Százezernél több gazdálkodó élhet a földvásárlási lehetőséggel

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 31.
Cikk forrása



Mintegy 102 ezer gazda élhet az állami földek megvásárlásának lehetőségével annak alapján, hogy kizárólag helyben lakó földműves, magyar állampolgár vásárolhat termőföldet; a program már ősszel elindul – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) esésére.


A tárca az MTI kérdéseire adott írásos válaszában ismertette: az állami tulajdonú földek értékesítéséhez szükséges intézkedések részletes kidolgozása folyamatban van.


Az érintett állami földterület mintegy 350 ezer hektárnyi, ez az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 6 százaléka; szántókat, legelőket, gyümölcsösöket érint majd a program, illetve van olyan halastó is, amely bekerülhet a programba.


Az FM megerősítette, az értékesítés nyilvános lesz, a három hektár alatti területeket nyilvános hirdetéseken, három hektár felett pedig a megyei jogú városokban szervezendő nyilvános árveréseken értékesítik.


A megvásárolható földekre 20 éves elidegenítési, terhelési tilalmat jegyeznek be, valamint az



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A spekulánsok nyernek a földeladáson

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 31.
Cikk forrása



Eladná az állami földeket a kormány. Igaz, ezek többségét akár több évtizedes bérleti szerződés terheli, így a tulajdonos - hacsak nem azonos a jelenlegi bérlővel - lehet, hogy az unokájának vásárol birtokot. A nagy állami kiárusítást nem tetszik az ellenzéki pártoknak, az elképzelés szakemberek szerint is számos sebből vérzik.


Kormányrendelet adhat zöld utat az állami földek eladásának. Becslések szerint mintegy 300-380 ezer hektár szántó, legelő gyümölcsös kerülhet köztulajdonból magánkézbe. A kormányzat több száz milliárd forintos bevételre számít, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megfogalmazása szerint az ország nem élhet fel, abból az állami vagyont kell gyarapítani.


Az állami földbérlet-pályázatokat a "Földet a gazdáknak" jelmondattal indították, de két év alatt kiderült, több településen éppen a helyi gazdáknak nem jutott egyetlen hektár állami föld sem. Most "A föld azé legyen, aki megműveli" szlogennel vezetik be a nagy állami földeladást. A kabinet, több irányelvet is


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Százezer gazda juthat földhöz

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 31.
Cikk forrása

Mintegy 102 ezer gazda élhet az állami földek megvásárlásának lehetőségével annak alapján, hogy kizárólag helyben lakó földműves, magyar állampolgár vásárolhat termőföldet; a program már ősszel elindul.

Az állami tulajdonú földek értékesítéséhez szükséges intézkedések részletes kidolgozása folyamatban van. Az érintett állami földterület mintegy 350 ezer hektárnyi, ez az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 6 százaléka; szántókat, legelőket, gyümölcsösöket érint majd a program, illetve van olyan halastó is, amely bekerülhet a programba – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Az értékesítés nyilvános lesz, a három hektár alatti területeket nyilvános hirdetéseken, három hektár felett pedig a megyei jogú városokban szervezendő nyilvános árveréseken értékesítik. A megvásárolható földekre 20 éves elidegenítési, terhelési tilalmat jegyeznek be.

szalma

Az államot korlátlan visszavásárlási jog is megilleti. – fotó: Shutterstock



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A VILÁGTÖRTÉNELEM BŰNCSELEKMÉNYE KÉSZÜL MAGYARORSZÁGON

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 30.


Egy kormány, amely a nép bizalmából került hatalomba, megfosztaná a tízmilliós magyar népet a nemzeti vagyon stratégiai részét alkotó földvagyontól egy olyan időszakban, amikor a tudósok súlyos élelmiszerválságot, ma még elképzelhetetlen éhínséget jósolnak az elkövetkező évtizedekre. Ezt a felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan bűnt ráadásul a gyermekeink ellen követik el. A mai gyermekek még semmit nem tehetnek ellene... A ma 5 éves gyermekek 20 évesek lesznek akkor, amikor a tudósok által jósolt összeomlás, ökológiai katasztrófa bekövetkezik. A mai felnőtt generáció, tehet csak értük!


Minden különös, és érthetetlen folyamat, ami az elmúlt években a földek körül Magyarországon zajlott és zajlik - már része annak, amit a szakirodalomban "land grab"-nek földzsákmányolásnak neveznek. Viszonylag új jelenség ez. A gazdag országok és tőkés érdekcsoportok országrésznyi földeket vásárolnak - arra az időszakra spekulálnak, amikor ma még elképzelhetetlen hatalmat és gazdagságot fog hozni az éhezés és az emberek kiszolgáltatottsága. Szaud Arábia és



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Turi-Kovács: Törvénytelen a földeladás

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 30.
Cikk forrása

Az állami földek privatizációjára nincs felhatalmazása a kormánynak a földforgalmi törvény alapján – írta a Kisgazda Polgári Egyesület választókerületi vezetőinek küldött tegnapi körlevelében Turi-Kovács Béla.


A lapunk birtokába került dokumentumban az egyesület országos elnöke – aki fideszes parlamenti képviselő is – kifejtette: a kormány parlamenti döntés nélkül jelentette be, hogy megkezdi az állami földek értékesítését. A polgári kisgazdák álláspontja azonban egyértelmű: az alaptörvény a földet, vizet, természeti kincseinket nemzeti örökségünknek minősíti, alkotmányos védelemben részesíti.


A földforgalmi törvény pedig csak arra jogosítja fel a kormányt – írta Turi-Kovács –, hogy a 650 ezer hektárnyi állami földet haszonbérbe adja, megműveltesse, azokon mintagazdaságokat hozzon létre, az önkormányzatoknak szociális célokra



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Állami földek eladása: művelési ágak, árak, vevők

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 28.
Cikk forrása

Az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot – közölte a Miniszterelnökség vezetője szokásos csütörtöki tájékoztatóján, Budapesten.


 "A föld azé legyen, aki megműveli" – ismertette a kormányzati alapelvet Lázár János, aki elmondta, hogy a kabinet több irányelvet is lefektetett az értékesítéssel kapcsolatban: így például természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, amelyek szóba jöhetnek, azok a szántók, a legelők és a gyümölcsösök, bizonyos területeket azonban hosszú távon állami tulajdonban kell tartani ezek közül is.


Szerinte maximum 300-380 ezer hektár állami földterületet értékesíthetnek. A területeket bérleti szerződéssel együtt adják el – mondta, megjegyezve ugyanakkor, hogy szerinte –



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az állami földek vásárlásával megerősíthetők a családi gazdaságok

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 28.
Cikk forrása


Az állami földek értékesítése jó alkalom, hogy vásárolni tudjanak azok a családi gazdaságok, amelyek szeretnék megerősíteni gazdaságukat - mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti tájékoztatóján jelentette be, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot.


Bitay Márton elmondta: mintegy 350 ezer hektárnyi az értékesítendő állami földterület, ami az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 5 százaléka.


Az államtitkár közölte, a részletek kidolgozása még tart. A földeket bérlők elővásárlási joga kapcsán ugyanakkor kiemelte, hogy a földforgalmi törvény szerinti elővásárlási jogosultat akkor illeti meg a lehetőség, ha már három éve használja a területet, és a nyilvános árverésen kialakult árat megadja.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jó pénzért árusítanák ki az állami földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 28.
Cikk forrása

350 ezer hektárnyi az értékesítendő állami földterület, ami az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 5 százaléka.

Az állami földek értékesítése jó alkalom, hogy vásárolni tudjanak azok a családi gazdaságok, amelyek szeretnék megerősíteni gazdaságukat – mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.


Ahogyan arról korábban az Agroinform.hu beszámolt, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti tájékoztatóján jelentette be, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot.


föld

A részletek kidolgozása még folyamatban van. – fotó: Shutterstock



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lázár: értékesíthetik az állami földek egy részét

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

Az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot.


"A föld azé legyen, aki megműveli" - ismertette a kormányzati alapelvet Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője, aki elmondta, hogy a kabinet több irányelvet is lefektetett az értékesítéssel kapcsolatban: így például természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, amelyek szóba jöhetnek, azok a szántók, a legelők és a gyümölcsösök, bizonyos területeket azonban hosszú távon állami tulajdonban kell tartani ezek közül is.


Szerinte maximum 300-380 ezer hektár állami földterületet értékesíthetnek. A területeket bérleti szerződéssel együtt adják el - mondta, megjegyezve ugyanakkor, hogy szerinte - a most lefektetett szabályok alapján - a jelenlegi bérlők kétharmada, négyötöde nem tud majd vásárolni.


A miniszter közölte: előírás lesz az is, hogy kizárólag magyar állampolgároknak lehet állami földet eladni, közülük is csak az élethivatásszerűen földművelést



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gyermekét menekítő édesanyák hátába, kislányok hajába állt bele a szögesdrót

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

Lázár János szerint tarthatatlan a magyarországi menekülthelyzet, itt az ideje az újabb hathatós intézkedéseknek. Amíg mindenki a Fidesz menekültpolitikájára figyel, eladják az állami földeket, eldöntik a Liget sorsát, a NAV ügyén meg még vacillálnak kicsit. Meghalt Fejes Endre, Nemes Jeles László következő filmjére castingol, a Büdös macska meg újra él.


Magyarországon a helyzet változatlan: baj van!


Ha csütörtök, akkor Kormányinfó Lázár Jánossal és Giró-Szász Andrással. A mai ankét során főként a menekülthelyzetről volt szó – derül ki többek között az Index cikkéből –, mert a sajtótájékoztatót tartók szerint a helyzet mára tarthatatlanná vált, rendkívüli mértékben romlott az elmúlt hetekben, és a következő napokban-hetekben ez csak még inkább fokozódni fog – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár egyébként azzal a hírrel kezdte mondandóját, hogy az osztrák rendőrség több tucat, közel 50 holttestet



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Tényleg eladná az állami földek egy részét a kormány

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

Kiárusítás


Már fel is kérte a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére. Lázár János közlése szerint csak szántókat, legelőket és gyümölcsösöket adnának el, és olyan szigorú feltételekkel, hogy jó eséllyel a jelenlegi bérlők kétharmada, négyötöde nem tud majd vásárolni. Minimum árat is meghatároznak majd.

Az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot – közölte a Miniszterelnökség vezetője szokásos csütörtöki tájékoztatóján, Budapesten. „A föld azé legyen, aki megműveli” – ismertette a kormányzati alapelvet Lázár János, aki elmondta, hogy a kabinet több irányelvet is lefektetett az értékesítéssel kapcsolatban: így például természetvédelmi területeket



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Indul az állami földek privatizációja

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

Az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot – közölte a Miniszterelnökség vezetője szokásos csütörtöki tájékoztatóján, Budapesten.

Lázár János elmondta, hogy a kabinet több irányelvet is lefektetett ezzel kapcsolatban: így például természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, amik szóba jöhetnek, azok a szántók, a legelők és a gyümölcsösök.


Szerinte 300-380 ezer hektár állami területet értékesíthetnek.


A miniszter közölte: előírás az is, hogy kizárólag magyar állampolgároknak lehet állami földet eladni, közülük is csak az élethivatásszerűen földművelést végzőknek és a helyben lakóknak.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Döntöttek Orbánék! - Eladják az állami földeket (2.)

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

Összesen 300-380 ezer hektár állami termőföld értékesítését kezdheti meg még az idén a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A kormány mai döntése szerint csak helyben lakó magyar földművesek vásárolhatnak nyilvános hirdetéseken és árveréseken, mégpedig a helyi piaci értéket legalább 10 százalékkal meghaladó árakon. A vásárlásokhoz a Magyar Fejlesztési Bank legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású, húszéves lejáratú kedvezménye hitelt nyújt a gazdáknak.


A föld azé legyen, aki azt élethivatásszerűen megműveli - indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány mai döntését, amely szerint a Földművelésügyi Minisztérium a hozzá tartozó nemzeti földalpkezelő szervezet (NFA) bevonásával értékesítheti az állami termőföldek egy részét. Az állami erdőket és a természetvédelmi területeket nem adják el, illetve például szükség van integrátori szerepet betöltő mintagazdaságokra is, így az agrártárca 300-380 ezer hektárt - szántót, legelőt, gyümölcsöst - értékesíthet.


Az agrárszektor.hu korábbi információi szerint mintegy 1,8 millió hektárnyi termőföld van állami tulajdonban, amely


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Állami földeladás: erdőket nem, legelőket, gyümölcsösöket talán

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

Az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot - közölte Lázár János csütörtöki tájékoztatóján Budapesten.

A kabinet több irányelvet is lefektetett: például természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, amik szóba jöhetnek, azok a szántók, a legelők és a gyümölcsösök – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Lázár szerint 300-380 ezer hektár állami területet értékesíthetnek. Előírás az is, hogy kizárólag magyar állampolgároknak lehet állami földet eladni, közülük is csak az élethivatásszerűen földművelést végzőknek és a helyben lakóknak.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Eladhatják az állami földek egy részét

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

Az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot - közölte a Miniszterelnökség vezetője szokásos csütörtöki tájékoztatóján, Budapesten.


Lázár János elmondta, hogy a kabinet több irányelvet is lefektetett ezzel kapcsolatban: így például természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, amik szóba jöhetnek, azok a szántók, a legelők és a gyümölcsösök. 300-380 ezer hektár állami területet értékesíthetnek.


Előírás az is, hogy kizárólag magyar állampolgároknak lehet állami földet eladni, közülük is csak az élethivatásszerűen földművelést végzőknek és a helyben lakóknak.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kiárusítják az állami földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

Kiárusítják az állami földeket

Akár 380.000 hektár állami termőföld értékesítését kezdheti meg még az idén a Földművelésügyi Minisztérium. A kormány mai döntése szerint csak helyben lakó magyar földművesek vásárolhatnak nyilvános hirdetéseken és árveréseken, mégpedig a helyi piaci értéket legalább 10 %-kal meghaladó árakon. A vásárlásokhoz a Magyar Fejlesztési Bank legfeljebb 2,5 %-os kamatozású, húszéves lejáratú kedvezménye hitelt nyújt a gazdáknak.


A kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel - közölte ma a Miniszterelnökség vezetője.  "A föld azé legyen, aki megműveli" - ismertette a kormányzati alapelvet Lázár János, aki elmondta, hogy a kabinet több irányelvet is lefektetett az értékesítéssel kapcsolatban: így például természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, amelyek szóba jöhetnek, azok a szántók, a legelők és a gyümölcsösök, bizonyos területeket azonban hosszú távon



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az állami földek egy részének értékesítését kezdeményezte a kormány - a nap hírei

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

A menekülthullámmal összefüggő teendőkről egyeztettek a főváros érintett szervezetei. Nem mond le a 600 millió forintnyi kötbérről a Széll Kálmán tér felújításának csúszása miatt a BKK.

  Az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány a földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sajtótájékoztatóján Lázár János elmondta: a kabinet több irányelvet is lefektetett, így például természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, csak szántók, legelők és gyümölcsösök jöhetnek szóba. Szerinte 300-380 ezer hektár állami területet értékesíthetnek. A politikus az előírások között említette, hogy kizárólag magyar állampolgároknak lehet állami földet eladni, közülük is csak az életvitelszerűen földművelést végzőknek és a helyben lakóknak.


Szeptember közepén nyújtja be a még meglévő fogyasztási devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot a parlamentnek a nemzetgazdasági tárca. A forintosítás december elsején lép hatályba, így akkortól csökkenhet az


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Bitay Márton: az állami földek vásárlásával megerősíthetők a családi gazdaságok

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

Az állami földek értékesítése jó alkalom, hogy vásárolni tudjanak azok a családi gazdaságok, amelyek szeretnék megerősíteni gazdaságukat - mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

  Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti tájékoztatóján jelentette be, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot.


Bitay Márton elmondta: mintegy 350 ezer hektárnyi az értékesítendő állami földterület, ami az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 5 százaléka.


Az államtitkár közölte, a részletek kidolgozása még tart. A földeket bérlők elővásárlási joga kapcsán ugyanakkor kiemelte, hogy a földforgalmi törvény szerinti elővásárlási jogosultat akkor illeti meg a lehetőség, ha már három éve használja a területet, és a nyilvános árverésen


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az állami földek vásárlásával megerősíthetők a családi gazdaságok

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 27.
Cikk forrása

Az állami földek értékesítése jó alkalom, hogy vásárolni tudjanak azok a családi gazdaságok, amelyek szeretnék megerősíteni gazdaságukat - mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti tájékoztatóján jelentette be, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot.


Bitay Márton elmondta: mintegy 350 ezer hektárnyi az értékesítendő állami földterület, ami az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 5 százaléka.


Az államtitkár közölte, a részletek kidolgozása még tart. A földeket bérlők elővásárlási joga kapcsán ugyanakkor kiemelte, hogy a földforgalmi törvény szerinti elővásárlási jogosultat akkor illeti meg a lehetőség, ha már három éve használja a területet, és a nyilvános árverésen kialakult árat megadja.


Csak helyben lakó földműves, magyar állampolgár vásárolhat termőföldet, spekuláns, az ország másik részéből érkező befektető vagy külföldi


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



NEM ADJUK A FÖLDÜNKET!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 23.


A kormány eladja a haveroknak az állami földeket (Sztárklikk, 2015.08.27 17:10) Lázár János elmondta, hogy a kabinet több irányelvet is lefektetett ezzel kapcsolatban: így például természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, amik szóba jöhetnek, azok a szántók, a legelők és a gyümölcsösök.Szerint...


NYILATKOZAT - 318 ALÁÍRÓVAL
2015 AUGUSZTUS 26-ÁN


NEM ADJUK A FÖLDÜNKET!

Alulírott magyar állampolgárok, a magyar állami földek tulajdonosaiként ezúton kinyilvánítjuk, hogy az állami földek eladásához nem járulunk hozzá. Továbbá kinyilvánítjuk, hogy az állami földek jelen kormány általi kezelését elfogadhatatlannak, egyenesen nemzetellenes bűnnek tartjuk. Követeljük a 2011. októbere óta zajló színlelt és törvényellenes ál pályázati rendszer "nyerteseivel" megkötött szerződéseket semmisítsék meg, és az állami földeket a 2012-ben közmegegyezéssel elfogadott Nemzeti Vidékstratégia szerint a gazdákkal érdemi egyeztetésben kialakított, tisztességes pályázati eljárás



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



„A kormány nemzetellenes bűnt követ el az állami földek kezelésével”

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 18.
Cikk forrása

Ma tárgyalhat a kormány az állami földek privatizációjáról szóló javaslatról – értesült a Napi Gazdaság. Közben ismét a földtörvény ellen tüntetett a Kossuth téren az Élőlánc Magyarországért mozgalom.

A lap úgy tudja: a földművelésügyi miniszter által előterjesztett kezdeményezés piaci áron, húszéves elidegenítési tilalom mellett adná a gazdák tulajdonába a termőföldet. A kormány célja, hogy az államosítás során elvett földrészletek tulajdonjoga ismét a földet megművelő gazdálkodókhoz jusson.


Hétfőn az Élőlánc Magyarországért tüntetett a javaslat ellen, a demonstrálók azt követelték, hogy a 2011 októbere óta érvényben lévő földpályázatok nyerteseivel megkötött szerződéseket semmisítsék meg.


„Kinyilvánítjuk, hogy az állami földek jelen kormány általi kezelését elfogadhatatlannak, egyenesen nemzetellenes bűnnek tartjuk. Követeljük, hogy a 2011 októbere óta zajló színlelt és törvényellenes álpályázati rendszer úgynevezett nyerteseivel megkötött szerződéseket semmisítsék meg” – mondta Ács Sándorné.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem adjuk a földünket! - Sürgős üzenet a kormánynak

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 18.
Cikk forrása


Illusztráció/Getty Images


Hétfőn - ahogy megírtuk - az Élőlánc Magyarországért tiszteletteljes hangvételű és őszintén érdeklődő levelet küldött a CÖF-nek, illetve a Békemenet Egyesületnek, azt kérve: ugyan nyilatkozzanak már meg az állami földek eladásával kapcsolatban is, ahogy szigorú hangjukon megszólaltak már jónéhány ügyben, sőt: tömegmegmozdulás szervezésére sem voltak restek. Válasz - lepődjünk meg! - nem érkezett. Ma ugyanazon okból Magyarország Kormányának szóló sürgős üzenetet küldött az ÉM mellett számos egyesület és magánszemély. 



A CÖF-nek küldött tegnapi levélben levélben az Élőlánc Magyarországért egyebek mellett azt kérte: tegyék közzé álláspontjukat a nemzeti vagyon stratégiailag nélkülözhetetlen részét képező 500-1000 milliárd értékű földvagyon „kedvező feltételekkel” való – azaz kvázi ingyenes privatizációjáról – melyről a Kormány a MAGOSZ kezdeményezése alapján akár már 2015. augusztus 18-án kedden dönthet. Felhívták a figyelmet arra is,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Állami földek: teljesen újraírná a szabályokat a kormány

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 18.
Cikk forrása

A földek tulajdoni lapjára az adásvétel után 20 éves elidegenítési tilalmat jegyeznének be, csak a törvényes örökös tulajdonába kerülhetne át a termőföld. Ezzel zárnák ki a spekulánsokat, úgymond. A földeket piaci áron, esetenként értékbecslés nélkül adhatnák el. A földvásárlás szabályait átíró törvényjavaslatról keddi ülésén tárgyalhat a kormány.

Piaci áron, 20 éves elidegenítési tilalom mellett kerülne a termőföld a gazdák tulajdonába a földművelésügyi miniszter által előterjesztett kezdeményezés szerint, amelyet a kormány mai ülésén tárgyalhat – olvasható a Napi Gazdaság keddi számában.


A javaslat alapján bizonyos földek – így például szőlők, gyümölcsösök és halastavak – esetében nem lesz kötelező az értékbecslés, hanem a megyénként kialakult aranykoronánkénti átlagáron hirdetik majd meg a területet.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az állami földek eladása ellen tiltakozott az Élőlánc

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 17.
Cikk forrása

Az állami földek eladása ellen szervezett tiltakozó akciót az Élőlánc Magyarországért ökopárt hétfőn Budapesten, a Kossuth téren.

Ács Sándorné, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja a mintegy kéttucatnyi érdeklődő előtt azt mondta: az a reménytelen és lehetetlen helyzet alakult ki Magyarországon, hogy a kormány keddi ülésén - "titokban, zárt irodákban, a kommunikáció ördögi eszközével fedve" - dönthet a nemzeti vagyon stratégiailag nélkülözhetetlen részét alkotó 500-1000 milliárd értékű földvagyon kedvező feltételekkel való, "kvázi ingyenes" privatizációjáról.

A párt nevében közzétett kiáltványt felolvasva kijelentette: a magyar állampolgárok a magyar állami földek tulajdonosaiként kinyilvánítják, hogy az állami földek eladásához nem járulnak hozzá.

Hozzátette: követelik, hogy a 2011 októbere óta zajló színlelt és törvényellenes "álpályázati" rendszer úgynevezett nyerteseivel megkötött szerződéseket semmisítsék meg.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Már megint a Fidesz járt jól az esővel

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 17.
Cikk forrása




Ugyanis az Élőlánc Magyarországért ökopárt az állami földek eladása ellen szervezett tiltakozó akciót. A téma szakértője, Ángyán József volt parlamenti képviselő is beszédet mondott, a képen mellette Ács Sándorné (balról a negyedik) és Ertsey Attila (balról


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



LMP: Nincs elfogadható szakmai érv az állami földek privatizációjára

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 15.
Cikk forrása

Sallai R. Benedek képviselő azt mondta, a bejelentésekkel ellentétben nem látják, hogy társadalmi konzultáció zajlana az ügyben. Azt sem tartotta elfogadható érvnek, hogy jelentősen megnőtt a külföldi állampolgárok vételi szándéka, mert – szavai szerint – ha az állam nem akarja eladni a területeket, akkor azokat nem veszélyeztetik a külföldi befektetők.

Ha a földpályázati rendszer valóban olyan sikeres lenne, mint amilyennek kommunikálják, akkor végképp nem érthető, hogy miért kellene eladni a termőföldeket – fogalmazott Sallai R. Benedek. Szerinte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslata, hogy a kormány 2017. június 30-áig írja ki a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát "pénzlenyúlás”, és az a célja, hogy a Fidesz 2018-ban már EU-s pénzeket is a kampánycéljaira használjon fel.


A képviselő szerint egyébként “nem lenne ördögtől” való a kiírások felgyorsítása, ugyanis 2014 eleje óta a vidékfejlesztési fejezetekből nem írtak ki



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem adnák a fideszes klientúrának a földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 12.
Cikk forrása

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint le kell állítani azt az eljárást, amelynek során 300-400 ezer hektár állami termőföldet adhatnak el. Erről a párt alelnöke beszélt szerdán az MTI-nek.


Nagy-Huszein Tibor azt mondta, úgy néz ki, hogy hosszú évek előkészítő munkája után a „Fidesz napokon belül megkezdi” az állami tulajdonban lévő termőföldek kedvezményes hitellel történő értékesítését.


Tisztességtelen folyamat


Hozzátette, az előkészítésnek több fázisa volt, például azok a „földmutyik”, amelyek során mintegy 250 ezer hektárnyi területet kaptak meg új bérlők. A politikus szavai szerint a földek eladásához nem kell külön parlamenti felhatalmazás, ráadásul Matolcsy György jegybankelnök „megteremtette a lehetőséget” a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A tisztánlátás érdekében az állami földek ügyében

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 07.


Igazak voltak a hírek, elveszítjük az állami földvagyont. Az Élőlánc már május végén figyelmeztetett…


Jakab István bejelentette a Parlamentben az utolsó parlamenti napon, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lapjának július-augusztusi számában megjelent interjúban azt is megerősítette, hogy augusztus közepén benyújtják…


MIT IS """

A közvélemény azt hiszi - és ebbe a hitbe Fazekas Sándor miniszter ringatta - hogy hosszas vita, egyeztetés fogja megelőzni az erre vonatkozó „jogszabály”  elfogadását. Csakhogy – ahogy ez a Jakab interjúban világossá válik – ezt a javaslatot nem a Parlamenthez, hanem a Kormányhoz nyújtják be. Nincs szükség új jogszabályra,


NEM KERÜL EZ A SÚLYOS KÉRDÉS A PARLAMENT ELÉ,

mert már jó előre gondoskodtak arról, hogy az állami földek egy tollvonással



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az állami földvagyon széthordása közpénzből fizetett „hitelekkel”

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 07.
Cikk forrása

Az új uralkodó osztály így gazdagodik tovább a tönkretett Kishantosi Központ volt vezetője szerint.

Igazak voltak a hírek, hogy elveszítjük az állami földvagyont. (…) Jakab István (a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke – a szerk.) bejelentette az Országgyűlésben az utolsó parlamenti napon, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lapjának július–augusztusi számában megjelent interjúban azt is megerősítette, hogy augusztus közepén benyújtják…


Mit is"


A közvélemény azt hiszi – és ebbe a hitbe Fazekas Sándor miniszter ringatta –, hogy hosszas vita, egyeztetés fogja megelőzni az erre vonatkozó „jogszabály” elfogadását. Csakhogy – ahogy ez a Jakab-interjúban világossá válik – ezt a javaslatot nem a parlamenthez, hanem a kormányhoz nyújtják be. Nem kerül ez a súlyos kérdés a parlament elé, mert már jó előre gondoskodtak arról, hogy az állami földek egy tollvonással eladhatók legyenek. Egyébként a Magosz nem párt,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nemzetellenes bűncselekményre készül az Orbán-kormány

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 07.
Cikk forrása

Nemzetellenes bűncselekményre készül az Orbán-kormány

A tisztánlátás kedvéért az állami földek ügyében. Igazak voltak a hírek, hogy elveszítjük az állami földvagyont. Az Élőlánc már május végén figyelmeztetett… Jakab István bejelentette a Parlamentben az utolsó parlamenti napon, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lapjának július-augusztusi számában megjelent interjúban azt is megerősítette, hogy augusztus közepén benyújtják… MIT IS """


A közvélemény azt hiszi - és ebbe a hitbe Fazekas Sándor miniszter ringatta - hogy hosszas vita, egyeztetés fogja megelőzni az erre vonatkozó jogszabály elfogadását. Csakhogy – ahogy ez a Jakab interjúban világossá válik – ezt a javaslatot nem a Parlamenthez, hanem a Kormányhoz nyújtják be. Nincs szükség új jogszabályra,


NEM KERÜL EZ A SÚLYOS KÉRDÉS A PARLAMENT ELÉ, mert már jó előre gondoskodtak arról, hogy az állami földek egy tollvonással eladhatóak legyenek… Egyébként a Magosz



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Hamarosan benyújtják a mostani földbérlőknek kedvező javaslatot

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 06.
Cikk forrása

Az eddigi bérlők vásárolhatják meg kedvezményesen az állami termőföldeket, és az erről szóló jogszabályokat heteken belül benyújtják a parlamentnek – nyilatkozta az agrárkamara lapjának az országgyűlés fideszes alelnöke. A kormány viszont kiemelte, hogy egyelőre még nincs döntés az ügyben.

Az ellenzék által vitatott földpályázatok nyerteseinek kedvező az a javaslat, amiről Jakab István, a Fidesz parlamenti alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke nyilatkozott – szúrta ki az RTL Klub Jakab az agrárkamara lapjának adott interjúját.


Jakab István hangsúlyozta, hogy már augusztusban benyújtják az állami földek eladásáról szóló törvényjavaslatot, amelyben tiszteletben fogják tartani az eddig megkötött szerződéseket. Az LMP szerint ez azt jelenti, hogy a jelenlegi bérlőknek adnák oda az állami földeket.


A tervezet szerint 300-400 ezer állami földet adnának el, ami az összes magyarországi termőföld 10 százaléka.
Sallai R. Benedek, LMP-s képviselő az RTL Klub Híradójában ugyanakkor


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Traktorok lephetik el Budapestet

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 06.
Cikk forrása

Az LMP nem fogja tétlenül nézni az állami földek eladását, „ahány gazdálkodót, traktort meg tud mozgatni”, azt mind a fővárosba hívja, hogy megakadályozza a „földrablást”


Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján, amelyen a Magosz elnökének nyilatkozatára hivatkozva számolt be arról, hogy a kormány privatizálni fogja az állami földek jelentős részét.


Mint elmondta, Jakab István, aki egyben az Országgyűlés fideszes alelnöke is, a Nemzeti Agrárkamara lapjának augusztusi számában azt mondta: az állam által kötött szerződéseket tiszteletben tartják, vagyis bérlőkkel adnának el 300-400 ezer hektárnyi állami termőföldet húszéves elidegenítési tilalom mellett, és húsz évre szóló hitellel.


A Magosz elnöke arról is beszámolt: csak olyanok vásárolhatnának, akik meg is művelik azokat. Jakab István – a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint – azt is közölte, az ezt lehetővé tevő jogszabály-módosításokat még



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nincs döntés az állami földeladásról

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 05.
Cikk forrása

Egyelőre csak társadalmi, szakmai felvetés a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) az ötlete, hogy állami földeket kapjanak tulajdonba a magyar gazdálkodók.

Hosszas társadalmi és szakmai egyeztetésnek kell megelőznie a Magosznak azt a felvetését, hogy a haszonbérbe adott állami földek a gazdák tulajdonába kerüljenek, ennek terve egyelőre csak egy felvetés – írja a Magyar Hírlap a Földművelésügyi Minisztériumra hivatkozva. A tárca emlékeztetett: a magyar föld a nemzeti vagyon harmincöt százaléka, az agrárkormányzat célja pedig továbbra is az, hogy megvédje a termőterületeinket elsősorban a külföldiektől. A minisztérium válaszában ugyanakkor kiemelte: nem öncélúan akarják megvédeni a külföldiektől a magyar földet, hanem azért, hogy a hazai gazdálkodók boldogulását segítsék.


Korábban Jakab István, a Magosz elnöke elmondta, a gazdaszervezet részéről azért vetették fel azt, hogy az állami föld bérlője tulajdonjogot szerezhessen, mert a termőföld tulajdonjoga a garancia arra,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A végéhez közeledik hazánk gyarmatosítása, eladnák az állami földeket...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 05.
Cikk forrása

A Jobbik minden parlamenti és törvényes eszközzel élni fog annak érdekében, hogy a még megmaradt állami földek értékesítését megakadályozza. A mai napon egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik. Azt szeretné kideríteni, hogy milyen következményekkel járna, ha a megmaradt állami földvagyont is széthordanák. Ebben számítanak más frakciók támogatására is – mondta Magyar Zoltán, jobbikos országgyűlési képviselő, szerdai sajtótájékoztatóján.

A 25 éve tartó gyarmatosítási folyamat végéhez érkeztünk, ugyanis már nemcsak a kormányhoz közelálló gazdaszervezet, a MAGOSZ mondja azt, hogy az állami földvagyont el kell adni, hanem már a Nemzeti Agrárkamara is – hangsúlyozta a politikus. Magyar Zoltán biztosra veszi, hogy ezek véleménye szerinte függetlennek nem igazán nevezhető szervezetek nem maguktól találták ki ezt a javaslatot, hanem a kormányzati álláspontot képviselik.


A radikális



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Jobbik elfogadhatatlannak tartja az állami földek elherdálását

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 05.
Cikk forrása

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja az állami termőföldek eladásának ötletét, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ügyben - közölte Magyar Zoltán képviselő szerdán, sajtótájékoztatón.


Az ellenzéki politikus kijelentette: a hosszú évek óta tartó gyarmatosítási folyamat a végpontjához ért azzal, hogy már nemcsak a "kormányhoz közel álló" Magosz, hanem a "függetlennek szintén nem tekinthető" nemzeti agrárkamara is az állami földek eladása mellé állt.


Magyar Zoltán hangsúlyozta: a Jobbikot nem nyugtatja meg az a kormányzati válasz, miszerint még nincs döntés a kérdésben. Ne is legyen! - foglalt állást, hozzátéve: a kabinetnek erről nem a Magosszal, hanem a valóban független gazdaszervezetekkel kell egyeztetnie, amelyek azonban szavai szerint egyhangúlag ellenzik az állami földek "elherdálását".


Kik lehetnek az eladás nyertesei" - tette fel a kérdést.


A politikus, aki az agrárkamara mellett a szakminisztert is bírálta, elmondta:


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jogalkotói mulasztások - Júliusi Ab-mustra

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 04.
Cikk forrása

Az Alkotmánybíróság a hathetes ítélkezési szünet előtt két mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg: a Polgári perrendtartás hiányosságát december 1-jéig, míg a földtörvényét december 31-ig kell az Országgyűlésnek orvosolnia.

Nyári ítélkezési szünet


Az Ab a szervezet ügyrendjének 12. §-a alapján július 20-ától augusztus 28-áig ítélkezési szünetet tart. A szünet időtartama az 55. § (4) bekezdés alapján az ügyrendben meghatározott határidőkbe nem számít bele. Nem érinti ugyanakkor a szünet az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvényben megállapított – így az alkotmányjogi panasz benyújtására nyitva álló – határidőket.


A teljes ülés júliusi határozatai


Nem volt alaptörvény-ellenes a telekadó – 3142/2015. (VII. 24.) AB határozat
Az



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem nézzük tétlenül az állami földek eladását!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 04.
Cikk forrása

Az LMP nem fogja tétlenül nézni az állami földek eladását, "ahány gazdálkodót, traktort meg tud mozgatni", azt mind a fővárosba hívja, hogy megakadályozza a "földrablást" mondta Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján, amelyen a Magosz elnökének nyilatkozatára hivatkozva számolt be arról: a kormány privatizálni fogja az állami földek jelentős részét.

Mint elmondta, Jakab István, aki egyben az Országgyűlés fideszes alelnöke is, a Nemzeti Agrárkamara lapjának augusztusi számában azt mondta: az állam által kötött szerződéseket tiszteletben tartják, vagyis bérlőkkel adnának el 300-400 ezer hektárnyi állami termőföldet húszéves



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Hamarosan indul az idei szociális földprogram

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 08. 01.
Cikk forrása

Napokon belül kihirdetik az idei szociális földprogramban meghirdetett pályázati eredményeket – tudta meg a Napi Gazdaság minisztériumi forrásból.


Ebből fog kiderülni, hogy mely kisebbségi, települési önkormányzatok, illetve egyházi közösségek tudnak segíteni a rászoruló – gyakran halmozottan hátrányos helyzetű roma – családoknak abban, hogy munkához, megélhetési lehetőséghez jussanak. Információnk szerint egyebek között az idősek, mozgásukban korlátozottak és egyéb, helyzetükből adódóan földjüket művelni képtelen személyek adják bérbe területeiket, amelyekre a nyertesek mezőgazdasági szak- és közmunkásokat delegálnak. Az elnyert összeget eszközbeszerzésre is fel lehet használni.


A felhasználandó pénzt illetően Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár korábban a fóliasátras paprika-, paradicsom- és gombatermesztést, a piacra jutás segítését és eszközfejlesztést említette példaként. Az idei nyertes pályázók számát illetően forrásunk nem számít változásra: az elmúlt években 150-180-an részesültek támogatásban, amelynek összege idén a két komponenst számítva összesen 130



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



2015. augusztus

© 2013 Kié legyen a föld?