Állami földprivatizáció - intézményesített földrablás (2015-2016.)

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 29.


A sorozat jelen "II. Megyei esettanulmányok" részében az állami földprivatizáció - 2015. október 15-el, a hirdetmények kifüggesztésével indított, és november15. - december 31. között lebonyolított - első, majd - a 2016. februári kifüggesztést követően, március 1-31. között végrehajtott - második hullámának árverési tényadatait elemzi dr. Ángyán József, és tesz ez alapján kísérletet az általános kép felrajzolására.

II. Megyei esettanulmány letöltése


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gőgös Zoltán szerint "fura és gyanús", hogy nem lesz népszavazás az állami földek privatizációjáról

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 28.
Cikk forrása

NVI: nem lesz népszavazás az állami földek privatizációjáról.

Nem lehet népszavazást kiírni az állami földek privatizációjáról, mert nem lesz meg a szükséges 200 ezer hiteles aláírás az MSZP kezdeményezéséhez - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este a kereskedelmi csatorna honlapja szerint.


Az atv.hu-n megjelentek szerint Gáva Krisztián arról számolt be, hogy az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett mintegy 173 ezer érvényes és 42 ezer érvénytelen aláírást találtak. Nagyjából még 10 ezer szignó ellenőrzése van hátra, de ha azok mind érvényesek is lennének, akkor sem jönne össze a törvényben megkövetelt 200 ezres szám.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem lesz népszavazás az állami földek privatizációjáról

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 28.
Cikk forrása

Dr. Gáva Krisztián , a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában jelentette be, hogy nincs meg az állami földek privatizációjával kapcsolatos népszavazáshoz szükséges 200 ezer hiteles aláírás, így nem írható ki referendum a kérdésben.

Az elnökhelyettes arról számolt be, hogy


az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett 173.341 érvényes és 42.859 érvénytelen aláírást találtak,


 ami azt jelenti, hogy a hátralévő mintegy tízezer aláírás akkor sem lenne elég a 200 ezres minimumhoz, ha az összes érvényes lenne.


Gőgös Zoltán, a szocialisták alelnöke erre úgy reagált,


a Fidesz eldöntöte, hogy földügyben nem lesz népszavazás.


Az MSZP szerint igenis megvan a 200 ezer érvényes aláírás, és mindenképpen megóvják az iroda döntését.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az aláírásokat nem titkos utasítások alapján ellenőrzik - Az Nemzeti Választási Iroda közleménye

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 28.
Cikk forrása

Az országos népszavazások támogatására gyűjtött aláírások ellenőrzését nem titkos utasítások, hanem a vonatkozó jogszabályok és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) iránymutatásai alapján végzik - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).


Az NVI közleményében arra reagált, hogy az MSZP ugyancsak közleményben azt írta: Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordultak, hogy az NVI adja ki azt a titkos belső utasítást, amelynek alapján ellenőrzik a földügyben kezdeményezett népszavazást támogató aláírások hitelességét. Közölték: azért fordultak a NAIH-elnökhöz, mert az a dokumentum, amelyet az NVI időközben nyilvánosságra hozott, nem egyezik azzal a belső utasítással, amelyet szakértőik az ellenőrzések helyszínén láttak.

   

Az NVI közleményében hangsúlyozta: mind



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Több mint 20 ezer aláírást érvénytelenített az NVI adategyezési hiba miatt

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 28.
Cikk forrása

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleményben tudatja, hogy befejezte a Gőgös Zoltán által benyújtott aláírások első körös ellenőrzését. Az ívek gépi megszámolása, majd kézi ellenőrzése alapján az aláírásgyűjtő ívek végleges száma 27 986. Ebből érvényes aláírásgyűjtő ívek száma 27 198 (97,2%), érvénytelen ívek száma 791 (2,8%).


Több mint 20 ezer aláírást érvénytelenített az NVI adategyezési hiba miatt

Mint írják a legtöbb ív azért lett érvénytelen, mert az aláírást gyűjtő polgár valamelyik adata hiányzott (232), vagy



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Több mint húszezer aláírást érvénytelenített az NVI adategyezési hiba miatt

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 28.
Cikk forrása

Ács Sándorné; Nyakó István; Torzsa Sándor; Tóbiás József; Molnár GyulaBalról jobbra: Ács Sándorné, Molnár Gyula, Tóbiás József, Nyakó István és Torzsa Sándor. Az ívek leadásakor még bizakodtak. Fotó: MTI, Bruzák Noémi


A Nemzeti Választási Iroda befejezte a szocialisták által benyújtott aláírások első körös ellenőrzését. Húszezer hiányzott az üdvösséghez, éppen annyi, amennyit az iroda adategyezési hiba miatt érvénytelenített.


Az már szerda este egyértelművé vált, hogy nem lesz népszavazás az állami földek privatizációjáról, de a végeredményre még várni kellett, egészen mostanáig, a Nemzeti Választási Iroda ugyanis csütörtökön befejezte az aláírások ellenőrzését.


Az ívek gépi megszámolása, majd kézi ellenőrzése alapján az aláírásgyűjtő ívek végleges száma 27986. Ebből az érvényes aláírásgyűjtő ívek száma 27198 (97,2 százalék), az érvénytelen ívek száma 791 (2,8 százalék) – közölte az NVI. A legtöbb ív azért lett érvénytelen, mert az aláírást gyűjtő polgár valamelyik adata hiányzott (232 esetben), vagy az



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az MSZP mindent megtesz, hogy ne csalhassák el negyedmillió ember akaratát

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 28.
Cikk forrása

Az MSZP mindent megtesz azért, hogy a Fidesz irányítása alatt álló Nemzeti Választási Iroda ne csalhassa el csaknem negyedmillió ember akaratát, és megtartható legyen a földrablások ellen kezdeményezett Fidesz-ellenes népszavazás – tudatta még csütörtökön közleményében Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese. Szerinte az iroda utasításra minősít annyi aláírást érvénytelennek, „amennyit csak kell”.


Tény: az ellenőrzés során csak valamivel több mint 180 ezer érvényes aláírást találtak, miközben 45 ezer érvénytelennek bizonyult. Nagyjából hétezer aláírást pedig nem is vizsgáltak, mert a csaknem 28 ezerből 791 ívet eleve hibásnak vagy hiányosnak találtak. A szocialisták álláspontja szerint így a választási iroda megmagyarázhatatlanul sok aláírást utasított el, hiszen azok 22 százalékát, tehát minden ötödiket érvénytelennek minősített.


Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság


Ez nem számít azonban rendkívülinek – emlékeztetett választási szakértő, volt szocialista képviselő Wiener György. Az alkotmányjogász a Magyarország politikai évkönyvében



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gőgös Zoltán aláírásgyűjtő íveinek csaknem harmadát már megvizsgálták

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 27.
Cikk forrása

A Gőgös Zoltán által az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások több mint harminc százalékát feldolgozta már a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – közölte Pálffy Ilona, az NVI vezetője a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén. Az ajánlások ellenőrzését a kezdeményező két megbízottja is figyelemmel kíséri.


Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be a népszavazási kérdést, amely így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról...”.


gőgös zoltán


Gőgös Zoltán június 28-án adta le az összegyűjtött íveket, az NVI pedig július 4-án kezdte meg az ívek ellenőrzését. Ennek során az íveken lévő személyes adatokat összevetik a központi névjegyzékben szereplőkkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.


Az MSZP-s politikus az ívek leadásakor azt mondta, hogy 28 250 ívet ad le, de az NVI által elvégzett számlálás



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Visszautasítja az MSZP állításait az NVI

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 27.
Cikk forrása

A Nemzeti Választási Iroda közölte, az országos népszavazások támogatására gyűjtött aláírások ellenőrzését (a Gőgös Zoltán által benyújtott aláírások és a Kész Zoltán által benyújtott aláírások esetében egyaránt) nem titkos utasítások, hanem a vonatkozó jogszabályok és az Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai (5/2014. és 3/2015. NVB iránymutatás) alapján végzi.

Az ezek alapján szerkesztett, az ellenőrzést végző kollégák munkáját segítő munkaanyagot az NVI tegnap nyilvánosságra hozta. Az NVI ezért visszautasítja Gőgös Zoltán állításait.


A Nemzeti Választási Iroda a szervezőnek, illetve az általa megbízott személyeknek folyamatosan biztosítja a részvételt az aláírások ellenőrzésekor. A Gőgös Zoltán által megbízott személyek több alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel, és az NVI reméli, hogy a jövőben is jelen lesznek az aláírások ellenőrzésénél - írták


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem lesz népszavazás az állami földek privatizációjáról, mert a Nemzeti Választási Iroda szerint nem adott le elég érvényes aláírást az MSZP

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 27.
Cikk forrása

Dr. Gáva Krisztián , a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, nincs meg az állami földek privatizációjával kapcsolatos népszavazáshoz szükséges 200 ezer hiteles aláírás, így nem lehet majd referendumot kiírni a kérdésben.


Mint mondta, „az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett 173 341 érvényes és 42 859 érvénytelen aláírást találtak”, így hiába vna még hátra 10 ezer, ha azok mind érvényesek, akkor sem lesz meg a szükséges 200 ezer.


Arról is beszélt, hogy már kedden minden kért dokumentumot nyilvánosságra hoztak az aláírások ellenőrzésével kapcsolatban. Szerinte az ellenőrök kezében is ezek az útmutatások vannak, és a dokumentum egyértelműen részletezi, mikor érvényes vagy érvénytelen egy aláírás. A dokumentumok – amiknek a tartalmát szerinte csak az érti igazán, aki tudja, hogyan működik az ellenőrző szoftver – sosem voltak titkosak, de mivel belső szabályzatról van szó, ezért nem adták oda a szocialistáknak. De mivel a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nyilvánosak a népszavazási aláírások ellenőrzési szempontjai - Augusztus 27-ig kell befejeznie az NVI-nek az ellenőrzést

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 27.
Cikk forrása

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzési szempontjait.


A választási iroda közleményében felidézték, hogy Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes június 28-án adta át az NVI-nek az országos népszavazási kezdeményezése aláírásgyűjtő íveit, amelyeken a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról..."


    

A közleményhez fűzött két csatolmányban ábrákkal és szövegesen is részletezték az aláírásgyűjtő ívek, illetve az aláírások ellenőrzésének menetét, valamint az ellenőrzés szempontjait.

   

Kiemelték, hogy a választási irodának a támogató aláírások tételes ellenőrzésére az ívek benyújtásától számítva hatvan nap áll rendelkezésére, vagyis azt legkésőbb augusztus 27-ig kell befejezni. Ugyanakkor az NVI



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem lesz népszavazás az állami földek privatizációjáról

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 27.
Cikk forrása

Nem lehet népszavazást kiírni az állami földek privatizációjáról, mert nem lesz meg a szükséges 200 ezer hiteles aláírás az MSZP kezdeményezéséhez – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.


Az atv.hu-n megjelentek szerint Gáva Krisztián arról számolt be, hogy az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett mintegy 173 ezer érvényes és 42 ezer érvénytelen aláírást találtak. Nagyjából még 10 ezer szignó ellenőrzése van hátra, de ha azok mind érvényesek is lennének, akkor sem jönne össze a törvényben megkövetelt 200 ezres szám.z elnökhelyettes elmondta: a héten már teljes lesz a feldolgozottság, és az érvénytelen aláírásokat újra ellenőrzik.


Gáva Krisztián arról is beszélt, hogy már kedden minden kért dokumentumot nyilvánosságra hoztak az aláírások ellenőrzésével kapcsolatban. Elmondta, hogy az ellenőrök kezében is ezek az útmutatások vannak, amelyek egyértelműen részletezik, mikor érvényes vagy érvénytelen egy szignó.


Az elnökhelyettes kijelentette: a dokumentumok sosem voltak titkosak, de egy belső szabályzatról van szó,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Elkaszálják a földről szóló népszavazást, de Gőgös még harcol

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 26.
Cikk forrása

A pillanatnyi állás szerint nem lesz kétszázezer érvényes aláírás, amelyre az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló referendum kötelező kiírásához szükség lenne. A szocialista Gőgös Zoltán viszont tudni szeretné, milyen megfontolások alapján dobtak ki eddig több mint harmincezer aláírást.

Most már csaknem bizonyos, hogy nem jöhet össze a kétszázezer érvényes aláírás az MSZP-s Gőgös Zoltán népszavazási kezdeményezéséhez. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról..." – erről szeretne referendumot a szocialista politikus.


A Nemzeti Választási Irodától (NVI) még hétfő délután kapott adatok szerint a benyújtott csaknem 28 ezer ív majdnem 77 százalékának ellenőrzésével végeztek, és valamivel több mint 142 ezer érvényes aláírást találtak. Ugyanakkor mintegy 32 ezer érvénytelen aláírás is van: számos esetben nem lehetett egyértelműen azonosítani a választópolgárt, illetve sok a kettős ajánlás.


Az ívek közül 6500 feldolgozása még folyamatban van, és ha mindegyiket hiánytalanul kitöltötték, azokon – miután ívenként kilenc rubrika van –



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az MSZP az NVI aláírás-ellenőrzési utasítására kíváncsi

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 26.
Cikk forrása

Gőgös Zoltán felvetette, hogy az NVI megpróbálja úgy alakítani a helyzetet, hogy a 200 ezres limit alatt maradjanak.


Az MSZP azt szeretné megtudni, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) milyen belső utasítás alapján ellenőrzi a népszavazási aláírások hitelességét. Az ellenzéki párt az adatvédelmi biztoshoz fordult annak érdekében, hogy megszerezze a dokumentumot.Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a termőföldek értékesítésével összefüggésben benyújtott kezdeményezésük elbírálását felügyelő munkatársaik azt tapasztalták, hogy az NVI nem mondja el, mi alapján minősít nem megfelelőnek egy-egy szignót. Hozzátette: a törvény részletesen rögzíti ennek menetét, de azt vitatják, mi alapján dől el, hogy egyértelműen beazonosítható valaki.


Mint mondta, vannak többes nevek és a személyi számoknál is előfordulhat, hogy valaki vét.


Az MSZP-s politikus azt ugyanakkor szóvá tette, hogy a 30, illetve 50 százalékos feldolgozottságnál kapott statisztikák szerint lényegesen több a hibás aláírás, mint Kész Zoltán független parlamenti képviselő korábbi kezdeményezésénél, noha szerinte a gyűjtésben ugyanaz a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nyilvánosságra hozta az NVI a népszavazási aláírások ellenőrzésének szempontjait

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 26.
Cikk forrása

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzési szempontjait.


A választási irodának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felidézték, hogy Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes június 28-án adta át az NVI-nek az országos népszavazási kezdeményezése aláírásgyűjtő íveit, amelyeken a következő kérdés szerepelt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról...”


nvi


A közleményhez fűzött két csatolmányban ábrákkal és szövegesen is részletezték az aláírásgyűjtő ívek, illetve az aláírások ellenőrzésének menetét, valamint az ellenőrzés szempontjait.


Kiemelték, hogy a választási irodának a támogató aláírások tételes ellenőrzésére az ívek benyújtásától számítva hatvan nap áll rendelkezésére, vagyis azt legkésőbb augusztus 27-ig kell befejezni.


Ugyanakkor az NVI várhatóan már a héten lezárja az aláírások ellenőrzésének első körét, s ennek eredményéről tájékoztatja majd a szervezőt és a közvéleményt – írták. Ezt követően a választási iroda azt vizsgálja meg, hogy az ívek, valamint az aláírások



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



„Jól megszedik magukat a Fidesz politikusai”

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 19.
Cikk forrása

Valakinek a trafikmutyiból lesz százmilliós vagyona, vagy épp szőlőből, dinnyéből gazdagodik meg; a polgármesterek aszfalt utat és családi házakat húznak fel közpénzből, de a közbeszerzések visszaosztott pénzeiből is jelentős vagyont harácsolhatnak össze. Most kiderült, jó néhány kormánypárti honatya zsíros földeket kapott az államtól pályázat nélkül – írja közleményében az MSZP.

Mint arról a Blikk beszámolt, országgyűlési képviselők is kaptak pályázat nélkül állami birtokokat. Köztük van Czerván György agrárállamtitkár, akinek a cége, az Aranyszarvas Zrt. Tápiószentmártonban jutott egy állami birtokhoz. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ugyanis meghirdette a termőföldet, így azt a jövőben egy magánszemély művelheti – válaszolt az államtitkár nevében a vidékfejlesztési tárca. Hangsúlyozták, hogy Czerván három és fél éve nem dolgozik a cégnél, ám vagyonnyilatkozata szerint 24,88 százalékos tulajdoni hányada van benne. A több mint 1100 hektáron gazdálkodó Aranyszarvas Zrt. közel 130 milliós uniós támogatást zsebelhetett be.


A legtöbb birtokot Farkas Sándor cége, a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem biztos, de lehet

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 18.
Cikk forrása

Az állami földek értékesítésével kapcsolatos népszavazás érvényes aláírásainak száma talán eléri a 200 ezres határt, „de nem biztos".A Gőgös Zoltán által az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások csaknem kétharmadát feldolgozta már a Nemzeti Választási Iroda (NVI), az eddigi ellenőrzés alapján úgy tűnik, az érvényes aláírások száma talán eléri a 200 ezres határt, “de nem biztos” – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén.

Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be a népszavazási kérdést, amely így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról...”. A politikus június 28-án adta le az összegyűjtött íveket, az NVI pedig július 4-én kezdte meg az ívek ellenőrzését.


Hétfőig az összes leadott aláírásgyűjtő ív 67,2 százalékát dolgozták fel.


Az ellenőrzés során eddig 126 380 érvényes aláírást találtak, vagyis az ellenőrzött aláírások 82,4 százaléka volt érvényes. Érvénytelen volt 26 958 aláírás, ebből



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Talán lesz elegendő aláírás a földeladásról szóló népszavazáshoz

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 18.
Cikk forrása




A szükséges 200 ezer körüli érvényes aláírást gyűjthettek össze Gőgös Zoltánék az állami földek eladásával kapcsolatos népszavazási kezdeményezésükhöz a Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint. Pálffy Ilona elmondta: az eddig feldolgozott aláírások alapján talán meglesz az elegendő szignó, de lehet, hogy nem.

A Gőgös Zoltán által az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások csaknem kétharmadát feldolgozta már a Nemzeti Választási Iroda (NVI), az eddigi ellenőrzés alapján úgy tűnik, az érvényes aláírások száma talán eléri a 200 ezres határt, „de nem biztos” – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság (NVB)



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem biztos, hogy meglesz a 200 ezer aláírás

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 07. 18.
Cikk forrása

A Gőgös Zoltán által az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások csaknem kétharmadát feldolgozta már a Nemzeti Választási Iroda (NVI), az eddigi ellenőrzés alapján úgy tűnik, az érvényes aláírások száma talán eléri a 200 ezres határt, „de nem biztos” – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén.

Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be a népszavazási kérdést, amely így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról...”. A politikus június 28-án adta le az összegyűjtött íveket, az NVI pedig július 4-én kezdte meg az ívek ellenőrzését.


Pálffy Ilona elmondta: a kezdeményezés szervezője 27 973 ívet adott le. Hétfőig az összes leadott aláírásgyűjtő ív 67,2 százalékát dolgozták fel


13 ezer elveszett, mert


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



2016. július

© 2013 Kié legyen a föld?