A miniszter nem jött - felháborodtak a magyar gazdák

Hiába hívták, nem ment el Berettyóújfaluba Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy válaszoljon a helyi parasztoknak: miért nem nyertek a Hortobágyi Nemzeti Park területeire kiírt bérleti pályázaton. A gazdák azt mondják, hogy minden feltételnek megfeleltek, mégis - ahogy fogalmaznak - állatot sosem látott, mezőgazdasággal sosem foglalkozó fiatal lányok nyertek. Elkeseredésükben a város melletti főúton, félpályás útlezárással demonstráltak pénteken.


Mavranyi Zsigmond a vidékfejlesztési minisztert várta még a demonstráció előtt, de hiába. Ő egyike azoknak a gazdáknak, akik nem nyertek a Hortobágyi Nemzeti Park területeiből annak ellenére sem, hogy a földalapú támogatások megjelenése előtt bérlők voltak, és évente nyolcszázezer forintot fizettek a legelőkért. Ez sem számított a pályázatnál, pedig szerinte nem voltak nagy igényei.


A magukat hortobágyi károsultaknak nevező parasztok levelet is írtak a miniszternek, aki arra nem válaszolt. Egy alkalommal csak annyit reagált, hogy szerinte ez vihar egy pohár vízben. A gazdák ezen még jobban felháborodtak, és délelőtt kétórás félpályás útlezárással tiltakoztak.

A tiltakozók nem értik, hogy azok, akik az utóbbi években komoly tőkét ráfordítva alakították ki gazdaságaikat, most egy pillanat alatt mennek tönkre. Ha nem lesz legelőjük az állataiknak, akkor kénytelenek lesznek azokat vágóhídra hajtani és levágatni. Ők maguk pedig alkalmazottaikkal együtt kénytelenek lesznek segélyért sorban állni - hangsúlyozták
Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 01.
Cikk forrása

2014. február

© 2013 Kié legyen a föld?