Lázár: Az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot




Paks „köszöni jól van és megy előre” – jelentette ki Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. A sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus „kéz a kézben járnak”, a TEK pedig jól teszi, ha minden eseményt kiemelten kezel. Végül ismét szó esett az állami földek eladásáról.

Az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot azzal, hogy minden ügyben, ami az asztalán volt, eljárásokat indított – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János azt mondta: bízik abban, hogy akik kudarcot vallottak a bevándorláspolitikában, leszerepeltek a bevándorlás megállításában, azok most nem állnak bosszút és nem a sértődöttség és düh beszél belőlük, de nehéz a tucatnyi vizsgálatot ettől függetleníteni.


Paks „köszöni jól van és megy előre” – jelentette ki, hozzátéve, hogy folyamatosan konzultálnak a bizottsággal és készek a kompromisszumra. Lázár János a gazdaság és a megfizethető lakossági áram szempontjából is létfontosságúnak nevezte az atomerőmű kapacitásnak fenntartását és azt, hogy az tartósan állami kézben maradjon.


Háborús helyzet van


A magyar kormány szerint az illegális bevándorlás és a terrorizmus elválaszthatatlan egymástól, „kéz a kézben járnak” egymással, Európában pedig növekszik a terrorveszély – közölte a tárcavezető. Lázár elmondta: a vasárnapi brüsszeli EU-Törökország-csúcstalálkozón – amelyen részt vesz Orbán Viktor kormányfő is – a magyar kabinet azt az álláspontot képviseli majd, hogy hazánk kész intenzíven közreműködni Európa megvédésében „ebben a háborús helyzetben”.


Az illegális bevándorlás hullámait Európán kívül kell kezelni – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: a kormány ellenzi azt a tervet, amely szerint újabb egymillió embert hívnának be Európába. A miniszter arról is beszélt, intő jelek vannak arra, hogy az illegális bevándorlók nem integrálhatók az EU tagállamaiba.



„A hétvégi akciókban nem történt olyan, ami felróható a szervezetnek”


TEK-erő


A Terrorelhárítási Központ helyesen teszi, ha minden eseményt kiemelten értékel, a hétvégi akciókban pedig nem történt olyan, ami felróható a szervezetnek - közölte Lázár. Szerinte a két hétvégi eset érdemi kockázatot jelenthetett Magyarország biztonsági helyzetére nézve, s ezt a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása is megerősíti.


Ilyen helyzetben a rendőrség és a terrorelhárítás kötelessége, hogy garantálja az ország biztonságát, s nagy hiba lenne, ha szakértők helyett politikusok vagy újságírók mérlegelnék a helyzetet – jelentette ki, hozzátéve: a bizalom megrendítése a biztonsági kockázat alábecsüléséhez vezethet.


Hitelkeret-emelést a földvásárlásokhoz!


Lázár az állami földek megvásárlásához biztosított fejlesztési banki hitelkeret megemelésére kéri Matolcsy György jegybankelnököt. Kifejtette: azt kezdeményezi, hogy a 150 milliárd forintos hitelkeretet duplázzák meg. Indoklásul elmondta, hogy eddig már 125 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek azok a gazdák, akik állami földet akarnak venni. Tudatta, hogy eddig mintegy 18 ezer hektár állami földet értékesítettek.


A miniszter szólt a mezőhegyesi ménesbirtokról is, amellyel kapcsolatban a kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy – mint fogalmazott – az ellenzéki pártok félrevezették és megzsarolták az ott dolgozókat. Hangsúlyozta: a kormány nem akar konfliktust a mezőhegyesi önkormányzattal. A kabinet mind a 400 dolgozó munkaviszonyáról gondoskodni fog az újjáalapított mezőhegyesi mintagazdaságban – intett nyugalomra Lázár János.







Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?