Január végén lehet az osztrák-magyar agrárminiszteri találkozó

Előreláthatóan január végén lehet Ausztria és Magyarország agrárminisztereinek találkozója, amelyen Magyarország új földtörvénye, illetve az azzal kapcsolatban megfogalmazott osztrák félelmek kerülnek előtérbe - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.


A napilapnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta: jelenleg háttéregyeztetés zajlik a megbeszélés időpontját és formáját illetően. A tárcavezetők tárgyalását szakapparátus készíti elő, amely tisztázza a felmerült kérdéseket, s csak ezek után lesz a miniszteri találkozó.


A Magyar Nemzet emlékeztetett: Ausztria mezőgazdasági minisztere december 21-én az Ö1 közszolgálati televízióban számolt be arról, hogy levélben kereste meg magyar kollégáját.


A lap úgy tudja: Andrä Rupprechter Fazekas Sándornak írt levelében azt kifogásolta, hogy az új földtörvény május elsejei életbelépésével megszűnnek a termőföldre szerzett haszonélvezeti jogok. Megfogalmazása szerint érthetetlen, miért fosztják meg honfitársait a legálisan megszerzett haszonélvezeti jogoktól, "amelyekért a kedvezményezettek előre fizettek".


Levelében az osztrák fél aggodalmát fejezte ki az új földtörvény által megfogalmazott szigorú rendelkezések, illetve a folyamatban lévő kisajátítási eljárások miatt is.






Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 01. 12.
Cikk forrása

2014. január

© 2013 Kié legyen a föld?