A legnagyobb problémának azt tartotta, hogy a törvény kifejezetten segíti a nagybirtokszerkezet növekedését. A nagybirtoknak a mai napig lépéselőnye van bárkivel szemben, akinek pedig egy-egy település közigazgatási határán belül sok helyen van földje, annak sok lehetősége van újabbhoz jutni – jegyezte meg.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jakab István: Csak eredményes gazdálkodással lehet megtartani a földet

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 07.
Cikk forrása

A Magosz újraválasztott elnöke szerint a földtörvény védi a helyben gazdálkodókat, hosszú távon azonban csak eredményes gazdálkodással lehet megtartani a termőföldet. Jakab István a közrádióban arról is beszélt, hogy az állattenyésztő gazdaságoknak forrásokat kell visszaáramoltatni.

A mezőgazdaság a nemzetgazdasághoz több mint 10 százalékkal járul hozzá, de az agrárszaldónkat több mint 50 százalékkal javította – jelentette ki Jakab István, a Magosz elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: összességében tavaly 8,1 milliárd eurót ért el a magyar agrárágazat, ami az eddig mért legnagyobb exportunk volt.

Jakab István a 180 percben
Azon szélsőjobboldali bírálatok kapcsán, miszerint a kormány kiárusítja a magyar termőföldet, a Magosz-elnök azt mondta: az Európai Unió tagállama vagyunk, és olyan szabályozás kell, melyet Brüsszel nem tud megtámadni, de a helyben lakó gazdákat szolgálja. A mostani földtörvény ilyen, de Brüsszelnek még ez is sok, folynak a küzdelmek, a jóváhagyás


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lefölözik az agrárnagyüzemek támogatását

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 07.
Cikk forrása

Az új földtörvény, a földhöz jutás szabályainak szigorodása máris érezteti kedvező hatását - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szövetség tisztújító küldöttgyűlésén szombaton, Gödöllőn. Hogy kompenzálják-e a mezőgazdaságban fő foglalkoztatónak, egyben a nagy támogatásokat is megkap nagyüzemeket, arról nem esett szó.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) újraválasztott elnöke fogadja Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója gratulációját (b3) a szervezet tisztújító küldöttgyűlésén a gödöllői Szent István Egyetemen 2014. július 5-én.
Fotó: MTI




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A földtörvény védi a helyben gazdálkodókat

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 07.
Cikk forrása

A Magosz újraválasztott elnöke szerint a földtörvény védi a helyben gazdálkodókat, hosszú távon azonban csak eredményes gazdálkodással lehet megtartani a termőföldet.

Jakab István a közrádióban arról is beszélt, hogy az állattenyésztő gazdaságoknak forrásokat kell visszaáramoltatni.


A mezőgazdaság a nemzetgazdasághoz több mint 10 százalékkal járul hozzá, de az agrárszaldónkat több mint 50 százalékkal javította – jelentette ki Jakab István, a Magosz elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.



Hozzátette: összességében tavaly 8,1 milliárd eurót ért el a magyar



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A mozgólépcsők engedélyezése és az agrárkamara mindenhatósága

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 06.
Cikk forrása

A mozgólépcsők engedélyezése és az agrárkamara mindenhatósága

Jakab István Magosz elnök szerint érezhető az új földtörvény kedvező hatása. Nem csoda, ha elégedett a földtörvénnyel – egészen pontosan annak Kormány általi elszabotálásával – hiszen a Magosz vezérkara teljhatalmat kapott: a helyi földbizottságok helyett ők döntenek arról, hogy ki vehet földet Magyarországon, és ki nem.


Az új földtörvény, a földhöz jutás szabályainak szigorodása máris érezteti kedvező hatását - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Jakab István beszédében kiemelte, hogy az agrárfejlesztési stratégia egyik legfontosabb eleme a nagyüzemek és a családi gazdaságok jelenlegi 50-50 százalékos arányának megváltoztatása a kis- és középgazdaságok javára, a 80-20 százalékos birtokpolitikai arány kialakítása. A kétharmados parlamenti többséggel megszavazott földtörvény, a földhöz jutás szabályainak szigorodása máris érezteti kedvező hatását - jelezte az elnök. Nem elég azonban a földet megszerezni, megtartani csak



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A jövő kiárusítása" – Az EU-USA szabad kereskedelmi tárgyalások veszélyei

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 06.


MINDENKINEK FIGYELMÉBE AJÁNLOM!

Dr. Darvas Béla levele a 26. GMO-Kerekasztal kiadványáról

Értesítem/értesítelek, hogy a 2014. június 25-én rendezett 26. GMO-Kerekasztal kiadványa – amely kiemelten a TTIP-vel foglalkozott elérhető a http://bdarvas.hu/main/idn6060 linken, illetve onnan pdf formában letölthető. A kiadvány tartalomjegyzéke:

 

A Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tárgyalások általános céljairól, az ezzel kapcsolatos GMO-Kerekasztal ülésének szervezéséről (Darvas Béla)


A jövő kiárusítása... – Az EU-USA szabad kereskedelmi tárgyalások veszélyei (Fidrich Róbert)


Vélemény az Európai Unió – Egyesült Államok Kereskedelmi és Befektetési Megállapodás (TTIP) Greenpeace által ismert tartalmáról (Tömöri Balázs)


A kereskedelem szabadsága vagy a gazdasági érdekek kikezdhetetlensége" (Jávor Benedek)


Milyen jogintézményt terveznek a multinacionális befektető cégek a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) alapján a nemzeti önvédelmi szabályozók miatt elmaradt hasznuk kárigényének a nemzetállamokkal szemben közvetlen érvényesítésére" (Tanka Endre)


Kémiai- és genetikai-biztonsági kockázatok a Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) egyes részleteiben (Simon Gergely)


A



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Miért is elégedett a Földtörvénnyel a MAGOSZ...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 06.


Nem csoda, ha a MAGOSZ elégedett a Földtörvénnyel – egészen pontosan annak Kormány általi elszabotálásával – hiszen a MAGOSZ vezérkara teljhatalmat kapott: a helyi földbizottságok helyett ők döntenek arról, hogy ki vehet földet Magyarországon, és ki nem.

A Parlament 2012. december 17-én a III. Alaptörvény módosítással sarkalatos törvénnyé tette a Földforgalmi törvényt, majd ugyanaz a Kormány, mely ezt beterjesztette – nem egészen egy évvel később elszabotálta a törvény rendelkezését a helyi földbizottságok létrehozásáról.

A II. Orbán kormány nem készítette el, nem adta ki az erre vonatkozó végrehajtási rendeletet, így a jegyzők nem tudtak eleget tenni a sarkalatos törvény alábbi rendelkezésének:

(6)9 A helyi földbizottság tagjainak megválasztása érdekében - az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározottak szerint - a települési önkormányzat jegyzője összehívja a helyi gazdálkodói közösség közgyűlését.


A földtörvény 2014 május 1-én hatályba lépett úgy, hogy a helyi


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jakab már érzi az új földtörvény kedvező hatását

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 05.
Cikk forrása

Az új földtörvény, a földhöz jutás szabályainak szigorodása máris érezteti kedvező hatását - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szövetség tisztújító küldöttközgyűlésén szombaton, Gödöllőn.


Az elnök kiemelte, hogy az agrárfejlesztési stratégia egyik legfontosabb eleme



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Magosz-küldöttgyűlés – Jakab: az új földtörvény kedvező hatása már érezhető

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 05.
Cikk forrása

Gödöllő, 2014. július 5. Orbán Viktor miniszterelnök (b3), Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke (b2) és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (b) a MAGOSZ tisztújító küldöttgyűlésén a gödöllői Szent István Egyetemen 2014. július 5-én. Gödöllő, 2014. július 5. Orbán Viktor miniszterelnök (b3), Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke (b2) és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (b) a MAGOSZ tisztújító küldöttgyűlésén a gödöllői Szent István Egyetemen 2014. július 5-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Gödöllő,2014 július


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Orbán: Megvédjük a földtörvényt Brüsszelben

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 05.
Cikk forrása

A termőföld olyan kincs, amelyet egyetlen épeszű ország sem adhat ki a kezéből, ezért a kormány Brüsszelben is meg fogja védeni a földtörvényt – jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) küldöttgyűlésén. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy a kormány már a hétfői ülésén dönthet a területalapú és agrártámogatások szétosztásának új rendjéről.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke a szervezet gödöllői küldöttgyűlésén arról beszélt: az új földtörvény megakadályozza, hogy külföldiek vagy nyerészkedők kezébe kerüljön a magyar föld. Jakab István hozzátette: támogatják, hogy a nagybirtokok támogatását a kis- és közepes birtokok javára csökkentsék.

„Azt javasoljuk, hogy 150 ezer euró fölött – ami EU-konform – közvetlen területalapú támogatás ne kerüljön kifizetésre, az így felszabadult forrásokat viszont célzottan, az állattenyésztés, valamint a kis- és közepes gazdaságok fejlesztésére kell fordítani” – emelte ki Jakab István.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kezd beérni az új földtörvény

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 05.
Cikk forrása

Kezd beérni az új földtörvény Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet


Az új földtörvény, a földhöz jutás szabályainak szigorodása máris érezteti kedvező hatását – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szövetség tisztújító küldöttközgyűlésén szombaton, Gödöllőn.


Az elnök kiemelte, hogy az agrárfejlesztési stratégia egyik legfontosabb eleme a nagyüzemek és a családi gazdaságok jelenlegi 50-50 százalékos arányának megváltoztatása a kis- és középgazdaságok javára, a 80-20 százalékos birtokpolitikai



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Botrány a kertbérletek miatt

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 02.
Cikk forrása

A rossz földtörvény miatt országszerte több ezren veszíthetik el főként önkormányzattól bérelt földjüket, kiskertjüket. A széleskörű egyeztetés nélkül megszületett  jogszabályban egy  passzus miatt egy hektárnál kisebb földet csak regisztrált földműves bérelhet, holott venni bárki vehet.

A teljesen érthetetlen szabályozásnak úgy tűnik először Szombathelyen lesznek "áldozatai", 1500 szombathelyi család októberben lejáró szerződése miatt elbúcsúzhat a jövedelemkiegészítésre, illetve az önellátásra szolgáló bérelt kertjétől - derült ki Ipkovich György, az MSZP szombathelyi polgármesterjelöltje és Nemény András Vas megyei elnök kedden tartott sajtótájékoztatóján.


Ipkovich György a Népszavának azt mondta, a toldozott-foltozott "alaptörvényhez" hasonlóan, a május 1-jén hatályba lépett földtörvény módosítása sem maradhat el. "Ha az urak gondolkodtak volna, akkor a többnyire nagyvárosi embereket nem hozzák ilyen lehetetlen helyzetbe, hogy települések határában található jórészt egy hektár alatti gyümölcsösök, zöldséges kertek művelőit, lakótelepi embereket, alkalmazottakat, munkásokat kizárják a bérlők közül" - fogalmazott.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Puszira osztották az állami földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 02.
Cikk forrása

Szubjektív értékelés alapján döntöttek a földpályázatokról, olyanok nyertek, akik a számonkérhető vállalások alapján nem juthattak volna földekhez – írja a VS. Így golyózták ki a kishantosi mintagazdaságot és így juthatott földekhez a felcsúti polgármester és családja is.


Elkezdődött a Kishantosi Mintagazdaság pere a Nemzeti Földalapkezelővel szemben, azonban már nem a birtokvédelem miatt zajlik a jogi háború, hanem azért, mert a kishantosiak az egész pályázati eljárást vitatják – tudósít a VS. A mintagazdaság által bérelt 452 hektár földet az állam 2012-ben



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Színjáték az állami földpályázat - itt a bizonyíték!

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 07. 02.
Cikk forrása

Másfél évvel a döntés után kezdhetik meg érdemben vitatni a földpályázatok eredményét az egykori kishantosi biogazdálkodók. Közben az NFA még mindig mindent megtesz azért, hogy ne legyen átlátható az állami földek odaítélése. Aki képes átrágni magát a pdf-tengeren, az érdekes eredményeket kaphat: senki által nem ellenőrizhető, szubjektíven pontozott tervekkel lehetett értékes földekhez jutni.


Kedden elindult a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az első per, amelyet a Kishantosi Mintagazdaság indított a Nemzeti Földalapkezelővel (NFA) szemben. Ez az eljárás már nem csak ideiglenes, birtokvédelmi intézkedésért folyik, az egykori biogazdaság érdemben vitatja azokat a pályázatokat, amelyekkel más bérlők kezébe játszották át két évtizede gondozott földjeit.


A kishantosiak azután kezdtek perelni, hogy az általuk bérelt 452 hektár földet 2012 őszén megpályáztatta az NFA, és a biogazdaság végül egy fél hektár földet sem nyert. Földhöz



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



2014. július

© 2013 Kié legyen a föld?