Kié legyen a föld és hogyan...

Tragédia ami a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft-vel történt.
Felbecsülhetetlen kárt okozó közérdek elleni bűncselekmény!
MÁR 2010. októberében látható volt, hogy ez be fog következni.
6 évig módszeresen dolgoztak ennek a csodának az elpusztításán.
ÉN FIGYELMEZTETTEM A MINISZTERT!
LEVÉL HORTOBÁGY ÜGYÉBEN


2010. október 11-én


Fazekas Sándor miniszter úr részére
Vidékfejlesztési Minisztérium


Tisztelt Miniszter Úr!


Az IFOAM EU Group* magyar tagjaként fordulok Önhöz, mert kötelességemnek érzem, hogy tájékoztassam Önt arról, hogy a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. igazgatója, Gencsi Zoltán a leváltása visszafordíthatatlan károkat okoz, és veszélyezteti a Miniszterek Tanácsának hortobágyi programját, az azt követő - nemzetközi biogazdálkodási konferenciát, melynek az IFOAM EU Group társ szervezője. (Megjegyzés: a miniszterek tanácsának hortobágyi programja elmaradt)


Az IFOAM EU Group 2008-ban Hortobágyon tartotta ülését. A csoportban Európa minden országának biogazda szervezetei képviseltetik magukat. A program előkészítése, és lebonyolítása során munkakapcsolatba kerültem a hortobágyi vezetőkkel, betekintést nyertem az ott folyó munkába, melyről csak a legnagyobb elismerés hangján szólhatok.


Az IFOAM EU Group tagjai megfordultak már sok európai országában, de ilyen csodát még nem láttak. Lenyűgözte őket a Hortobágyi tapasztalat, melyet a mai napig emlegetnek, és az eddigi legjobb helyszínként tartanak nyilván.


Önmagában igen jelentős szakmai eredménynek tekinthető, hogy a Nemzeti Parkban folyó gazdálkodást - biogazdálkodásra állították át, mely ilyen nagy területen - speciális szaktudást igényel.


Felbecsülhetetlen érték, hogy elmúlt évek során visszaadták a pásztor élet becsületét és a természet, a mezőgazdaság, a kultúra,a történelem és a gazdaság olyan egységét teremtették meg, ami a világon is egyedülálló. Tették mindezt gazdaságilag is fenntartható módon. Jelentős eredménynek tartom, hogy a nemzeti parki területekre vonatkozó megkötések betartásával is úgy gazdálkodik a Hortobágyi Génmegőrző Kht., hogy nem szorul állami forrásokra. (Ld. melléklet)


Hortobágynak lelke van - és ebben nagy része van annak a forintban nehezen mérhető emberi kapcsolatrendszernek, mely a hortobágyi vezetőket, munkatársakat, a gulyásokat, csikósokat és juhászokat egy közösségbe kovácsolta. Ezt a kapcsolatrendszert rombolja le örökre és visszafordíthatatlanul Gencsi Zoltán elmozdítása.


"Írva van: Megverem a pásztort, és szétszélednek a nyáj juhai." (Mt. 26.31.)

...
Gazdaságilag is rendkívül veszélyes a döntés, mert egy ekkora, és ilyen speciális területen gazdálkodó biogazdaság működtetése nagy szakmai tudást, és tapasztalatot igényel. A biotermékek értékesítésében a bizalmi tőke nélkülözhetetlen, ezért az eddigi vezetők által kiépített piaci kapcsolatok szintén nagy értéket jelentenek.


Végül, de nem utolsó sorban méltatlan és megmagyarázhatatlan az a mód, ahogy Gencsi Zoltánt leváltották. 6 tagú "kommandót" küldeni egy ilyen kis közösségbe a vezetőjük leváltására - az ötvenes éveket idézi és szétrombolja ezt a jól működő kis közösséget.

Ez méltatlan egy keresztény alapokon álló, nemzeti együttműködést hirdető kormányhoz.


Nem tudom, hogy ki, és miért hozta ezt a döntést, de arra kérem Önt, hogy vizsgálja felül a történteket, és hallgassa meg Gencsi Zoltánt saját ügyében.


Köszönettel és üdvözlettel


Ács Sándorné


az IFOAM EU Group magyar tagja”


* IFOAM EU Group - ( International Federation of Organic Agriculture Movements )- a biogazdálkodók világszervezetének Európai Uniós Munkacsoportja


(Akkor még azt hittem, hogy egy mérlegelni képes felelős vezetőnek írok...)


Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 02.

© 2013 Kié legyen a föld?