Kishantos megzavart fosztogatói többet raboltak 452 hektár termőföldnél

Ahogy arról reggel beszámoltunk, kedden kalapács alá kerültek Kishantos földjei. A rossz hír az, hogy sajnálatos módon sikerrel jártak ezzel, a jó hír viszont, hogy azért nem ment ez olyan simán, és csendesen. S nemcsak a komoly sajtóérdeklődés, de a Greenpeace is megzavarta a sunnyogást.


Nagyra becsülöm a Greenpeace akcióját, amely még engem is meglepett


- osztotta meg érzéseit lapunkkal Ács Sándorné. Az árverés után értük el telefonon a Kishantosi Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, aki arról tájékoztatott a késő délutáni órákban, hogy az árverésnek helyt adó székesfehérvári, Seregélyesi úti épületnél még mindig jelen van a tűzoltóság.


Ugyanis ezt megelőzően Greenpeace-aktivisták tiltakoztak a kishantosi biogazdaság által korábban bérelt földek Székesfehérváron zajló árverezése ellen.



Az aktivisták felmásztak a Türr István Képző és Kutató Intézet tetejére, ahol az árverések zajlottak, és egy 25 méteres „Földrablás”  feliratot festették rá lemosható festékkel (egyébként vízbázisú, biológiailag lebomló festéket használtak, amely néhány hét elteltével eltűnik, és a környezetbe jutva sem okoz semmilyen kárt), valamint egy „El a kezekkel Kishantostól!” feliratú óriási transzparenset lógattak le az árverés termének ablakába.


Az aktivisták az árverés egyik termébe is bejutottak, ahol a berendezési tárgyakhoz láncolták magukat, ezzel sikerült az árverést is megakadályozni - legalábbis ideig-óráig.


Mint fogalmaztak:


a Greenpeace az erőszakmentes akciójával azt üzente, hogy nem csak a kishantosi földek, de az összes állami föld eladása tisztességtelen. Véleményünk szerint amíg a Kishantossal kapcsolatos perek nem zárultak le, és a bíróság nem hoz végső döntést az egész eddigi eljárás törvényességéről, addig nem lehetne árverésre bocsátani az ökogazdaság földjeit


- érvelt a szervezet.


"Az a fiatal korosztály, amelyik ma itt tiltakozott az árverés ellen, pont az, amelyiket most a földprivatizációval kirabolnak, akiknek a jövőjét elveszik"


- állapította meg szomorúan Ács Sándorné.



Amúgy volt nagy ribillió az árverésen, ugyanis a Greenpeace aktivistái hangosbeszélőkkel is érkeztek, így ellehetetlenítették a licitálást; a fejetlenségre jellemző, hogy volt olyan pillanat, amikor az újságírókra is rázárták az egyik terem ajtaját. Ács Sándorné felelevenítette,


egész kis hadsereg gyűlt össze, rendőrök, tűzoltók, biztonsági őrök lepték el a termeket, folyosókat.


S bár reménységre adott okot a környezetvédelmi szervezet látványos demonstrációja, azonban így is eladták Kishantos összes földjét (jegyezzük fel, most is csak egy-egy jelentkező volt a területekre, de ezt már megszokhattuk).


Ahhoz, hogy visszaállítsuk Kishantos korábbi állapotát - abból az elméleti pontból kiindulva, hogy holnap reggel visszakapja a földjeit az ökogazdaság, legalább három esztendőre lenne szükség, de azzal is csak a bio minősítést nyernék el, az „új bérlők” károkozásainak – műtrágyázást, vegyszeres permetezés – semlegesítését követően. 


Azonban, hogy Kishantos visszanyerje a beszántás előtti állapotát ugyanúgy 22 évre lenne szükség, mint amennyi előtte eltelt vegyszermentes ökogazdálkodásként.







Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 12. 08.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?