Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 31.
Cikk forrása

Alaptörvény-ellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása – mondta ki mai döntésében az Alkotmánybíróság.

Az Ab állásfoglalása szerint alkotmányellenes a törvény kétharmados többséget igénylő részének feles többséggel való elfogadása. A jogszabály a Nemzeti Parkok védett természeti területeit is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez utalta, ezt is az alaptörvénnyel ellentétesnek mondta ki a testület. A törvénymódosítást még április végén fogadta el a parlament, a testülettől az államfő kért normakontrollt.


„Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy az Országgyűlés 2015. 04. 28. ülésnapján elfogadott, az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény 1. szakasza, 3., 4., 5., 6., szakaszai, a 8. szakasz 2. és 3. bekezdése, valamint 13. szakaszának, a nemzeti földalapról szóló 2010. évi 87. törvény 38. szakasz 1., 2., 3. és 4. bekezdéseit megállapító részei az alaptörvény p cikk 1. bekezdésének és 21. cikkének a sérelme miatt alaptörvény-ellenesek” –



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



"Kommunikációs hiba történt a földtörvény kapcsán"

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 31.
Cikk forrása

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a földtörvény nemzeti parkokkal összefüggő módosítását. A testület ugyanakkor nem találta alaptörvény-ellenesnek a bizottságok jogát az adásvételi szerződések megakadályozására. Az államtitkár szerint kommunikációs hiba történt.

  A Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségének elvesztése miatt az Országgyűlés első körben nem tudta módosítani a földtörvényt úgy, hogy a Nemzeti Földalaphoz kerüljenek a nemzeti parkok kezelésébe tartozó területek. A kormánytöbbség azonban az erre vonatkozó részt kiemelve egyszerű többséggel szavazta meg azt a változtatást, amelyet a civil szervezetek mellett az összes ellenzéki párt ellenzett.


Áder János viszont az Alkotmánybírósághoz fordult. Az államfő szerint a törvény egyes részeit csak minősített, azaz kétharmados többséggel lehetett volna módosítani, és annak hiányában a jogszabály elfogadása közjogilag érvénytelen.


Az Ab ezzel lényegében egyetértett. A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat.


A Földművelésügyi Minisztérium tudomásul vette a döntést. Nagy István parlamenti államtitkár


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



5 és fél milliárdos kárt okozott a jég

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 31.
Cikk forrása

Az első becslések szerint több mint 5 és fél milliárd forint kárt okozott a múlt heti jégeső Szabolcs-Szatmár megyében. Több mint húsz településen verte el a termést, a gazdák a Földművelésügyi Minisztérium kárenyhítési alapjától remélhetnek pénzt. De csak akkor, ha befizették az idei tagdíjat, a szaktárca azt mondja, június 15-ig még csatlakozhat, aki elmulasztotta.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



FM: az Alkotmánybíróság elismerte a földbizottságok létjogosultságát

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 31.
Cikk forrása

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői határozatában elismerte a földbizottságok létjogosultságát, amit eddig sokan megkérdőjeleztek, ez az elismerés fontos lépés - mondta Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára az MTI megkeresésére hétfőn.

Az Alkotmánybíróság hétfői nyilvánosan kihirdetett határozatával megsemmisítette a földbizottságok állásfoglalásainak felülbírálhatóságára vonatkozó egyes korlátozó rendelkezéseket.


Simon Attila István felhívta a figyelmet arra, hogy több fontos mondatot is tartalmaz az Ab határozata, amely deklarálja: van az a jogkör, amely alapján korlátozható a tulajdonjog a tulajdonváltásnál, és ez a jogkör a földbizottságokra van ruházva.


A negatív döntésekről az államtitkárnak az volt a véleménye, hogy ezek eljárásjogi, technikai döntések. Ezeket "tiszteletben fogunk tartani, és ennek megfelelően fogjuk a szükséges jogi lépéseket megtenni" - jelentette ki Simon Attila István.


Az eredeti kormányzati jogalkotói szándék ugyanis nem a jogkorlátozásra irányult,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



AB: Alaptörvényt sért a földtörvény

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 31.
Cikk forrása

Nem hirdethető ki ebben a formában a földtörvény, így döntött az Alkotmánybíróság. A jogszabály egy részéről a köztársasági elnök kért előzetes normakontrollt. A módosítás központosította volna a nemzeti parkokhoz tartozó földterületek kezelését. Az MSZP szerint a törvény fideszes kifizetőhelyekké silányította volna a természetvédelmi területeket. A kormány és a Fidesz tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



XCOM 2 - éljen az ellenállás!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 31.
Cikk forrása

Bár a múlt héten még úgy tűnt, hogy egy új Bioshock résszel fogunk gyarapodni, mára bizonyossá vált, hogy azoknak volt igazuk, akik egy másik népszerű franchise folytatásának beharangozására tippeltek. A 2K kiadó közleménye alapján ugyanis nem a népszerű FPS, hanem a kilencvenes évek elején elstartort X-COM széria 2012-ben megjelent rebootja, az XCOM: Enemy Unkown kap majd idén egy folytatást.


Az XCOM 2 meglehetősen depresszív története szerint hiába volt minden erőfeszítés, az idegenek egyszerűen túl erősnek bizonyultak és elfoglalták a Földet, itt most az ő szavuk dönt minden fontos kérdésben. Bár a lények békét és jólétet ígérnek, páran tudják, hogy a csillagok közül érkezett kreatúrák szándékai egyáltalán nem olyan tisztességesek, mint amilyennek propagandaanyagaik feltüntetik őket. Ezért, pár bátor férfi és nő arra jut, hogy mivel a fajuk megmaradása a kérdés, kerül amibe kerül, de felveszi az egyenlőtlen harcot a megszállók ellen.


Ugyan a tervek szerint


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Alkotmány ellenes a földtörvény

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 31.
Cikk forrása

Alkotmányellenes a földtörvény módosításának jelentős része, így a jogszabály nem léphet hatályba. Ezt nyilvános ítélethirdetésen jelentette be az Alkotmánybíróság elnöke. A testülettől Áder János köztársasági elnök kérte a javaslat előzetes alkotmányossági vizsgálatát. A módosítás alapján a nemzeti parkok felügyelete a Nemzeti Földalapkezelőhöz került volna. Az LMP szerint győzött az igazság, a kormány közölte: tiszeletben tartja a döntést.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jelentős kárt okoznak az államnak és a helyi közösségeknek az állami földek pályázatai

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 31.
Cikk forrása

Jelentős kárt okoznak az államnak és a helyi közösségeknek az állami földek pályázatai

A VI. Ángyán jelentésből az is megállapítható, hogy a pályázati kiírás szélesre tárta a kapukat a tisztességtelen magatartás, a visszaélések előtt, és lényegében színlelt pályáztatás folyt. Még is nyerhetett, aki nem is pályázhatott volna. Nyílt levélben fordul minden közjogi méltósághoz az Élőlánc Magyarországért.


A VI. Ángyán jelentésből megállapítható, hogy az állami földekre kiírt pályázatokon túlnyomó részben nem helyi gazdálkodó családok nyertek. A bérleti díjat ugyanakkor gazdálkodó családok teherbíró képességéhez igazítva állapították meg. Ez a kedvezmény így nem a közösség érdekeit szolgálja, hanem magánvagyonokat gyarapít, ami egyértelműen kárt okoz a Magyar Államnak és polgárainak.


Súlyosan károsították azokat a helyi közösségeket is, ahol a település közigazgatási területéhez tartozó földeket nem a településen élőkhöz kerültek. Ezeket a településeket megfosztották a földek 20



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jelentős kárt okoznak az államnak és a helyi közösségeknek az állami földek pályázatai

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 29.


Nyílt levélben fordul minden közjogi méltósághoz az Élőlánc Magyarországért


A VI. Ángyán jelentésből http://kielegyenafold.hu/angyan_jelentesek.php megállapítható, hogy az állami földekre kiírt pályázatokon túlnyomó részben nem helyi gazdálkodó családok nyertek. A bérleti díjat ugyanakkor gazdálkodó családok teherbíró képességéhez igazítva állapították meg. Ez a kedvezmény így nem a közösség érdekeit szolgálja, hanem magánvagyonokat gyarapít, ami egyértelműen kárt okoz a Magyar Államnak és polgárainak.


Súlyosan károsították azokat a helyi közösségeket is, ahol a település közigazgatási területéhez tartozó földeket nem a településen élőkhöz kerültek. Ezeket a településeket  megfosztották a földek 20 év alatt befolyó jövedelmétől, a földhöz kapcsolódó EU-s támogatásoktól, és a jövedelem után befolyó adótól - vagyis a megélhetés forrásától, és a  föld jövedelméből létrejövő gazdasági fejlődés esélyétől.


A VI. Ángyán jelentésből az is  megállapítható, hogy a pályázati kiírás szélesre tárta a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Besokalltak a földmutyitól - fejeket követelnek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 29.
Cikk forrása

Nyílt levélben fordul minden közjogi méltósághoz az Élőlánc, mert úgy látja, nagy kárt okoznak az államnak és a helyi közösségeknek az állami földek pályázatai.


Az Élőlánc szerint a VI. Ángyán jelentésből megállapítható, hogy az állami földekre kiírt pályázatokon túlnyomó részben nem helyi gazdálkodó családok nyertek. A bérleti díjat ugyanakkor gazdálkodó családok teherbíró képességéhez igazítva állapították meg. A kedvezmény így nem a közösség érdekeit szolgálja, hanem magánvagyonokat gyarapít, egyértelműen kárt okoz az államnak és polgárainak. Súlyosan károsultak a helyi közösségek, ahol a település közigazgatási területéhez tartozó földek nem a településen élőkhöz kerültek. Ezeket a településeket megfosztották a földek 20 év alatt befolyó jövedelmétől, a földhöz kapcsolódó uniós támogatásoktól és a jövedelem után befolyó adótól - vagyis a megélhetés forrásától, és a  föld jövedelméből létrejövő gazdasági fejlődés esélyétől.


A VI. Ángyán



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



AZ IGAZSÁG UTAT TÖRT MAGÁNAK

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 13.


A Fővárosi Ítélőtábla tegnap - 2015. május 12-én - másodfokon ítéletet hirdetett a Kishantosi Nonprofit Kft. jóhírneve megsértése miatt a Vidékfejlesztési Minisztérium (a jelenlegi kormánystruktúrában  Földművelésügyi Minisztérium) ellen indított perben.


Jogerős ítélet mondja ki, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft jóhírnévhez fűződő jogát. Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár  félrevezette a magyar közvéleményt Kishantos ügyében, mert Kishantosnak soha nem volt bérleti díj elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, nem igaz, hogy fejlesztéseket vállalt, amit nem teljesített.


Ezekkel a hazugságokkal igyekezett a Kormány a közvélemény előtt védeni a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság tönkretételét, 407 hektár Biosuisse minősítésű növényállományának barbár elpusztítását, 117 milliós kár okozását.


A magyar igazságszolgáltatás Kishantos ügyében igazságot szolgáltatott:


„A Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla  jogerősen megállapította, hogy a Minisztérium több valótlan



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos jogerősen pert nyert a minisztériummal szemben

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 13.
Cikk forrása

A bíróság másodfokú ítélete szerint az akkor még Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a Kishantosi Nonpofit Kft. jó hírnevét.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán másodfokon is ítéletet hirdetett a Kishantosi Nonprofit Kft. jóhírneve megsértése miatt a Vidékfejlesztési Minisztérium (a jelenlegi kormánystruktúrában Földművelésügyi Minisztérium) ellen indított perben – közölte Ács Sándorné, a kft. ügyvezetője.


Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár az ítélet szerint félrevezette a közvéleményt Kishantos ügyében, mert Kishantosnak soha nem volt bérletidíj-elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, nem igaz, hogy fejlesztéseket vállalt, amit nem teljesített – írják a közleményben. (Az első fokú, tavaly májusi ítélet szintén azt mondta ki, hogy a minisztérium megsértette a kft. jó hírnevét.)


A bíróság a minisztériumot a további jogsértéstől jogerősen eltiltotta és elégtétel adására kötelezte – olvasható az ügyvezető közleményében.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Pert nyertek a kishantosiak a minisztérium ellen

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 13.
Cikk forrása

Az ítélőtábla szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette az ökogazdaság jó hírnevét, az ítélet jogerős.


A Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft. jó hírnévhez fűződő jogát - mondta ki a cég által indított perben a másodfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla kedden. A vállalkozás azért perelte be a ma már Földművelésügyi Minisztériumot, mert Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár korábban azt állította, elmaradtak a bérleti díjjal és nem valósították meg a beígért fejlesztéseket sem.


A kft. szerint ezekkel a hazugságokkal védte a kormány a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság tönkretételét és 407 hektárnyi növényállomány elpusztítását. A bíróság a minisztériumot a további jogsértéstől jogerősen eltiltotta és elégtétel adására kötelezte - írja az MTI OTS.






>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jogerős: hazudott a minisztérium Kishantosról

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 13.
Cikk forrása

A tavalyi elsőfokú ítélet után most másodfokon is pert nyert a Kishantosi Nonprofit Kft. a korábbi Vidékfejlesztési, jelenlegi Földművelésügyi  Minisztérium ellen jó hírnevének megsértése miatt. A jogerős ítélet szerint Kishantosnak soha nem volt bérletidíj-elmaradása, nem károsította meg az államot, és nem vállalt olyan fejlesztéseket, amelyeket nem teljesített.


Kép14Tüntetés Kishantosért 2013 októberébenFotó: Tóth P. Flóra

A társaság közleménye szerint



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jó hír! Kishantos pert nyert a hatalommal szemben

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 13.
Cikk forrása


Fotó: Népszava


0
inShare

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap - 2015. május 12-én - másodfokon ítéletet hirdetett a Kishantosi Nonprofit Kft. jó hírneve megsértése miatt a Vidékfejlesztési Minisztérium (a jelenlegi kormánystruktúrában Földművelésügyi Minisztérium) ellen indított perben.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos: hazudott a minisztérium

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 13.
Cikk forrása

A Földművelésügyi Minisztériumnak immáron papírja van arról, hogy hazudott, és ezzel tönkretette a kishantosi biogazdaságot. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében az áll, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (az FM jogelődje) megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft. jó hírnévhez fűződő jogát.


„Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár félrevezette a magyar közvéleményt Kishantos ügyében, mert Kishantosnak soha nem volt bérleti díj elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, nem igaz, hogy fejlesztéseket vállalt, amit nem teljesített” – szerepelnek a súlyos mondatok az indoklásban.


Teknős Miklós / Népszabadság


Minderre akkor került sor, amikor a mintagazdaságot állami segédlettel úgy lehetetlenítették el, hogy bérelt földjeit más gazdáknak adták. Akik természetesen azonnal műtrágyázni kezdtek. Az egykor Ángyán József professzor által mentorált gazdaság föld nélkül maradt, 407 hektár Biosuisse minősítésű növényállományát barbár módon elpusztították,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Brutális hazugságok után eljött az igazság ideje - Kishantos-ügy

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 13.
Cikk forrása

Jogerősen is pert nyert a kishantosi gazdaság az agártárcával szemben. A bíróság másodfokú ítélete szerint a minisztérium megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft. jó hírnevét.

A cég erről szóló közleménye szerint az ítélet kimondja, hogy az állami földekért felelős államtitkár Bitay Márton félrevezette a közvéleményt Kishantos ügyében, mert Kishantosnak soha nem volt bérletidíj-elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, és nem igaz, hogy fejlesztéseket vállalt, amit nem teljesített.


Korábban az első fokú ítélet is azt mondta ki, hogy a minisztérium megsértette a kft. jó hírnevét. A cég ügyvezetője Ács Sándorné szerint az eddigi, brutális hazugságok után, mostantól igazat kellene mondani az ügyükben.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Elégtétel jár a kishantosi gazdaságnak

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 13.
Cikk forrása

Jogerős ítélet szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft jóhírnévhez fűződő jogát.

Félrevezetett az államtitkár


A Kishantosi Nonprofit Kft közleményéből kiderül: a keddi másodfokú ítélet kimondja, hogy Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár félrevezette a magyar közvéleményt Kishantos ügyében. Az indoklás szerint Kishantosnak soha nem volt bérletidíj-elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, és olyan fejlesztéseket sem vállalt, amit nem teljesített. A közlemény szerint a bíróság elégtétel adására kötelezte a minisztériumot.


Bedőlt a biogazdálkodás


Első fokon tavaly májusban ugyanezt a döntést hozta a Fővárosi Törvényszék. Ugyanaznap mondta ki a Székesfehérvári Járásbíróság, hogy a biogazdaság nem birtokolhatja többé a kishantosi termőföldeket, a terület az új bérlőké. A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság Biosuisse minősítésű növényállományának elpusztítása 117 milliós kárt okozott - derül ki a gazdaság szerdai közleményükből.


Hatalmas felzúdulást váltott ki, hogy a kishantosiak hiába pályáztak az általuk 15 éve használt és speciálisan kezelt állami földekre, azokat mások nyerték el, így nem tudták folytatni a biogazdálkodást. A két



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Hazudtak Kishantosról

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 13.
Cikk forrása

Jó hírneve megsértése miatt még el is marasztalták a Vidékfejlesztési Minisztériumot (a jelenlegi kormánystruktúrában Földművelésügyi Minisztérium).

Félrevezette a magyar közvéleményt Kishantos ügyében Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, mert Kishantosnak soha nem volt bérletidíj-elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, nem igaz, hogy fejlesztéseket vállalt, amit nem teljesített – állítja a Kishantosi Nonprofit Kft. vezetője egy tegnapi bírósági ítélet alapján.


kishantos


„Az igazság utat tört magának” – fogalmaz a másodfokú ítélet kihirdetését követően kiadott közleményében a Kishantosi Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ács Sándorné tegnap nyilvánosságra hozta, hogy jó hírneve megsértése miatt elmarasztalták a Vidékfejlesztési Minisztériumot (a jelenlegi kormánystruktúrában Földművelésügyi Minisztérium). Ács Sándorné szerint a fenti hazugságokkal igyekezett a kormány a közvélemény előtt védeni a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság tönkretételét, 407 hektár Biosuisse minősítésű növényállományának barbár elpusztítását, 117



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Meghívó

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 12.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



© 2013 Kié legyen a föld?