Elindult a licit az állami földekért



Ma reggel elkezdődött az állami földterületek elárverezésének sorozata.


A mai a regisztráció reggel fél 8-kor kezdődött. Az árverések nyilvánosak, s a kiíró, vagyis a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, a fővárosi és megyei kormányhivatalok, illetve a járási (a főváros esetében kerületi) hivatal közreműködésével zajlanak le - írta a Magyar Nemzet.

Kikiáltási ár alatt egyetlen földterület sem találhat új gazdára, az árverési biztosíték a kikiáltási ár tíz százaléka.Győr-Moson-Sopron megyében a Mezort-csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. által bérelt állami földterületeket árverezik el. A legkisebb termőterület kikiáltási ára 12,4 millió, a legnagyobbé 129,3 millió forint.


A Heves megyei földekre pályázók ma hét kisebb-nagyobb területre licitálhatnak. Ezeket egy társaság és két magánszemély bérli jelenleg az államtól. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat földterületet kísérelnek meg elárverezni. Az NFA árverési hirdetményének tanúsága szerint ezek mindegyikét magánszemélyek bérlik.


A budapesti földek árverését Érden tartják. Két árverési csoportban összesen 12 termőföld-terület találhat itt új gazdákra. Ezeket jelenleg egy magánszemély és három társaság műveli - írta a lap.


A korábbi bejelentés szerint a Földet a gazdáknak program keretében összesen több mint 350 ezer hektárnyi állami tulajdonú szántó, rét, legelő kerül kalapács alá - a próbaárveréseket az elmúlt napokban a legtöbb helyen már megtartották. A liciten azok a magánszemélyek vehetnek részt, akik szerepelnek a hazai földművesek névjegyzékében, s lakóhelyük, üzemközpontjuk az adott településen vagy annak húsz kilométeres körzetében van.


A Magyar Idők érdeklődésére több kormányhivatal közölte, már megtartották a próbaárverést.


Az árverés első napján, november 16-án a főváros, Heves, Vas, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye kijelölt állami földterületeit árusítják. A nógrádi licit 17-én, a Pest megyei pedig november 23-án kezdődik.


A vevő csak olyan magánszemély lehet, akit korábban idehaza földművesként regisztráltak, és lakóhelye, illetve üzemközpontja a föld fekvése szerinti településen vagy annak húsz kilométeres körzetében található. A vevőjelölteknek előzetesen minderről be kell szerezniük a tanúsítványt, s igazolniuk kell azt is, hogy gazdaságuk területe a most megvásárolandó földdel együtt sem lesz nagyobb háromszáz hektárnál. A kikiáltási ár - általában - a forgalmi érték tíz százalékkal növelt összege. Ennek tíz százalékát a földárverés előtt be kell fizetniük a jelentkezőknek - derül ki a lapból.







Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?