Már az új földtörvényben megfogalmazott szigorúbb feltételek híre is elegendő volt arra, hogy tavaly felpezsdüljön a termőföldpiac. Akik ugyanis növelni akarták birtokuk méretét, igyekeztek előre hozni vásárlásaikat annak érdekében, hogy elkerülhessék az idén életbe lépett szigorúbb és bürokratikusabb eljárási rendet. Ennek nyomán az árak is emelkedtek. A növekvő keresletet az eladók is igyekeztek kihasználni, a vevők pedig, úgy tűnik, hajlandók voltak akár felárat is fizetni azért, hogy még 2013-ban tető alá hozzák a megállapodást - mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Szabó István.

Az OTP Bank agrárágazati igazgatóságának vezetője a hitelügyletek alapján arra következtetett, hogy a múlt  év második felében jelentősen nőtt a termőföldek adásvételeinek száma. Becslése szerint a jelzett időszakban az ilyen ügyletek banki finanszírozása 15-20 százalékkal ugrott meg. Miután a termőföld ára nagyban függ az adottságaitól, csak általánosságban mondhatjuk, hogy összességében 10-15 százalékos áremelkedés következhetett be a múlt év során.

Minta
Komoly érdeklődést váltott ki a szlovák, román és lengyel kormány részéről is az új magyar földtörvény, az említett országok ugyanis jó megoldásnak tartják a spekulációt kizáró hazai szabályozást " mondta a Magyar Nemzetnek Bitay Márton. Az állami földprogramért felelős államtitkár szerint az új földtörvény a legjobb megoldás az úgynevezettzsebszerződések " amelyekkel a külföldiek jogszabályokat megkerülő módon kívántak földhöz jutni - semlegesítésére is. 

A kormány célja, hogy ez év végéig az összes szerződés létrejöjjön a Földet a gazdáknak program keretében meghirdetett 250 ezer hektár állami terület bérbe adására - mondta Bitay Márk, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára