Kettészakadt a Fidesz a nemzeti parkok miatt

Rég nem látott vihart kavart a Fidesz-frakcióban az, hogy a védett földek vagyonkezelői jogait elvennék a nemzeti parkoktól és a Nemzeti Földalapnak adnák át – írta a NOL. A lap információi szerint ha most lenne a döntés erről, a kormánypárti képviselők "szétszavaznának", ezért a törvény végszavazását inkább el is napolták.

Az egyik fideszes így vélekedett:


Politikai hozadéka nincs, potenciális kára viszont annál több.


Az elégedetlenségnek más jelei is vannak: a múlt héten a fenntartható fejlődési bizottság kormánypárti tagjai megszavazták a fideszes Bencsik Jánosnak a módosító javaslatát, amely a nemzeti parkok jogfosztását akadályozná meg. Ám nemcsak párttársuk javaslatát fogadták el, hanem az LMP-s Sallai R. Benedek hasonló módosítóját is. Viszont ugyanezeket a módosítókat a fideszes többségű mezőgazdasági bizottság már leszavazta.


A nemzeti parkok földtől való megfosztását a Bencsik vezette zöldkabinet elutasította, akárcsak a szintén fideszes parlamenti alelnök, Gulyás Gergely is. Sőt, Kövér László parlamenti házelnök és  az irányítása alatt álló Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa indítványozta a tervezet visszavonását is. Eközben V. Németh Zsolt, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára azt mondta, "nincs olyan kormányzati terv vagy szándék, amely a nemzeti parkok ellehetetlenítését célozná".


A kormánypárti ellenzők attól tartanak, ha újabb állami földeket kapnak a párthoz közeli körök, az tovább növeli a Fidesz-ellenes közhangulatot. Ráadásul naponta több száz tiltakozó állampolgári e-mail mutatja, mekkora társadalmi ellenállást vált ki az ügy.


Sallai R. Benedek szerint ha a kormány mégis átveri a javaslatot, akkor egy korábbi precedens alapján az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amely alapján a védett földek átjátszása alkotmányellenes. Ehhez pedig elég lesz a parlamenti képviselők egynegyedének támogatása is.







Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 04. 03.
Cikk forrása

2015. április

© 2013 Kié legyen a föld?