Rossz szomszédság és­ egy földjét vesztett közösség

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 31.
Cikk forrása

Kishantos legújabb kori története nemcsak a magyar ökgazdálkodás szempontjából tragikus, hanem hűen lefesti, hogy mi történik akkor egy faluval, ha kihúzzuk a lába alól a talajt. A mintagazdaság egykoron az ökogazdálkodás és fenntartható fejlődés mintája volt, de emellett sok helybélinek munkalehetőség is. Mindez a múlté.


Kishantosra látogattunk, ahol a Greenpeace ökogazdálkodási képzést indított a Vidékfejlesztési Központban. Az oktatás célja, hogy a Kishantoson évtizedek alatt felhalmozódott tudás tovább éljen, és az egészséges, vegyszermentes élelmiszer-termesztés módszerei elérhetőek legyenek a gazdálkodók és a közösségek számára. Cikksorozatunk első részében megismerhetik a mintagazdaság szétverésének történetét, a haszonélvezők körét.


A mintagazdaság stratégiai szempontból a felhalmozott tudás miatt volt fontos, de ezzel párhuzamosan megélhetést biztosított Hantos lakóinak is. A nem konvencionális mezőgazdasági munka miatt a nyári időszakban akár 100 ember is dolgozott a földeken. Szemben a


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



MEGHÍVÓ

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 31.


A Greenpeace Magyarország szeretettel meghívja Önt


A Fejér megyei földárverések története
című sajtónyilvános beszélgetésére,
melynek időpontja és helyszíne:


2016. április 7. csütörtök, 16:00 óra


Korona Pizzafaló: 2060 Bicske, Szent István út 16.


A Greenpeace Magyarország 2016. április 7­én 16 órától 18 óráig sajtónyilvános beszélgetést tart

● Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampányosa elmondja, miért foglalkozik a földárverésekkel a Greenpeace, és bemutatja, hogy a természettel együttműködő családi gazdálkodás miért jelent megoldást a világ élelmiszer­ellátására.


● Ángyán Józsefnyugalmazott egyetemi tanár, az MTA doktora, egykori parlamenti államtitkár bemutatja az Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás: Földárverések Fejér megyében című esettanulmányát, mely az állami tulajdonban lévő földek 2015–2016­os eladását


Az eseményre várjuk a gazdálkodókat és minden érdeklődőt. A részvétel ingyenes. A részvételi szándékot, kérjük, jelezzék a bence.antonovits@greenpeace.org címen.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kedves Csoport Tagok!

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 31.


Gőgös Zoltán és az MSZP ma indította el hivatalosan az aláírásgyűjtési kampányt a föld népszavazáshoz az alábbi kérdésről:


"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról..."


Ez a népszavazási kezdeményezés történelmi jelentőségű, mert ezáltal a magyar nép visszakaphatja azt a jogot, hogy dönthessen az állami földek megtartásáról. (A kormány 2015. augusztusában a parlament megkerülésével döntött az állami földek eladásáról - így még az országgyűlési képviselőknek sem volt joguk dönteni, ebben a sorskérdésben.)


MOST RAJTUNK MÚLIK, hogy lesz-e népszavazás: 200.000 aláírásra van szükség!


ARRA KÉREK MINDENKIT, HOGY JELEZZE NEKEM, HA TUD SEGÍTENI ABBAN, HOGY AZ ORSZÁG KÜLÖNBÖZŐ PONTJAIN LEADHATÓAK LEGYENEK AZ ALÁÍRÁSI ÍVEK, ILLETVE ABBAN, HOGY UTCÁN, VAGY MÁS NYILVÁNOS HELYEN IS ALÁ LEHESSEN ÍRNI AZ ÍVEKET. Mindenki a maga településén segíthet ebben.


Az aláíró ív letölthető a www.elolanc.hu, vagy a www.kielegyenafold.hu honlapokról.


AZZAL



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



ÁNGYÁN JÓZSEF ÍRÁSA AZ ÉLŐHÍREN

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 28.


„Csányi gazda” huszonnyolcezer hektárja „mintagazdaság” lett – avagy a magyar „családi gazdaságok” Dél-Amerikába mennek"


A hír:


A kormány 2016. február 25-i határozatával, a „Földet a gazdáknak!” programra hivatkozva, a földművelésügyi miniszter javaslata alapján három ménesbirtokot (Bábolna, Mezőhegyes, Szilvásvárad) állami tulajdonú mintagazdasággá nyilvánított, a Bonafarm-csoport két gazdaságát, a Bólyi Zrt.-t és a Dalmandi Zrt.-t pedig magántulajdonú mintagazdaságként jelölte ki.[1] A kialakításukról szóló decemberi kormányhatározat szerint a mintagazdaság által használt, állami tulajdonban lévő föld tartósan a Nemzeti Földalap részét képezi, bérleti díja egyoldalúan nem emelhető, a gazdaság pedig különleges kedvezményekben, elbánásban részesül.






>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



ÉLŐhír a valóság hírforrása

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 15.


Mi magyarok évtizedek óta várjuk, hogy jobbra forduljon a sorsunk. Szabadságról, jólétről, demokráciáról – egy emberibb életről álmodtunk. Próbálkoztunk különböző kormányokkal. Volt, amelyiknek 4 évet adtunk, volt, amelyiknek 8-at. Egyik sem vált be. Elzavartuk azt, aki lopott, és választottunk helyette olyat, aki még többet lopott… Elzavartuk azt, aki hazudott, és választottunk helyette egy még hazugabbat. Közben eltelt az életünk, és elfogytak a választási lehetőségeink. Most itt ülünk tehát egy kifosztott és megalázott országban, és fogalmunk sincs, hogy mit is tehetnénk.


Újra kell gondolnunk ezt az egészet!
Hogyan és miért jutottunk ide" És egyáltalán hol vagyunk" Mik a lehetőségeink"


Nem sok időnk maradt!
Az utolsó vagyonunkat éppen most viszik. A szabadság utolsó kapui most csapódnak be…


ITT AZ IDŐ, HOGY SZEMBENÉZZÜNK AZ IGAZSÁGGAL!


Amit ma magunk körül látunk, az Magyarország felszámolásának utolsó felvonása.
A közvagyon felszámolása, a közpénzek módszeres eltüntetése, az



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



MÉGISCSAK DÖNTHETÜNK A FÖLDJEINKRŐL, A JÖVŐNKRŐL!

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 10.


Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő népszavazási kezdeményezése alapján elindult az aláírásgyűjtés a népszavazásért.


200.000 szavazásra jogosult magyar állampolgár érvényes aláírása szükséges a népszavazás kiírásához az alábbi kérdésről:


„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról..."





>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Teljesen tönkre teszik a vidéket a földárverések

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 07.
Cikk forrása

Talán nem mindenki érzi a valós súlyát a napjainkban is zajló állami termőföldek elidegenítésének, ezért nem minden haszon nélküli feltárni az árverések mélyebb összefüggéseit. Az elvileg vidék- és családbarát kormányzat intézkedései ugyanis éppen az ellenkező irányba mutatnak.





Példamutató őszinteséggel vázolja fel a Népszabadság vezércikke a földárverések motivációit és következményeit. A lap szerint a hazai piacon szinte lehetetlen volt földhöz jutni, mivel érzelmi és egyéb okokból minden gazda ragaszkodott saját termőföldjéhez. A megerősödött oligarcharéteg földéhsége ugyanakkor elemi erővel támadt fel, mivel a területalapú uniós támogatások miatt a földvásárlás az egyik legjobb befektetés. A kormány ezt kizárólag az állami földek kiárusításával tudta csillapítani, ami azonban végzetes következményekhez vezethet.


A becslések szerint az eladott földek harmadát egyértelműen kormányzathoz közel álló üzletemberek, második harmadát pedig eddig is mezőgazdasággal foglalkozó oligarcha réteg vásárolta meg, míg 10 százalék juthatott külföldi vállalkozók kezébe. Így tehát legfeljebb a fennmaradó 25 százalékra tarthattak igényt a magyar gazdák,


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Mezőhegyes ügye a bizonyíték, hogy a folyamat visszafordítható!

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 07.


Mezőhegyes a török pusztítása után a terület elnéptelenedett, de Csekonics József lovaskapitány javaslatára 1785-ben II. József, a „kalapos király” ménestelepet alapított itt, amellyel elősegítette a falu újratelepülését. A régi épületekből ma 53 műemléki védelem alatt áll.

Amit mi magyarok több, mint 230 éven át - forradalmak és világháborúk zűrzavarában is - képesek voltunk fenntartani és működtetni, azt most az Orbán kormány egy tollvonással számolta fel.


Szerencsére az utolsó utáni pillanatban megszólalt a józan ész...


"Teljes mértékben kártalanítják a vevőket és a bérlőket" (Megyei, 2016.03.07 13:49)


Újabb mezőhegyesi földterületet nem írnak ki árverésre, a ily módon már értékesített földek esetén pedig nem kötik meg a szerződést — hangzott el hétfőn, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinációjával megbízott ko... http://www.beol.hu/…/teljes-mertekben-kartalanitjak-a-vevok…





>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



BIO GYÜMÖLCS- ÉS SZŐLŐTERMESZTÉS

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 06.


kiváló szakemberek előadásában
Kishantos, 2016. március 9. szerda 9.30-16.30

9.30 – 10.00 Regisztráció
10.00 – 13.00 Ökológiai gyümölcstermesztés - Dr. Surányi Dezső, történeti-ökológus, c. egyetemi tanár
A klíma változásai – és következményei egy-két generáción belül lassíthatatlanul biztosan hatnak ránk
Mit lehet tenni ebben az esetben" Szükséges elemezni a klimatikus változások trendjeit. Eszerint a vegetáción kívül sok csapadék (árvizek, belvizek, eróziós hatások), a vegetációs időszakban pedig hullámzó forróság periódusok – lehűlésekkel fűszerezve, illetve aszályok gyakoribb jelentkezése.
A lehetséges termelői válaszreakció

Kishantos, 2016. árcius 9. szerda 9.30-16.30m

9.30 – 10.00 Regisztráció
10.00 – 13.00 Ökológiai gyümölcstermesztés - Dr. Surányi Dezső, történeti-ökológus, c. egyetemi tanár
A klíma változásai – és következményei egy-két generáción belül lassíthatatlanul biztosan hatnak ránk
Mit lehet tenni ebben az esetben" Szükséges elemezni a klimatikus változások trendjeit. Eszerint a vegetáción kívül sok csapadék (árvizek, belvizek, eróziós hatások), a vegetációs időszakban pedig hullámzó forróság periódusok – lehűlésekkel fűszerezve, illetve aszályok



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A hortobágyi biotermelést is szétverte a kormány

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 04.
Cikk forrása

A hortobágyi biotermelést is szétverte a kormány


A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. visszaadta a nehezen megszerzett biominősítését, mert nem tud biotakarmányt vásárolni. Pedig a hozzá tartozó 8 ezer hektáron maga is megtermelhetné azt. Állandó vezetőváltás és földmutyi.


Visszaadta a közelmúltban nem egyszerű módon megszerzett biominősítését a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. – erősítették meg a Magyar Nemzetnek többen is az állami cégnél –, mert nem tud biotakarmányt vásárolni a kellő mennyiségben. A társaság korábban 16 ezer hektáron végzett természetvédelmi fenntartási feladatokat a Hortobágyi Nemzeti Park területén, néhány éve azonban ez a terület – az állami földek haszonbérbe adása révén – a felére csökkent. Azonban a megmaradt 8 ezer hektár is bőven elegendő lenne annyi állat ellátásához, amennyit a Hortobágyi Nonprofit Kft.-nél tartanak – tudta meg a lap. A vállalat mégsem használja ki a lehetőséget, hogy a háromezer



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kié legyen a föld és hogyan...

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 02.


Tragédia ami a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft-vel történt.
Felbecsülhetetlen kárt okozó közérdek elleni bűncselekmény!
MÁR 2010. októberében látható volt, hogy ez be fog következni.
6 évig módszeresen dolgoztak ennek a csodának az elpusztításán.
ÉN FIGYELMEZTETTEM A MINISZTERT!
LEVÉL HORTOBÁGY ÜGYÉBEN


2010. október 11-én


Fazekas Sándor miniszter úr részére
Vidékfejlesztési Minisztérium


Tisztelt Miniszter Úr!


Az IFOAM EU Group* magyar tagjaként fordulok Önhöz, mert kötelességemnek érzem, hogy tájékoztassam Önt arról, hogy a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. igazgatója, Gencsi Zoltán a leváltása visszafordíthatatlan károkat okoz, és veszélyezteti a Miniszterek Tanácsának hortobágyi programját, az azt követő - nemzetközi biogazdálkodási konferenciát, melynek az IFOAM EU Group társ szervezője. (Megjegyzés: a miniszterek tanácsának hortobágyi programja elmaradt)


Az IFOAM EU Group 2008-ban Hortobágyon tartotta ülését. A csoportban Európa minden országának biogazda szervezetei képviseltetik magukat. A program előkészítése, és lebonyolítása során munkakapcsolatba kerültem a hortobágyi vezetőkkel, betekintést nyertem az ott folyó munkába, melyről csak



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Megkezdi az MSZP a népszavazási aláírásgyűjtést

Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 03. 02.
Cikk forrása

Március közepén indítaná népszavazási aláírásgyűjtését az MSZP az állami földek értékesítésének leállítása érdekében. Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerint a következő kormány visszaveheti a földet azoktól, akik "bűncselekménnyel jutottak hozzá."

Várhatóan március 14-én, miskolci fáklyás felvonulásán indítja el az MSZP az aláírásgyűjtést a földügyben kezdeményezett népszavazási kérdéshez - mondta Gőgös Zoltán. A kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról..."A szocialista politikus szerint az MSZP élére állt egy széles társadalmi igénynek, és szeretnék, ha érvényes és eredményes lenne a népszavazás.Az ellenzéki párt elnökhelyettese közölte, először összegyűjtik a kezdeményezésüket támogató szervezeteket. Ezek közé sorolta az LMP-t, a PM-et, illetve az Élőlánc és a Nem adjuk a földünket! mozgalmat.


Összekötik Kész Zoltánéval


Gőgös Zoltán elmondta, az állami földekről tartott népszavazást szeretnék összekötni a Kész Zoltán független képviselő által indítványozott, az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonról szóló népszavazási kezdeményezéssel. Erről már tárgyalnak is a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



© 2013 Kié legyen a föld?