Mit mond a miniszter...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 30.


Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ECHO TV-nek adott nyilatkozatában az alábbiakat mondta a földtörvényről:


„..a magyar gazdák és nemzeti kincsünk, a magyar föld is valós védelmet kap… a magyar földműves, a helyben lakó földműves vásárolhat földet.”


Ezzel szemben a törvény meghatározása szerint a   földműves aki  Magyarországon  földet vehet –„ … belföldi  természetes  személy, illetve tagállami állampolgár lehet.


És ki a tagállami állampolgár"


 „tagállami  állampolgár: az Európai Unió tagállamának állampolgára,     az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgára, valamint a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Összeül a házbizottság a földtörvény miatt

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 29.
Cikk forrása

Az Országgyűlés elnöke keddre hívta össze az ülést, amelyen a rendkívüli parlamenti ülésnapról dönthetnek - ezt Szél Bernadett, az LMP képviselője jelentette be Facebook-oldalán.

"Kövér László – másfél hét gondolkodást követően – összehívta a házbizottságot a földtörvény-módosítónk ügyében. Hozzáteszem ... két nappal a hatályba lépést megelőző időpontra. Kettőkor kezdünk – ha már a 78 aláírást nem sikerült összeadniuk, ld. korábban, itt a pártok közvetlenül fognak szavazni a módosítóról, ami jelenősen enyhítené a május 1-én hatályba lépő földtörvény okozta károkat" – összegezte a közösségi oldalon Szél Bernadett.


Az LMP három hete jelentette be, hogy Ángyán József volt agrárügyi államtitkárral közösen rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik a magyar termőföld védelmében. Az időzítés azért fontos, mert május 1-én lép életbe az új földtörvény, amely az ellenzéki párt szerint nem nyújt kellő garanciákat az ipari mezőgazdaság túlsúlyának mérséklésére, miközben lehetetlenné



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos: ez olyan barbárság, amit még nem látott a világ - interjú

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 29.
Cikk forrása

Nem tehettek mást, akkor is vetni kellett, ha nem voltak biztosak abban, hogy megnyerik a földeket. Ha minden szempontot figyelembe vettek volna, nem is nyerhetett volna más, csak Kishantos - állítja Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyvezetője.

Privátbankár: A hétvégén készült ez az interjú. Az egyik legutolsó fejlemény Kishantos ügyében, hogy a Székesfehérvári Járásbíróság kimondta, az új bérlőknek tudniuk kellett arról, hogy önök nem adták vissza a földet.

Ács Sándorné - forrás: tesz.info Ács Sándorné - forrás: tesz.info


Ács Sándorné: Igen. Ezen a tárgyaláson csak a november 4-i átadás-átvétellel bekövetkezett helyzetet vizsgálta a bírónő és egyértelműen megállapította, hogy az új bérlők pontosan tudták, hogy Kishantos nem adta át a területeket.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földtörvény: halasszák el

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 29.
Cikk forrása

A Jobbik arra használta volna fel a földtörvény ügyében kezdeményezett parlamenti ülésnapot, hogy a jogszabály hatályba lépésének elhalasztására tegyen javaslatot – mondta Balczó Zoltán, az Országgyűlés jobbikos alelnöke a házbizottság keddi rendkívüli ülése után.


foldtorvenyA politikus jelezte, hogy minden elérhető képviselőjük aláírta azt az ívet, amelyen az LMP a rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, s a Jobbik egyértelműen amellett volt, hogy a benyújtott törvényjavaslatot tárgyalják meg.


Nem azért, mert azt tartják az igazi megoldásnak – tette hozzá -, hanem arra használták volna fel az ülést, hogy a földtörvény hatályba lépésének elhalasztására adjanak be módosító indítványt. Ez gyakorlatilag azt jelentette volna, hogy fennmarad a külföldiek földvásárlási moratóriuma – mutatott rá.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az új parlamentben is vitatná az LMP a földtörvényt

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 29.
Cikk forrása

Újabb vita a földtörvény kapcsán. Az LMP a jövő héten megalakuló parlamentnek ismét beadja javaslatát, a Jobbik pedig a földtörvény hatályba lépésének elhalasztását kéri. A Fidesz szerint nem indokolt a földtörvény módosítása.

Április közepén jelentette be az LMP, hogy a független Ángyán Józseffel közösen kétnapos rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a magyar termőföld védelmének érdekében. A kezdeményezést - amelynek teljesüléséhez a képviselők egyötödének támogatása szükséges - támogatásáról biztosította az Együtt-PM, a Jobbik és az MSZP is.

A Fidesz szerint a jogi feltétel sem adott ahhoz, hogy az LMP kezdeményezésére összehívják az Országgyűlést a földtörvény módosítása miatt, a jogszabály megváltoztatása pedig nem indokolt. Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese a házbizottság keddi rendkívüli ülését követően kijelentette: a földtörvényt nagyon fontos nemzeti ügynek tartják, és az előző ciklusban olyan jogszabályt fogadtak el, amely a magyar termőföldet az Európai Unió szabályaival összhangban


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Fidesz szerint minden rendben van a földtörvénnyel

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 29.
Cikk forrása

A Fidesz szerint a jogi feltétel sem adott ahhoz, hogy az LMP kezdeményezésére összehívják az Országgyűlést a földtörvény módosítása miatt, a jogszabály megváltoztatása pedig nem indokolt.

Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese a házbizottság keddi rendkívüli ülését követően kijelentette: a földtörvényt nagyon fontos nemzeti ügynek tartják, és az előző ciklusban olyan jogszabályt fogadtak el, amely a magyar termőföldet az Európai Unió szabályaival összhangban magyar kézben tartja, nem teszi lehetővé a spekulációs célzatú külföldi földtulajdonszerzést. Ilyen értelemben a földtörvény módosítása nem indokolt - szögezte le.

A fideszes politikus politikai akciónak minősítette, hogy az LMP kezdeményezte a házbizottság összehívását, mert szavai szerint a jogi feltétele sem állt fenn annak, hogy az Országgyűlést össze lehessen hívni. Jelezte: az LMP frakciója kedden délelőtt nyújtotta be módosító javaslatát a parlamentnek, és miután


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gulyás Gergely azt mondja

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 29.


Gulyás Gergely azt mondja, hogy nem kell módosítani a földtörvényt, és gunyoros nyilatkozatban igyekszik lejáratni a módosítás kezdeményezőit. De kétségbe vonhatja-e Gulyás Gergely bármelyik országgyűlési párt, vagy képviselő jogát ahhoz, hogy törvénymódosítást, rendkívüli ülést kezdeményezzen" Nagy baj lenne, ha így lenne.

Mi is történt a földtörvény ügyében...

Az Élőlánc Magyarországért figyelmeztető felhívást adott közre, és a pártokhoz fordult, hogy még a törvény érvénybe lépése előtt kezdeményezzenek rendkívüli ülést – és fogadjanak el néhány olyan módosítást, mely valóban hatékonyan védené a földet, a helyi közösségek és az ország érdekeit. Ennek a felhívásnak tett eleget az LMP – azzal, hogy április 15-én kezdeményezte a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Kövér László 11 napig hallgatott, majd úgy időzítette a házbizottság összehívását, hogy kicsússzanak a 72 órás határidőből és ellehetetlenüljön a rendkívüli ülés összehívása. Ezek a trükkök mindennapossá váltak a Fidesz-KDNP frakció politizálásában –


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Magyarország végkiárusítása megkezdődik május elsején!

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 28.


Kövér László nem hívta össze a Házbizottság ülését, és még 20 aláírás hiányzik a  Földtörvény módosítása ügyében április 15-én az LMP és Dr. Ángyán József független képviselő által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges 78-ból, annak ellenére, hogy minden ellenzéki párt nyilatkozott annak támogatásáról.

Kövér László házelnök jelen volt, de akadályoztatás miatt Orbán Viktorral együtt nem szavazott 2013. június 21-én a Földtörvény botrányos körülmények között történt elfogadásakor. Nem tudta, vagy nem akarta biztosítani a Parlament rendjének megfelelő szavazást, mégis érvényesnek fogadta el azt, nem tett lépéseket a szavazás törvényes rendnek megfelelő megismétlésére. Így az is kétséges, hogy érvényes-e a május elsején hatályba lépő törvény"

Kövér László, a jobbikos és mszp-s képviselők „összehangolt”  mulasztásainak eredményeként olyan földtörvény lép életbe 2014. május elsején, mely megnyitja a földpiacot a külföldiek előtt, korlátlan és kontrollálhatatlan földhasználatot biztosít a nagybirtokoknak.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kövér összehívta a házbizottságot földtörvény-ügyben

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 28.
Cikk forrása

"Eljött a nagy pillanat! Most kaptam a hírt, hogy Kövér László -- másfél hét gondolkodást követően -- összehívta a házbizottságot a földtörvény-módosítónk ügyében."


- írta a Facebookon hétfő este az LMP-s Szél Bernadett.


Az LMP a független Ángyán Józseffel közösen április közepén kezdeményezte, hogy legyen kétnapos rendkívüli parlamenti ülés a témában.


Szél hétfő esti Facebook-posztja szerint keddre, azaz két nappal a hatályba lépést megelőző időpontra hívta össze a házbizottságot Kövér, és kettőkor kezdenek. A pártok közvetlenül fognak szavazni a módosítóról, ami Szélék szerint jelenősen enyhítené a május 1-én hatályba lépő földtörvény okozta károkat.





AZ ALÁBBI MÓDOSÍTÁSOKRA LENNE SZÜKSÉG:



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Szél: A többi ellenzéki pártnak nem fontos a földügy

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 28.
Cikk forrása

Szél Bernadett azt sérelmezi, hogy a többi ellenzéki pártból csak kevesen írták alá a rendkívüli ülés összehívására vonatkozó LMP-s kezdeményezést.

Az LMP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a május elsején hatályba lépő földtörvény miatt, azonban a kezdeményezésüket a Jobbikból és az MSZP-ből is csak kevesen támogatták, a DK-ból pedig senki.


„Én ezentúl akárhányszor a szocialisták vagy a Jobbik megszólal, hogy így a földügy, úgy a termőföld nekik milyen fontos, el fogom mondani, hogy lett volna egy alkalom, mikor kiállhattak volna érte és nem tették” – összegezte Szél az ATV-ben.


Erre a megnyilvánulására haragudott meg egyébként Gőgös Zoltán annyira, hogy Facebook-bejegyzésében flaszterparasztként utalt az LMP társelnökére.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Május elsején életbe lép az új földtörvény

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 27.
Cikk forrása

Május elsején megszűnik a külföldiek földvásárlási moratóriuma, és életbe lép az új földtörvény, amely a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról rendelkezik.


A törvény célkitűzése, hogy a magyar termőföld ne lehessen spekuláció tárgya, és alapvető módon magyar tulajdonban maradjon. Mindemellett a külföldiek földvásárlási moratóriumának megszűnése azt is jelenti, hogy az uniós polgárok - amennyiben megfelelnek a törvényi előírásoknak - ugyanolyan elbírálás alá esnek mintha belföldiek lennének. Ezért ír elő az életbe lépő új földtörvény a magyar termőföld megszerzésére olyan szabályokat, amelyek szavatolják a törvényalkotó alapvető célkitűzését, a magyar termőföld magyar tulajdonban maradását.

A kormány ezért is kezelte kiemelten, a parlamenti képviselők többségével együtt a törvényalkotási folyamatban a magyar termőföld védelmét. Így a földforgalom alapelveit rögzítő új földtörvény egyértelműsíti, hogy a magyar termőföld a helyben lakó gazdáké, és ezzel egy 1100 éves vita végére került pont.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jó hír Kishantosnak

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 25.
Cikk forrása

A ma megszületett két ítélet elutasította az új nyertesek birtokvédelmi kérelmét
Sajtóközlemény - április 25, 2014



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Székesfehérvári Törvényszék - kishantosi birtokperek

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 25.
Cikk forrása

A Székesfehérvári Járásbíróság három, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ellen kezdeményezett birtokvédelmi perben kezdte meg a tárgyalást 2014. április 25. napján, melyek mindegyikének kizárólag a 2013. novemberi birtokháborítás megtörténte volt a tárgya.

Két ügyben tanúbizonyítást követően ítéletet is hozott a bíróság és elutasította az új haszonbérlők keresetét. Jogi álláspontja szerint ugyanis a becsatolt okiratok igazolták, hogy az új haszonbérlőknek tudomása volt arról, miszerint a korábbi haszonbérlő nonprofit kft. a Magyar Állam részére nem adta vissza a perbeli földterületeket. A bizonyítási eljárás során pedig az is igazolást nyert, hogy a kft. semmi olyan konkrét akadályozó cselekményt nem tanúsított, amely birtokháborításnak lenne minősíthető. Ennek hiányában pedig a 2013. novemberi birtokvédelmi igény sem lehet alapos.


Az elsőfokú ítélet egyik ügyben sem jogerős, írásbeli kézbesítésüket követően nyílik módja a peres feleknek esetleges fellebbezéseik előterjesztésére.

A mai napon tárgyalt harmadik ügyben a megidézett tanú távolmaradása miatt



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantosi tragédia

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 25.
Cikk forrása

Barbár pusztítás Kishantoson. - Munkatársunk napról napra követte a helyszínen a fejleményeket.


Az országútról fordulunk le a földekre. Előző nap végre esett, így a talaj némileg átázott, itt-ott pocsolyákat is kerülgetnünk kell, ám autónk, ha lassan is, de azért elér a földutak kereszteződéséig. Itt már járhatóbb a talaj, jobbra fordulunk, előre, egy hosszú útra.


– Búzatábla – mutatja vezetőm, Bolye Ferenc. – Ennyi maradt belőle.


A harminc-negyven centis gabonán mintha rettenetes szélvihar söpört volna végig: néhol csomókban áll, máshol kiszaggatva, s látszik a védtelen föld. A gazda tehetetlenül járkál a táblában. Néhol megáll, lehajol, kihúz néhány szál lábon maradt növényt, nézegeti a gyökerét, forgatja, közben csóválja a fejét:


– Ilyet tenni! – mondja, mint aki maga sem



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos a Bitay nyilatkozatokról

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 24.


Alighogy beindult a pusztítás a kishantosi földeken, 2014. április 12-én, szombaton 12.03-kor Bitay Márton azt nyilatkozta a Napi Gazdaságnak, hogy


„A Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást.”


Hétfőn maga az NFA cáfolta az államtitkárt – az Indexnek megírták, hogy ők küldték a magán hadsereget Kishantosra.


Talányos a nyilatkozat második része is:a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.”  Vajon honnan tudta Bitay Márton szombat délben Budapesten, hogy kik és mit csinálnak a kishantosi területeken" 

 

Az április 12-i brutális pusztításról tanúk és dokumentumok sokasága bizonyítja például,  hogy a Simon Kft gépei dolgoztak a területen –



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantost nem lehet elhantolni!

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 23.
Cikk forrása

Csaknem 2000 helyre jutott az országban azokból a kishantosi bio-vetőmagokból, amelyeket a Greenpeace Magyarország ma délután a pesti Kossuth téren, a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt osztott szét. A magokért már az első órában több mint 600-an álltak sorba.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által elvetett gabonát a húsvétot megelőző hétvégén elpusztították. De nem veszett el a lehetősége annak, hogy Kishantos teljes szépségében újjászülessék: a bírósági perek még csak most kezdődnek, az országos felháborodás pedig akkora, amelyet figyelembe kell venniük a döntéshozóknak is.


A Greenpeace a mai eseményt azzal a céllal szervezte, hogy Kishantos szellemisége, „magjai” – mint a közösség számára fontos értékek megtestesítői – minél több otthonba eljussanak. Így minden olyan termény, amelyet a földeken tönkretettek, új



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ha ezt elfogadjuk, az megnyomorítja az egész életünket

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 23.
Cikk forrása

Alighanem még soha nem álltak sorba ilyen sokan Budapesten vetőmagért. A kishantosi föld korábbi gazdái és a Greenpeace közös akcióban osztotta szét a beszántott biogazdaság magjait.A harcot viszont nem adják fel, szerintük vissza fogják szerezni a földet. 


Szerda délután sok száz ember gyűlt össze a nemrég felújított Kossuth tér szélén, a Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt. Mind vetőmagért jöttek, de ez egyben tüntetés is volt. Kishantoson 21 éven át működött nemzetközi együttműködés eredményeként egy biogazdaság, tavaly azonban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatán tíz parcellára szabták a 452 hektárt, és pályáztatás után a földeket új gazdáknak osztották ki.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Éltesd tovább Kishantost!

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 22.
Cikk forrása

Éltesd tovább Kishantost!

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ gabonáját a húsvétot megelőző hétvégén elpusztították. Vigyél haza kishantosi biovetőmagot! A még megmaradt magokat április 23-án, 17-től 19 óráig a Kossuth téren, a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt szétosztják azoknak, akiknek fontos az ország természeti kincseinek, és ezek közül a legfontosabbnak, a magyar termőföldnek a védelme.


A Greenpeace Magyarország szeretettel meghívja Önt az  Éltesd tovább Kishantost!  című eseményére, melynek időpontja és helyszíne:


2014. április 23., szerda délután, 17-től 19 óráig Budapest, Kossuth tér, Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt.


A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által elvetett gabonát a húsvétot megelőző hétvégén elpusztították. De nem veszett el a lehetősége annak, hogy Kishantos teljes szépségében újjászülessen. A bírósági perek még csak



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Egyhetes éhségsztrájk Kishantosért

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 22.
Cikk forrása

Sölétormos Jenő egy hétig böjtöl a Parlament előtt a kishantosi gazdaság lerombolásával szembeni tiltakozásként. Nem azért, mert azt gondolja, hogy ezzel bármit is megakadályoz – hiszen a mintagazdaságot már beszántották, a küzdelem elveszett. Mégis, Jenőre Václav Havel, a kommunista diktatúrákkal szembeni ellenállás egyik történelmi jelentőségű szereplője, a három éve elhunyt volt cseh köztársasági elnök büszke lenne. Hogy miért" Mert Jenő tette pontosan az, amit Havel az „igazságban élni” tetteként írt le. Akként, ami kiállás a cselekvő saját erkölcsi integritása mellett, s egyben a nem-demokratikus rezsimekre veszélyes politikai tett is.


Vaclav Havel a kommunista diktatúrákkal szembeni európai ellenállási mozgalmak egyik jelentős szereplője volt, a Charta 77 szóvivője. A 70-es évek végére kialakult poszt-totalitárius rendszereket (ilyen lenne a mai „demokráciánk" is az ő értelmezésében) Havel olyannak tekintette, amelyben



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ami Kishantos kicsiben, az Magyarország nagyban - a Greenpeace ettől tart

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 20.
Cikk forrása




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A hajléktalan juhász 13 éve harcol a földért

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 18.
Cikk forrása

Végleg földönfutóvá válhat az a 79 éves juhász, aki előbérleti jogára hivatkozva 13 éve nem vonul le arról földterületről, melyet az állami vagyonkezelő egyszer már elvett tőle, és ami miatt hosszas pereskedésbe keveredett Csongrád megye legnagyobb oligarchájával. A területet időközben a Nemzeti Földalap egy helyi családi gazdálkodónak adta tovább az állami földbérletpályázatokon. Az eddigi bérlőnek, úgy tűnik, elege lehetett a makacs juhászból, aki az elmaradt földhasználati díj ellentételezéseként 1,8 millió forintot köteles fizetni. A nyája elárverezését a végrehajtó már elindította.


A 79 éves Juhász Árpád 13 éve bizonygatja, hogy jogos bérlője annak a 116 hektáros állami legelőnek, melyen ma még juhai legelnek. Bár 1990-ben 10 évre kötöttek vele szerződést, abban az állt, hogy elő-haszonbérleti jog illeti meg. Ezért nem érti, 2001 májusában hogyan köthetett szerződést a terület akkori kezelője,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Tényleg módosítani kell a földtörvényt

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 18.
Cikk forrása

Brüsszel szerint legitimációs gondokat okozhat, ha a helyi földbizottságok tagjait maguk a földművesek képviselői választják maguk közül. Az agrártárca megoldási javaslata, hogy a helyi települési képviselők válasszák meg őket.

Egy sajtóinformáció szerint a kormány változtatna a május elsején életbe lépő, de már elfogadott mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvényen, hogy a demokratikus elvek erőteljesebben érvényesüljenek a helyi földbizottságok felállításakor, miután az unióból is kifogásolták az erre vonatkozó előírásokat.

Ezzel összefüggésben Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára kijelentette: továbbra is garantált a magyar termőföld védelme, mert az országgyűlés által elfogadott mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvény életbe lép.

A helyettes államtitkár jelezte: a földforgalmi jogszabály minimális módosításáról van szó, amit az tesz szükségessé, hogy a vidékfejlesztési tárca tudomására jutott: Brüsszelben felvetődött, hogy a helyi


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Módosítanák a földtörvényt

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 18.
Cikk forrása

hirdetés
Változtatna a kormány a május elsején életbe lépő, de már elfogadott mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvényen, hogy a demokratikus elvek erőteljesebben érvényesüljenek a helyi földbizottságok felállításakor, miután az unióból is kifogásolták az erre vonatkozó előírásokat – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap pénteki számában azt írta, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium megerősítette értesülésüket.
A tárca kiemelte, a május elsején életbe lépő magyar földjogi szabályozás határozott célja, hogy megvédje a magyar termőföldet a külföldiek és a spekulánsok felvásárlásaitól. A kormány mindent megtesz ennek érdekében, s ezért tovább kívánja erősíteni a gazdák



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Greenpeace levele Orbán Viktorhoz

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 18.


A kishantosi akciót engedélyezők leváltását követelik

Április 12-én reggel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságát megszállták az NFA vitatott földbérleti pályázatának "nyertesei.... Területeit egy biztonsági cég emberei lezárták, és a fejlődő vetéseket - a rendőrség asszisztáló jelenléte mellett, az illetékes államtitkár egyetértő nyilatkozata kíséretében - megsemmisítették.  Ez itt a vége a közjót és az azt szolgáló intézményeket védő állam mítoszának! 

 

Nálunk egyenlőre "csak" a kishantosi biogazdaságot gyilkolták meg a napokban, míg a világban brutálisan megnőtt a környezetvédő-gyilkosságok száma az elmúlt évtized során, melyen az sem segít, hogy a több mint 900 halálos incidens közül mindössze tíz esetben született ítélet - írja a Die Welt.

 

A Greenpeace mélységesen elítéli a húsvét előtti hétvégén Kishantoson történteteket, hiszen jogállamban



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az Élőlánc Magyarországért közleménye

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 18.


Húsvét Kishantoson

A múlt hét szombatján, amint a híradások tudatták a Fidesz kétharmados győzelmét, megindultak a traktorok és tönkretették a kishantosi okológiai mintagazdaság 400 hektárnyi vetését. A magyar rendőrség tétlenül állt és nem avatkozott be, hagyta az erőszakot és a törvénytelenséget érvényesülni.


Virágvasárnap elotti szombaton tortént mindez, és virágvasárnap folytatódott.

 

Közeleg a Húsvét. Nagypéntek napja van.

 

Május elsején készül a magát kereszténynek nevező kormány keresztre feszíteni Magyarországot.


Nincs kétségünk afelől, hogy ha rajtuk – mai Kajafásainkon és Júdásainkon, azaz oligarcháinkon és a markukban tartott politikus-bábokon – múlik, nincs esélye Kishantosnak, nincs esélye a vidéki családoknak és nincs



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kétharmados brutalitás gázolta le a borsót, lent - büntetlenül...

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 18.
Cikk forrása

A hét idézete Ángyán József egyetemi tanár, volt agrárállamtitkár kijelentése: Kishantos sorsa saját jövőnket is előrevetíti, ha a mohó, zsákmányszerző maffiacsaládok hálózata és az azt kiszolgáló állam „kétharmados”, „feudális” brutalitása rajtuk következmények nélkül, büntetlenül átgázolhat. Greenfo, 2014. 04. 12.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. közleménye

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 17.
Cikk forrása

Budapest, 2014. április 17., csütörtök (OTS) - Ilyet még Rákosi sem csinált!", üzente egy sokat megélt idős gazda a kishantosiaknak. "Milyen ország az, ahol egy államtitkár nyíltan támogat egy bűncselekményt...", kérdezi egy Magyarországon élő dán állampolgár. "Vajon tényleg nem tudja Bitay Márton államtitkár, hogy a 2014-es támogatásokat csak októbertől fizetik, vagy szándékosan hazudik...". Üzenetek a meggyalázott, és elpusztított Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság vezetőihez.
    Döbbenet ül a pusztasággá vált, néhány napja még virágzó gazdaság fölött. A barbár pusztítás 140 milliós árbevételt hozó növényállományt semmisített meg. Magánhadsereg zárja le az utakat de, hogy kinek a megbízásából fenyegetik az arra járókat és ki fizeti a 30 embert 24 órában, arra a válasz óráról órára változik. A rendőröknek még az NFA megbízó levelét mutatták, Hantos polgármesterének Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója nevét mondták, az újságíró már hiába kérdezte. Egyre homályosabb a


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos Orbán szégyene

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 17.
Cikk forrása

Kishantos Orbán szégyene

Kishantoson a német kormány szakmai támogatásával húsz év alatt kiépült egy méltán nemzetközi hírű ökogazdaság. Orbán Viktor azzal ünnepelte választási győzelmét, hogy húsz év munkáját egy délután alatt tönkretette.

Mint arról szombaton beszámoltunk, szombaton a kishantosi ökogazdaság területén megjelentek az új tulajdonosok, és elkezdték beszántani a növényeket, az utakat pedig lezárták.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ismétli magát a történelem Kishantoson

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 17.
Cikk forrása

Családom Hantosról származik és egyszer végignéztem az ősök után kutatva az egyházi anyakönyveket. Sok érdekes történet kerekedett ki az olvasásából, így a mostani Kishantosi történések nekem nem távoli szörnyűségek, hanem őseim sorsának újraélése.


A török alatt pusztává lett Mezőföld újratelepítése a kuruc háborúk után kezdődött. A nagy kiterjedésű puszták benépesítése Hantos környékén nem jobbágyokkal történt, hanem a földek megművelésére eszközzel rendelkező bérlőparasztokat csábítottak a vidék urai. Természetesen ezek a parasztok csak a terület kisebb részét művelték meg, a nagyobbikon, a füves pusztává vált tájon külterjes állattenyésztést folytattak az uradalmak.


A földek nagyobb arányú művelésbe vonása a napóleoni idők gabonakonjunktúrájával indult el. Az anyakönyvekben látszik, hogy megugrik a falu lakóinak a száma, de az eddigi –



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Csúsztatott diktatúra

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 16.
Cikk forrása

Elmúlott a választás, felvirradott április 7. És lehetett nekiveselkedni mindannak, aminek a voksolás előtt nem. Náci megszállási emlékműnek, például. Érdemes felsorolni mindazt, amiről ma már világos: választás előtt lehetetlen volt meglépni ennek a hogyishívják ügyes jobbnak.

Elsősorban azért, mert veszélyeztette volna nemcsak a kétharmadot, de akár az egynegyedet is. Merték volna-e a voksolás előtt tönkretenni a kishantosi ökogazdaságot - ezzel jelezvén a többi biogazdának" Nem, mert minden épeszű - jobb, és baloldali - szavazó fölfogta, hogy huszonéve műtrágyátlan birtokon elmebaj a vegyszerezés.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Korábbi jutalmazójára hivatkozott az egyik rendőr Kishantoson

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 16.
Cikk forrása

A múlt szombaton egy Kishantoson intézkedő rendőr szemtanúk szerint a szomszédos nagygazdaság vezérigazgatójától származó utasításra hivatkozva kérte meg a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőit: ne akadályozzák a bevetett földek kitárcsázását. Zászlós Tibor elmondása szerint semmilyen utasítást nem adott a rendőröknek. Az egyik intézkedő rendőrt korábban megjutalmazta, de ez a rendőrség szerint nem befolyásolhatta a történteket.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ha van közérdek, akkor Kishantos és a bio az

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 16.
Cikk forrása

Egy szó mint száz: Kishantos egy tényleg jól és tisztán működő biogazdaság, amit most nemes egyszerűséggel szétcsapnak.

„Miért akkora probléma ez" Mivel minden biogazdaság és így Kishantos is egy nagyon jól kitalált komplex rendszert alkot anélkül, hogy bármilyen vegyszerezést kéne alkalmazni a gazdaságban és így a környezetet (állatokat, rovarokat, saját magunkat) sem szennyezzük. Tiszta, vegyszermentes földből, tiszta, vegyszermentes termények. Mindezt anélkül elérhető, hogy az ökoszisztémát háborgatnánk a gyors termelékenység oltárán (pl.: somogy megyei tavalyi méhpusztulás a csávázott napraforgómagok miatt). Előbb említettem, hogy Kishantos egy igen jól felépített gazdaság és mivel az ökoszisztémát teljes mértékben figyelembe veszi így igen komplex is. A felosztott földeken külön-külön nagy valószínűséggel nem is lehet biogazdálkodást folytatni, bár az új bérlők számára ez kötelező egy ideig, annak ellenére, hogy nincsen tapasztalata semelyik új cégnek ebben a fajta



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Bűncselekmény, ami Kishantoson történt

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 14.
Cikk forrása

Ha igazak a hírek, mi szerint az állami földpályázaton nyertes új bérlők a hétvégén nekiláttak beszántani a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által korábban elvetett búzát, borsót, napraforgót, akkor olyan bűncselekmény történik Kishantoson, amely felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

Azonnal intézkednie kell a kormánynak, a jogorvoslati eljárások végéig meg kell akadályoznia a kishantosi földekkel kapcsolatos további birtokháborítást!


Kishantost a szakemberek többsége megőrzendő gazdálkodási mintának tartja. Ezért kérik a korábbi pályázat megsemmisítését és új pályázat kiírását. Megengedhetetlen, hogy évtizedek munkáját néhány pártkatona tönkretegye azzal, hogy vak politikai



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantos méltó az alkotmányos védelemre

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 14.
Cikk forrása

A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes szerint a biogazdálkodás eredményeként évtizedek alatt kialakult környezeti érték méltó az alkotmányos védelemre.

Szabó Marcel azok után közölte ezt hétfőn az MTI-vel, hogy a Fejér megyei Kishantoson az állami földpályázaton nyertes új bérlők szombat reggel elkezdték beszántani a korábbi - földpályázatokon vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket.

A biztoshelyettes közleményében hangsúlyozta: Kishantos kapcsán indult vizsgálat során Székely László alapvető jogi biztossal együtt még tavaly decemberben állapította meg az alkotmányos védelemre való alkalmasságot. Mint írta: az állami tulajdonban lévő termőföldek haszonbérbe adásával kapcsolatos jogi szabályozásnak figyelembe kell vennie az Alaptörvény erre vonatkozó passzusát.

Jelezte, hogy a biztos és helyettese 2013 decemberében felhívta a vidékfejlesztési minisztert, hogy tegye


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Bitay: Jogszerűen járnak el a gazdák Kishantoson

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 12.
Cikk forrása

A Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást – nyilatkozta Bitay Márton szombaton az MTI-nek, és hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkárát, hogy a Hvg.hu Ács Sándornéra, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjére hivatkozva azt írta: elkezdték beszántani a kishantosi gazdaság növényeit szombat hajnalban, a táblákhoz vezető utakat lezárták.


Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nagy zűr Kishantoson: szántanák, ha hagynák

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 12.
Cikk forrása

„Győzött a kétharmad, megindultak a gépek. Lezárták az utakat, és elkezdték beszántani a növényeket. Brutális támadás indult a földek ellen” – idézi a hvg.hu szombat reggeli cikke a szavaival drámai hatást keltő Ács Sándornét, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjét azzal kapcsolatban, hogy egy őrző-védő cég lezárta a kishantosi földekhez vezető utakat, a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten pedig munkagépek kezdték el beszántani a növényeket. A Nemzeti Földalapkezelő (NFA) állami földprogramért felelős államtitkára, Bitay Márton szerint az NFA-nak nincs köze ahhoz, hogy a helyi gazdák megkezdték a szántást. Bitay az MTI-nek azt mondta, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről.


Bitay szerint utóbbi kárt okozott



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Beszántják a kishantosi biogazdaságot

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 12.
Cikk forrása

13795410684_6d94d7f64c_bKépek: Greenpeace Flickr

Mire a helyszínre értek a reggeli riasztás után a kishantosi aktivisták, a következőt látták:


“430 hektáron tárcsázzák ki a bevetett földeket traktorosok. Pedig ha a bírósági tárgyalást végül ők nyernék meg, egyszerűen csak learathatták volna a terményt: őszi búzát, lucernát, tönkölybúzát.  A károkat jól jelzi, hogy a terület egyetlen hektárján 4 tonnányi búza teremne. Valóban azok lennének a megfelelő új bérlők, akik a lábon álló biobúzát épp most tárcsázzák ki...”


- írja a Greenpeace. Az utakat lezárták, a földeket elkezdték beszántani.


13795809513_e18cbf9808_b

Közben reagált a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) is – Bitay Márton, a Vidékfejlesztési



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Vissza Kishantost" Szeretnénk - ha meg tudnánk fizetni - a magyar élelmiszert

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 12.
Cikk forrása

A magyar lakosság 94 százaléka egyetért azzal, hogy jelentősen növekedjen a vegyszermentes biogazdálkodással művelt területek nagysága Magyarországon.



A magyarok 86 százaléka bízik a hazai élelmiszerekben egy januári reprezentatív kutatás szerint - közölte a Greenpeace környezetvédő szervezet csütörtökön.

A felmérés eredményei alapján a magyar lakosság 94 százaléka egyetért azzal, hogy jelentősen növekedjen a vegyszermentes biogazdálkodással művelt területek nagysága Magyarországon. A válaszadók 43 százaléka vegyszermentes élelmiszereket fogyaszt, amikor teheti, 45 százalék pedig azt mondta, hogy szívesen fogyasztaná ezeket, ha könnyebb lenne hozzájutni.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy van igény a magyar biotermékekre - hangsúlyozta közleményében a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2014 januárjában végzett reprezentatív közvélemény-kutatást a magyar lakosság körében a hazai biotermékekről, és ehhez kapcsolódóan a kishantosi biogazdaság megítéléséről.

"A közvélemény-kutatás eredményei alapján reméljük, hogy



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ángyán József független országgyűlési képviselő közleménye

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 12.
Cikk forrása

Budapest, 2014. április 12., szombat (OS) - Agresszió Kishantos ellen - a maffia nem tréfál, és állami védelmet élvez!

A TESZ mozgalom kezdeményezőjeként, leköszönő országgyűlési képviselőként és aggódó polgárként fordulok honfitársaimhoz, segítségüket kérve. Ma kora reggel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságát megszállták az NFA vitatott földbérleti pályázatának "nyertesei". Területeit egy biztonsági cég emberei lezárták, és a fejlődő vetéseket - a rendőrség asszisztáló jelenléte mellett, az illetékes államtitkár egyetértő nyilatkozata kíséretében - megsemmisítették. Tették ezt annak ellenére, hogy a földbérletek ügyében még nem született jogerős bírósági döntés, és az új "nyerteseket" a hatóság - kérésük ellenére - sem helyezte birtokon belül. Az állam pedig nemcsak asszisztál mindehhez, hanem a bűncselekmény alapos gyanúját felvető akcióhoz bíztatást is ad.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Felhívás

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 11.


FELHÍVÁS 

Magyarország  jelen és jövendő Kormányához, Parlamentjéhez, közjogi méltóságaihoz, polgármestereihez, egyházi vezetőihez, pártjaihoz, civil szervezeteihez és népéhez

a MAGYAR FÖLD ÜGYÉBEN

 

A választási kampány elvonta a figyelmet arról a történelmi jelentőségű tényről, hogy 19 nap múlva - 2014. május elsején érvénybe lépnek a 2013. június 21-én botrányos körülmények között elfogadott FÖLDTÖRVÉNY* rendelkezései, melyek a  kormányzati állítások ellenére  megnyitják a magyar földpiacot a külföldiek előtt**,  ami  országunk, és létalapjaink lépésről lépésre való észrevétlen elvesztésének veszélyével fenyeget.


Ez a  törvény ezen felül kiskapuival lehetővé teszi korlátlan méretű birtokok létrejöttét, mely



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az vesz földet májustól, akinek megengedik

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 02.
Cikk forrása

Sosem látott lehetőséget kap egy hónap múlva a politika, hogy beleszóljon a magánszemélyek földvásárlásaiba és földtulajdonlásába. Május elsején lép hatályba az új földtörvény utolsó szabálycsomagja, amelynek következményeként egy viszonylag szűk, a jelenlegi kormányerőkhöz erősen kötődő kör dönthet minden termőföld adásvételről – ráadásul a jogszabály arra is feljogosítja az államot, hogy bárkitől elvegye a földjét, és azt másnak juttassa, akár kedvezményes bérlet vagy majdnem ingyenes „kényszerhasznosítás” keretében is.

A földtörvény rendelkezései szerint a földhasználóknak a településeken helyi földbizottságokat kell alakítaniuk: a május elseje után kötött szerződések csak akkor léphetnek életbe, ha megszerezték a bizottság és az „e célra kijelölt mezőgazdasági szakigazgatási szerv” jóváhagyását. A rendelkezés elvben azt a célt szolgálja, hogy a helyi gazdák kontroll alatt tarthassák a földforgalmat, ám a gyakorlatban sokkal inkább egy igen szoros (párt)politikai kontroll látszik kialakulni.

Erre már az ombudsman is felhívta a figyelmet, leszögezve: az alkotmány alapján


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Május elsején lép hatályba az új földtörvény utolsó szabálycsomagja,

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 01.
Cikk forrása

Május elsején lép hatályba az új földtörvény utolsó szabálycsomagja, amelynek következményeként egy viszonylag szűk, a jelenlegi kormányerőkhöz erősen kötődő kör dönthet minden termőföld- adásvételről – ráadásul a jogszabály arra is feljogosítja az államot, hogy bárkitől elvegye a földjét és azt másnak juttassa, akár kedvezményes bérlet, vagy majdnem ingyenes kényszerhasznosítás keretében is.

A földtörvény rendelkezései szerint, a földhasználóknak a településeken, helyi földbizottságot kell, alakítaniuk. A május elseje után kötött szerződések csak akkor léphetnek életbe, ha a megszerezték a bizottság és az e célra kijelölt mezőgazdasági szakigazgatási szerv jóváhagyását. Raskó György agrárközgazdász a Klubrádió reggeli műsorában elmondta, hogy szerinte ez a rendelet nagyon tisztán politikai indíttatású. Hozzátette, hogy a földtörvény lényege az, hogy egy célzottan, jól meghatározott kör, tovább erősödjön – ezáltal uralja a falukat. Raskó György számításai szerint ez,


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Népszabadság: ezentúl bárkitől elvehetik a földjét

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 04. 01.
Cikk forrása

Május elsején lép hatályba az új földtörvény utolsó szabálycsomagja, amelynek következményeként egy viszonylag szűk, a jelenlegi kormányerőkhöz erősen kötődő kör dönthet minden termőföld-adásvételről – írja a Népszabadság.


A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a jogszabály feljogosítja az államot, hogy bárkitől elvegye a földjét, és azt másnak juttassa, akár kedvezményes bérlet vagy majdnem ingyenes „kényszerhasznosítás” keretében is.


A földtörvény rendelkezései szerint a földhasználóknak a településeken helyi földbizottságokat kell alakítaniuk: a május elseje után kötött szerződések csak akkor léphetnek életbe, ha megszerezték a bizottság és az „e célra kijelölt mezőgazdasági



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



2014. április

© 2013 Kié legyen a föld?