Bíróság: Kishantos az államé

Meglehetősen harcias címmel adott ki közleményt a minap az agrártárca, mely szerint „Kishantosnak semmi keresnivalója a földeken”. Azt követően született ez az állásfoglalás, hogy az államnak kedvező döntés született a hónapok óta tartó parázs termőföld-használati vitában.


A Greenpeace-akciók, a helyi tiltakozás sem hatotta meg a hatóságokat


Szerdán a Fejér Megyei Járási Bíróság az állam számára kedvező ítéletet hozott Kishantos ügyében. A Vidékfejlesztési Minisztérium által közzé adott indokolás szerint a magát vidékfejlesztő központnak nevező kft.-nek nincs joga a helyi állami területek használatára. A nemzeti tulajdonú birtok művelési jogát haszonbérleti pályázaton nyolc gazda nyerte el, ám a vidékfejlesztési központ megakadályozta őket a földhasználatban. A VM szerint „Úgy tűnik, egyes körök politikai kampánycélokra használták és feldicsérték e normaszegő magatartást.” A részletekről, a Bíróság döntéséről ma Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár sajtótájékoztatón számol be.


A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságában 452 hektáron foglalkoznak szántóföldi növénytermesztéssel, vegyszerek és műtrágyák nélkül. Számottevő oktatási, képzési feladatot látott el a mintagazdaság 21 évig, miszerint több ezer gazdálkodónak adták át tapasztalataikat. A német és magyar pénzekből alapot hoztak létre a gazdálkodásuk segaítésére, Dániába pedig számos tanulócsoporttal vettek részt közös képzéseken. Európai hírnévre és elismerésre is szerint tettek az évek alatt. Nos, ennek lett vége tavaly, mikor is feldarabolva, nyolc gazdának, gazdaságnak adták át a központ által művelt területeket. Több feljelentés, per indult el, melyek lezártáig nem akarták átadni a területeket, mondván a két évtized alatt kialakult biogazdálkodás alapját a termőföld jelenti. Ha azt valaki hagyományos módon, vegyszerekkel kezeli, azok több évig alkalmatlanná válnak biogazdálkodásra. Tettlegességre is sor került az új bérlők és a régiek között: előbbiek a kalászolás előtt álló gabonát akarták kiszántani, utóbbiak vélt jussukat védték. Az állami hatalom is minden eszközt bevetett az új bérlők helyzetbe hozására.











Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 28.
Cikk forrása

2014. május

© 2013 Kié legyen a föld?