Ángyán József III. jelentése az állami földbérleti pályázatok helyzetéről, tapasztalatairól és a teendőkről.


"A szavatok legyen: igen, igen, nem, nem. Ami pedig ezen felül van, a gonosztól való" (Mt. 5.37.)
"Ám az igaz kitart az ő útján, és a tiszta kezű ember még erősebbé lesz." (Jób 17.8.)
 

Kedves Barátaim!  

Hosszas munkával és sokak önzetlen segítségével - melyért ezúton is hálás köszönetet mondok - elkészültem az állami földbérleti pályázatok három megyére kiterjedő feldolgozásával.

  Mint emlékezetes, az első elemzéseket az április 10-ei időkeresztmetszetben Fejér megyéről és a Borsodi Mezőségről készítettem, teljes körűen feldolgozva az NFA honlapján addig közzétett valamennyi adatot.

  Ezeket két tanulmány formájában május közepén majd június elején - a Kormány és a kormánypárti képviselők körében eredménytelenül és hiába körözvén ? a ?Kié legyen a föld?? honlapon tettem közzé. Ezen elemzéseket, ?jelentéseket? igen élénk társadalmi, politikai és sajtóvita kísérte.

A kormányzat - az elemzések tényeinek ellenére, azok cáfolata nélkül - váltig azt állítja, hogy a helyben lakó, gazdálkodó családokat, a kis, közepes egyéni gazdaságokat részesíti előnyben, a kritikákkal kapcsolatban pedig visszautasító, magabiztos nyilatkozatokat tesz.

Éppen ezért ezt az elemző munkát folytatva a július 15-ei időkeresztmetszetre teljes körűen feldolgoztam illetve aktualizáltam három ? Fejér, Borsod és Baranya - megye adatait, amelyek a nyár közepéig országosan bérbe adott mintegy 18.300 ha összterületből több mint 55 %-ot, közel 10.300 ha-t tesznek ki.

Jelen összeállításban a három megyében július közepéig bérbe adott valamennyi állami terület aktualizált hivatalos adatainak feldolgozásának, megyénkénti valamint közös elemzésének eredményeit, az azokból levonható, általánosítható tanulságokat adom közre.

A továbbiakban e három megye adatainak folyamatos aktualizálása mellett sorra veszem a megyéket. Feltett szándékom, hogy az állami földek bérbeadási folyamatában kibontakozó képet teljes körűen a nyilvánosság elé tárom, az elemzéseim eredményeit negyedévente közzéteszem, és a meghirdetett birtokpolitikai elvekkel szembesítem.

A teljes kép megrajzolásához szükséges ? eddig is tömegével kapott ? helyi információkat hálásan megköszönöm. Ebben továbbra is kérem a helyi közösségek, családok, gazdák, mindazok segítségét, akik tudnak és akarnak is tenni egy érték alapú új világ létrejöttéért.

"A világ fölött őrködő Rendben", az igazság, a nyilvánosság valamint a tisztességes, jó szándékú emberek összefogásának erejében változatlanul bízva őszinte tisztelettel és baráti szeretettel: Ángyán József (drangyanj@gmail.com)Jelentés letöltése, megtekintése

© 2013 Kié legyen a föld?