Meghívó - A magyar föld sorsa

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 10. 21.


Kerekasztal beszélgetés és könyvbemutató

A nemzetek modernkori biztonságát a természeti erőforrásaik minősége, mennyisége, állapota továbbá azok megőrzése határozza meg. Milyen intézkedésekre van szükség termőföldünk védelméhez" Hogyan alakul a magyar föld jövője" Erre a kérdésre keressük a választ A magyar föld sorsa c. kötet szerzőivel egy kerekasztal beszélgetés és könyvbemutató keretében.

A rendezvény ideje: 2014. november 5. 10 óra
Helyszín: Aranytíz Kultúrház (1051 Budapest, Arany János utca 10.), Bartók terem II. emelet

további részletek


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kishantosi felhívás

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 10. 20.






>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Bencsik megfúrta Kishantost is

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 10. 15.
Cikk forrása

Bencsik megfúrta Kishantost is

Nem tárgyalt Kishantosról az országgyűlési fenntartható fejlődés bizottsága. A kérdés a fideszes Bencsik Jánosnak, a bizottság kormánypárti alelnökének javaslatára került le a napirendről. Néhány hét múlva lesz egy éve, hogy Magyarországon elkezdődött a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság és Népfőiskolai Központ módszeres felszámolása, a gazdaságért 20 éve nemzetközi szinten is kiemelkedő munkát végző szakemberek ellehetetlenítése, és a perek sokasága.


Nem tárgyalt a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyéről az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága; a kérdés Bencsik Jánosnak (Fidesz, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője), a bizottság kormánypárti alelnökének javaslatára került le a testület napirendjéről, az indítványt a honatyák 7 igen, 2 nem ellenében támogatták.


Ugyanígy nem esett szó a bizottság ülésén a 2009-es személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékos keretében a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Marad a parlagfűtitok

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 10. 14.
Cikk forrása

Nem tárgyalt a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyéről az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága. Ugyancsak nem esett szó a bizottság ülésén a 2009-es személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékos keretében a parlagfű-mentesítésre felajánlott összeg felhasználásáról, és nem vették a bizottság ülésének napirendjére a Kunbaján illegálisan lerakott hulladék miatt kialakult helyzetről való tájékoztatót sem. A napirendi pontok törlését is Bencsik János fideszes képviselő javasolta, és a képviselők (fideszes) többsége elfogadta.

A parlagfű, a hulladék-elhelyezés kérdésében a földművelésügyi tárcának kellett volna tájékoztatást adnia. A módosított napirend keretében a képviselők így csak a múlt évi zárszámadási törvénytervezetről tárgyaltak, valamint megvitattak a bizottság munkájával összefüggő napirendi pontokat.


Az, hogy az adófizetők személyi jövedelemadójukból parlagfű irtásra felajánlott egy százalékát másra is felhasználták elég soká és elég nehezen derült ki. A TASZ adatkérése nem volt elég



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Egyenes Beszéd - ATV

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 10. 14.
Cikk forrása


Sokkolt minket ez a lépés, hiszen Bencsik Jánost a szövetségeseink közé soroltuk eddig, mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője szerint teljesen természetes lett volna, hogy a bizottság tárgyalja az ügyet. A kérdés a bizottság Fideszes alelnökének, Bencsik Jánosnak a javaslatára került le a napirendről. Szeptemberben az „új bérlők” előbb műtrágyával, majd gyomirtóval kezdték el kezelni a kiváló minőségű, BioSuisse minősítésű kishantosi földterületeket. A Greenpeace szeptember 24-én talaj- és növénymintát vett az érintett területekről: az eredmények bizonyítják a glifozát nevű gyomirtó szer használatát. Ez egy olyan kár, hogy nem hiszem, hogy bárhol másutt a világon ezt megtették volna, mondta Ács Sándorné. Mindennek ellenére vissza lehet állítani még ezeket a földeket is, igaz hogy sokáig tart, de mi feltettük erre az életünket, tette hozzá. Szerinte a gazdaság ellehetetlenítése az ország



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Levetette Kishantos ügyét a napirendről a fideszes bizottsági alelnök

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 10. 13.
Cikk forrása

Nem tárgyalt Kishantosról a fenntartható fejlődés bizottsága. A kérdés a fideszes Bencsik Jánosnak, a bizottság kormánypárti alelnökének javaslatára került le a napirendről.

Nem tárgyalt a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyéről az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága; a kérdés Bencsik Jánosnak (Fidesz), a bizottság kormánypárti alelnökének javaslatára került le a testület napirendjéről, az indítványt a honatyák 7 igen, 2 nem ellenében támogatták.



Ugyanígy nem esett szó a bizottság ülésén a 2009-es személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékos keretében a parlagfű-mentesítésre felajánlott összeg felhasználásáról, és nem vették a bizottság ülésének napirendjére  a Kunbaján illegálisan lerakott hulladék miatt kialakult helyzetről való tájékoztatót sem. Ezen napirendi pontok törlését is Bencsik János, a bizottság fideszes alelnöke javasolta, és a képviselők többsége elfogadta. Az ügyrendi javaslatot Turi-Kovács Béla (Fidesz), a bizottság alelnöke terjesztette



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Greenpeace bizonyítékok a kishantosi vegyszerezésről

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 10. 10.
Cikk forrása

Greenpeace bizonyítékok a kishantosi vegyszerezésről

Szeptemberben az „új bérlők” előbb műtrágyával, majd gyomirtóval kezdték el kezelni a kiváló minőségű, BioSuisse minősítésű kishantosi földterületeket. A Greenpeace szeptember 24-én talaj- és növénymintát vett az érintett területekről: az eredmények bizonyítják a glifozát nevű gyomirtó szer használatát. Nagy István államtitkár az Országgyűlésben mégis letagadta a vegyszerezés tényét.

• 2014. szeptember 18-án nemzetközi konferencia zajlott Kishantoson a fenntarthatóságról, amelyet a dán nagykövet nyitott meg.
• A kishantosi földterületek „új bérlői” ugyanezen a napon kezdték meg egyes területek beszórását műtrágyával. A kiváló minőségű, termékeny földeknek erre



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Győztünk: kiadják a földbérlők titkolt listáját

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 10. 06.
Cikk forrása

BUDAPEST – Győzött a Blikk! Úgy tűnik, nemsokára megtudhatjuk, hogy kik használhatják azokat az állami földeket, amelyeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályáztatás nélkül adott ki művelésre eddig ismeretlen személyeknek és cégeknek. Hatalmas területről, 34 ezer hektár földről van szó.

– Hamarosan közzétesszük valamennyi hatályos megbízási szerződés azon adatait, amelyek a jogszabályi előírások következtében közérdekből nyilvánosak – tájékoztatta a Blikket az NFA, miután figyelmeztettük az állami szervet, hogy lejárt a törvény által előírt 15 napos határidő, és mégsem válaszoltak arra az egyszerű közérdekű kérdésre, hogy kivel kötöttek szerződést a 091-es helyrajzi számú lepsényi földterületre.

Földbérlés pályáztatás nélkül
A borsodi Csincse község határában összességében 6 Margitszigetnyi területre hiába pályáztak. Nincs nyertes, csak szerencsés kijelöltek



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet kivégzésére

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 10. 01.


„Elsõ keresztelés itt az elõtti életbeni temetés,

s az itti temetés túl keresztelés... s minden létalakból

az abban készült azon léti érzékeken felüli finomat

szabadítja ki a halál...” Bolyai Farkas


Csendben múlt ki tegnap, 2014. szeptember 30-ával a rendszerváltás egyik szépreményű gyermeke, az Ángyán József és munkatársai által létrehozott gödöllői Környezet és Tájgazdálkodási Intézet, elkötelezett agrárértelmiségiek generációinak Alma Matere.

 

Nem a gyász helye ez, hanem a mérleg megvonásáé.

Mert sokan temetni szeretnék ezt az intézetet. A politikai korrektségre utasított egyetemi hallgatók ma csendes gyertyagyújtásra gyűltek össze. Azzal, hogy a HÖK elfogadta a rektor utasítását a visszafogott vélemény-nyilvánításra, maguk gyakoroltak öncenzúrát és mondtak le önként az egyetem autonómiájáról, melyhez a Középkor óta elvben joga van az „egyetemi polgároknak”, de amihez ma nincs joguk a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



© 2013 Kié legyen a föld?