A hortobágyi biotermelést is szétverte a kormány

A hortobágyi biotermelést is szétverte a kormány


A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. visszaadta a nehezen megszerzett biominősítését, mert nem tud biotakarmányt vásárolni. Pedig a hozzá tartozó 8 ezer hektáron maga is megtermelhetné azt. Állandó vezetőváltás és földmutyi.


Visszaadta a közelmúltban nem egyszerű módon megszerzett biominősítését a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. – erősítették meg a Magyar Nemzetnek többen is az állami cégnél –, mert nem tud biotakarmányt vásárolni a kellő mennyiségben. A társaság korábban 16 ezer hektáron végzett természetvédelmi fenntartási feladatokat a Hortobágyi Nemzeti Park területén, néhány éve azonban ez a terület – az állami földek haszonbérbe adása révén – a felére csökkent. Azonban a megmaradt 8 ezer hektár is bőven elegendő lenne annyi állat ellátásához, amennyit a Hortobágyi Nonprofit Kft.-nél tartanak – tudta meg a lap. A vállalat mégsem használja ki a lehetőséget, hogy a háromezer szürke marháját és a szaporulatát saját takarmánnyal etesse.


Mivel a marhák mellett 1100 rackajuhot is tartanak, és – bértartással együtt – csaknem háromszáz lovat, továbbá 250 bivalyt és mangalicát, jogosnak tűnik a kérdés, hogy az állami cégnél miért nem a rendelkezésre álló földről szedik össze a takarmánynak valót. A cégnél megerősítették, hogy azért nem teszik ezt, mert gépük, kaszájuk nincs, a bérkaszáltatást pedig – állami cég lévén – közbeszerzési eljárásnak kell megelőznie. Egy ilyen eljárásnak pedig, ha tavasszal kiírják, jó, ha őszre vége lesz, addigra meg nem nagyon marad már a földön fű, legalábbis lekaszálni való. Ha ez ilyen nehézkes – mondják a lap által megkérdezett szakértők –, nem is kéne feltétlenül bérkaszáltatniuk, vásárolhatnának néhány kaszát, ahogy az egyszeri gazdaember teszi, nekik is csak pár millió forintba kerülne. Traktor van a cégnél, ami elhúzná, így meglenne a biotakarmány.

 

Állandó vezetőváltás


Információiók szerint az utóbbi években állandó vezetőváltással küszködik a hortobágyi cég, így pedig – a biominősítés visszaadásával együtt – egyrészt elbúcsúzhatnak nagy megrendelőjüktől, a HiPP bébiételgyártó cégtől, amely tőlük vásárolta a bioalapanyagot, másrészt körülbelül évi 240 millió forinttól. Biotakarmány termesztésénél – 8 ezer hektárra vetítve – ennyi többlettámogatás jár ugyanis a termelőnek.  Kérdés, hogy összesen mennyi kár éri az állami céget. A Magyar Nemzet szerette volna megtudni a Hortobágyi Nonprofit Kft. hivatalos álláspontját erről, Medgyesi Gergely Árpád ügyvezetőt azonban hiába kereste többször is, üzeneteikre – bár bent volt a cégnél – nem reagált, vissza sem jelzett. Ezért kérdéseit elküldte neki írásban, s reméli, hogy a válaszok hamarosan megérkeznek
Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 04.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?